Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNy försäkring ger stöd vid psykisk ohälsa

Ny försäkring ger stöd vid psykisk ohälsa

En ny försäkring ger medlemmar i Sveriges Ingenjörer tillgång till digitala samtal med en psykolog. Försäkringen är ett sätt att möta en ökande psykisk ohälsa i arbetslivet. 

Den psykiska ohälsan i arbetslivet ökar. Det är något som även ombudsmän och rådgivare på Sveriges Ingenjörer märker av.

– Vi möter många som mår dåligt och som riskerar att hamna i sjukskrivning. Om man mår dåligt är det viktigt att få hjälp så tidigt som möjligt och därför vill vi sänka trösklarna för medlemmarna att söka hjälp, säger Heléne Robson, Sveriges Ingenjörers representant i styrelsen för Akademikerförsäkring där medlemmarnas försäkringar finns samlade.

Tillgång till en psykolog

Sedan första maj gäller den nya Hälsoförsäkringen vid psykisk ohälsa. Den ingår som en del i medlemskapet och  innebär att alla yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörer får tillgång till digitala samtal med en psykolog. I försäkringen ingår upp till sex möten à 30 minuter.

Hälsoförsäkringen

Försäkringen gäller yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörer till och med den månad de fyller 67 år. Den ingår kostnadsfritt i medlemskapet.

Med försäkringen kan du få upp till sex kostnadsfria digitala samtal med en legitimerad psykolog, som kan hjälpa dig vidare vid psykisk ohälsa. Försäkringen har ingen självrisk.

Läs mer om försäkringen här. 

Den som vill träffa en psykolog gör först en anmälan via Mina Sidor på Akademikerförsäkring där man beskriver sina symtom och bokar ett första möte med en sjuksköterska. Därefter bokar man själv in digitala samtal med en legitimerad psykolog.

– Att det är digitala möten tror vi är en fördel, det sänker tröskeln för att använda försäkringen. Det är enkelt att boka in mötet, samtidigt som mötet tar mindre tid i anspråk, säger Cecila Fochen, chef för marknad och produkt på Akademikerförsäkring som upphandlat hälsoförsäkringen för bland annat Sveriges Ingenjörer.

Känsligt att gå via arbetsgivaren

En annan fördel är att inte behöva blanda in arbetsgivaren i det första läget.

– Tanken är dock inte att ersätta företagshälsovården, det är en fantastisk tillgång som fungerar bra i de flesta ärenden. Men ibland kan det vara känsligt att gå via arbetsgivaren och en fristående aktör kan då vara en enklare väg in, säger Cecilia Fochsen.

Cecilia Fochsen poängterar att psykisk ohälsa är den främsta orsaken till sjukskrivningar i Sverige idag. Bland akademiker utgör den över 50 procent av sjukfallen. Och en av de vanligaste orsakerna är arbetsrelaterad stress.

– Den psykiska ohälsan är ett problem för individen, men även för arbetsgivaren och samhället i stort. Om det går så långt som till sjukskrivning är risken stor att den blir långvarig. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på tidiga varningssignaler och se till att förebygga den psykiska ohälsan, så fort den ger sig tillkänna, säger hon.

Pusselbit som saknats

Även andra kriser på arbetsplatsen, varsel om uppsägningar, dålig relation till chefen eller oro inför en omorganisation, påverkar det psykiska måendet.

– Det känns väldigt bra att vi nu kan erbjuda psykologstöd som en del i medlemskapet, det är en pusselbit som vi har saknat. Vid en kris på arbetsplatsen kan vi nu ge mer stöd, utöver de praktiska frågorna, och erbjuda hjälp med det psykiska måendet i den processen, säger Heléne Robson.

Ny åldersgräns för studenter

Försäkringen gäller dock inte medlemmar som är över 67 år och inte heller studenter.

– För studenter finns sedan tidigare ett bredare samtalsstöd, 1000 frågor – Ett nummer, där man kan få samtalsstöd kring allt från juridik och ekonomi till hälsa, kost eller stress i privatlivet. Nytt sedan årsskiftet är att åldersgränsen på studentförsäkringarna som ingår i medlemskapet höjts så att de gäller för alla studerandemedlemmar upp till 67 år. På så vis skyddar vi alla medlemmar, även de som studerar senare i arbetslivet, förklarar Cecilia Fochsen.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.