Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

– Be inte om ursäkt för att du haft många olika anställningar, utgå inte från att det är ett problem, säger Christine Nord. Foto: Janine Laag

Att byta jobb kan vara bra för både lönen och karriären. Men hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Hoppjerka eller trotjänare, de begreppen börjar kännas omoderna. Att byta jobb, bransch eller till och med yrke är inget ovanligt och att göra karriär handlar idag mer om din egen utveckling än om att klättra på en statusstege.

– Det är mer rörligt på arbetsmarknaden idag, karriär är inte så linjärt. Det är inte konstigt att byta jobb, bransch eller inriktning i sitt arbetsliv. Eller att växla mellan att vara anställd, konsult eller driva eget, säger Christine Nord som är karriärcoach.

Rädsla för att det ser rörigt ut

Hon berättar att många av de som kommer till henne för att få stöd i sin karriärutveckling har ett fast jobb, men känner att de vill gå vidare på något sätt. De har kanske nått sina mål där de är idag. Eller så har prioriteringarna förändrats och man söker något annat som ger mer värde där man är i livet just nu.

– Anledningarna till att man vill byta jobb kan vara många, konstaterar hon.

Men även om det blir allt vanligare att man byter jobb ett antal gånger under ett yrkesliv så finns det fortfarande en rädsla för att byta jobb för ofta.

– Många som jag möter oroar sig för att det ser så rörigt ut på deras CV, att arbetsgivaren inte ser någon röd tråd i ens karriär och att man riskerar att inte ens blir kallad till intervju, säger hon.

Utgå inte från att det är ett problem

Ett tips för att hantera en brokig bakgrund är att jobba med sitt CV för att tydliggöra den röda tråden genom arbetslivet. Lyft fram din kompetens och visa vad du kan bidra med.

Fyra fördelar med att byta jobb

 1. Kompetens. Med nytt jobb får du nya chanser att utvecklas, lära nytt och stärka din kompetens – något som kan vara till nytta för framtida jobb.
 2. Lön. Att byta jobb är ett bra tillfälle att höja lönen.
 3. Nätverk. Nya arbetskamrater, kunder och uppdragsgivare ger dig nya kontakter som kan vara bra för din karriär.
 4. Egen utveckling. Att prova på olika arbetsplatser, branscher, yrkesroller och företagskulturer ger dig en större insikt i vad du själv trivs och mår bra med.

Använd även det personliga brevet för att synliggöra dina drivkrafter och hur du matchar jobbet.

– Be inte om ursäkt för att du haft många olika anställningar, utgå inte från att det är ett problem. Vi har alltför lätt att skapa hinder för oss själva när vi söker jobb. Det viktiga är att du kan visa hur dina erfarenheter kan komma till nytta.

Hur länge är det då lagom att stanna på en arbetsplats innan man går vidare?

– Det är många som undrar, men tyvärr så går det inte att ge ett exakt svar på den frågan. Så länge du kan motivera det för dig själv och för din framtida arbetsgivare så tycker jag det är helt okej att byta jobb även efter en kort tid. Det visar på framåtanda och driv att välja att gå vidare från en anställning som inte är rätt för dig.

Hur ska jag tänka om jag precis börjat på ett jobb, och så dyker drömjobbet upp?

– Det är väldigt vanligt. Om man varit i en jobbsökande process är det inte konstigt om det dyker upp ännu ett jobberbjudande. Här är det viktigt att väga för och nackdelar med att byta jobb, du tog ju det första jobbet av en anledning. Men du ska inte heller stanna bara för att vara lojal. Om du har en tydlig orsak till att välja det nya jobbet är det också lättare att prata med alla berörda parter om varför du vill byta jobb.

Finns det till och med en risk med att stanna för länge på en arbetsplats?

– Det beror ju helt på arbetsplatsen, vilka möjligheter du har att utvecklas där du är. Men om du bara stannar för att det är bekvämt finns det en risk att du hamnar efter i din egen utveckling, och även kompetensmässigt inom din bransch. Att stanna kvar för att du har jobbat länge på en arbetsplats kan också vara en falsk trygghet. Alla kan bli uppsagda.

Fokusera inte på antal år

Christine Nord tycker att det är viktigt att komma förbi frågan om antal år på en arbetsplats och istället fokusera mer på sin egen utveckling. Att byta jobb ger större möjligheter till ny input, via nya kollegor och en ny företagskultur.

Väljer man att stanna på samma företag behöver man jobba mer för att se till att fortsätta utvecklas, utmana sig själv och vara mer aktiv i sitt nätverkande med kollegor i branschen.

– Gå till dig själv och fundera över dina långsiktiga mål. Vad är anledningen till att du väljer att stanna eller sluta? Vad längtar du efter och vad behöver du för att må bra i ditt arbete? Och var inte så styrd av vad som syns på ditt CV, det är inte så viktigt som du tror, säger Christine Nord.

1 kommentar

 • Ras

  Det spelar också stor roll om det är en eller flera gånger en byter snabbt.

  En person som 4 gånger hoppar vidare efter 15 månader lär väl göra det hos nästa också och vara mindre intressant att satsa på.

  30 maj 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

När allt fler tar hjälp av AI för att formulera sitt personliga brev blir de också mindre intressanta i urvalsprocessen. Här är några saker du som jobbsökare bör tänka på.
Fler artiklar