Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHälsaNy försäkring ger stöd vid psykisk ohälsa

Ny försäkring ger stöd vid psykisk ohälsa

En ny försäkring ger medlemmar i Sveriges Ingenjörer tillgång till digitala samtal med en psykolog. Försäkringen är ett sätt att möta en ökande psykisk ohälsa i arbetslivet. 

Den psykiska ohälsan i arbetslivet ökar. Det är något som även ombudsmän och rådgivare på Sveriges Ingenjörer märker av.

– Vi möter många som mår dåligt och som riskerar att hamna i sjukskrivning. Om man mår dåligt är det viktigt att få hjälp så tidigt som möjligt och därför vill vi sänka trösklarna för medlemmarna att söka hjälp, säger Heléne Robson, Sveriges Ingenjörers representant i styrelsen för Akademikerförsäkring där medlemmarnas försäkringar finns samlade.

Tillgång till en psykolog

Sedan första maj gäller den nya Hälsoförsäkringen vid psykisk ohälsa. Den ingår som en del i medlemskapet och  innebär att alla yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörer får tillgång till digitala samtal med en psykolog. I försäkringen ingår upp till sex möten à 30 minuter.

Hälsoförsäkringen

Försäkringen gäller yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörer till och med den månad de fyller 67 år. Den ingår kostnadsfritt i medlemskapet.

Med försäkringen kan du få upp till sex kostnadsfria digitala samtal med en legitimerad psykolog, som kan hjälpa dig vidare vid psykisk ohälsa. Försäkringen har ingen självrisk.

Läs mer om försäkringen här. 

Den som vill träffa en psykolog gör först en anmälan via Mina Sidor på Akademikerförsäkring där man beskriver sina symtom och bokar ett första möte med en sjuksköterska. Därefter bokar man själv in digitala samtal med en legitimerad psykolog.

– Att det är digitala möten tror vi är en fördel, det sänker tröskeln för att använda försäkringen. Det är enkelt att boka in mötet, samtidigt som mötet tar mindre tid i anspråk, säger Cecila Fochen, chef för marknad och produkt på Akademikerförsäkring som upphandlat hälsoförsäkringen för bland annat Sveriges Ingenjörer.

Känsligt att gå via arbetsgivaren

En annan fördel är att inte behöva blanda in arbetsgivaren i det första läget.

– Tanken är dock inte att ersätta företagshälsovården, det är en fantastisk tillgång som fungerar bra i de flesta ärenden. Men ibland kan det vara känsligt att gå via arbetsgivaren och en fristående aktör kan då vara en enklare väg in, säger Cecilia Fochsen.

Cecilia Fochsen poängterar att psykisk ohälsa är den främsta orsaken till sjukskrivningar i Sverige idag. Bland akademiker utgör den över 50 procent av sjukfallen. Och en av de vanligaste orsakerna är arbetsrelaterad stress.

– Den psykiska ohälsan är ett problem för individen, men även för arbetsgivaren och samhället i stort. Om det går så långt som till sjukskrivning är risken stor att den blir långvarig. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på tidiga varningssignaler och se till att förebygga den psykiska ohälsan, så fort den ger sig tillkänna, säger hon.

Pusselbit som saknats

Även andra kriser på arbetsplatsen, varsel om uppsägningar, dålig relation till chefen eller oro inför en omorganisation, påverkar det psykiska måendet.

– Det känns väldigt bra att vi nu kan erbjuda psykologstöd som en del i medlemskapet, det är en pusselbit som vi har saknat. Vid en kris på arbetsplatsen kan vi nu ge mer stöd, utöver de praktiska frågorna, och erbjuda hjälp med det psykiska måendet i den processen, säger Heléne Robson.

Ny åldersgräns för studenter

Försäkringen gäller dock inte medlemmar som är över 67 år och inte heller studenter.

– För studenter finns sedan tidigare ett bredare samtalsstöd, 1000 frågor – Ett nummer, där man kan få samtalsstöd kring allt från juridik och ekonomi till hälsa, kost eller stress i privatlivet. Nytt sedan årsskiftet är att åldersgränsen på studentförsäkringarna som ingår i medlemskapet höjts så att de gäller för alla studerandemedlemmar upp till 67 år. På så vis skyddar vi alla medlemmar, även de som studerar senare i arbetslivet, förklarar Cecilia Fochsen.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.