Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbHur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

Att byta jobb kan vara bra för både lönen och karriären. Men hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Hoppjerka eller trotjänare, de begreppen börjar kännas omoderna. Att byta jobb, bransch eller till och med yrke är inget ovanligt och att göra karriär handlar idag mer om din egen utveckling än om att klättra på en statusstege.

– Det är mer rörligt på arbetsmarknaden idag, karriär är inte så linjärt. Det är inte konstigt att byta jobb, bransch eller inriktning i sitt arbetsliv. Eller att växla mellan att vara anställd, konsult eller driva eget, säger Christine Nord som är karriärcoach.

Rädsla för att det ser rörigt ut

Hon berättar att många av de som kommer till henne för att få stöd i sin karriärutveckling har ett fast jobb, men känner att de vill gå vidare på något sätt. De har kanske nått sina mål där de är idag. Eller så har prioriteringarna förändrats och man söker något annat som ger mer värde där man är i livet just nu.

– Anledningarna till att man vill byta jobb kan vara många, konstaterar hon.

Men även om det blir allt vanligare att man byter jobb ett antal gånger under ett yrkesliv så finns det fortfarande en rädsla för att byta jobb för ofta.

– Många som jag möter oroar sig för att det ser så rörigt ut på deras CV, att arbetsgivaren inte ser någon röd tråd i ens karriär och att man riskerar att inte ens blir kallad till intervju, säger hon.

Utgå inte från att det är ett problem

Ett tips för att hantera en brokig bakgrund är att jobba med sitt CV för att tydliggöra den röda tråden genom arbetslivet. Lyft fram din kompetens och visa vad du kan bidra med.

Fyra fördelar med att byta jobb

  1. Kompetens. Med nytt jobb får du nya chanser att utvecklas, lära nytt och stärka din kompetens – något som kan vara till nytta för framtida jobb.
  2. Lön. Att byta jobb är ett bra tillfälle att höja lönen.
  3. Nätverk. Nya arbetskamrater, kunder och uppdragsgivare ger dig nya kontakter som kan vara bra för din karriär.
  4. Egen utveckling. Att prova på olika arbetsplatser, branscher, yrkesroller och företagskulturer ger dig en större insikt i vad du själv trivs och mår bra med.

Använd även det personliga brevet för att synliggöra dina drivkrafter och hur du matchar jobbet.

– Be inte om ursäkt för att du haft många olika anställningar, utgå inte från att det är ett problem. Vi har alltför lätt att skapa hinder för oss själva när vi söker jobb. Det viktiga är att du kan visa hur dina erfarenheter kan komma till nytta.

Hur länge är det då lagom att stanna på en arbetsplats innan man går vidare?

– Det är många som undrar, men tyvärr så går det inte att ge ett exakt svar på den frågan. Så länge du kan motivera det för dig själv och för din framtida arbetsgivare så tycker jag det är helt okej att byta jobb även efter en kort tid. Det visar på framåtanda och driv att välja att gå vidare från en anställning som inte är rätt för dig.

Hur ska jag tänka om jag precis börjat på ett jobb, och så dyker drömjobbet upp?

– Det är väldigt vanligt. Om man varit i en jobbsökande process är det inte konstigt om det dyker upp ännu ett jobberbjudande. Här är det viktigt att väga för och nackdelar med att byta jobb, du tog ju det första jobbet av en anledning. Men du ska inte heller stanna bara för att vara lojal. Om du har en tydlig orsak till att välja det nya jobbet är det också lättare att prata med alla berörda parter om varför du vill byta jobb.

Finns det till och med en risk med att stanna för länge på en arbetsplats?

– Det beror ju helt på arbetsplatsen, vilka möjligheter du har att utvecklas där du är. Men om du bara stannar för att det är bekvämt finns det en risk att du hamnar efter i din egen utveckling, och även kompetensmässigt inom din bransch. Att stanna kvar för att du har jobbat länge på en arbetsplats kan också vara en falsk trygghet. Alla kan bli uppsagda.

Fokusera inte på antal år

Christine Nord tycker att det är viktigt att komma förbi frågan om antal år på en arbetsplats och istället fokusera mer på sin egen utveckling. Att byta jobb ger större möjligheter till ny input, via nya kollegor och en ny företagskultur.

Väljer man att stanna på samma företag behöver man jobba mer för att se till att fortsätta utvecklas, utmana sig själv och vara mer aktiv i sitt nätverkande med kollegor i branschen.

– Gå till dig själv och fundera över dina långsiktiga mål. Vad är anledningen till att du väljer att stanna eller sluta? Vad längtar du efter och vad behöver du för att må bra i ditt arbete? Och var inte så styrd av vad som syns på ditt CV, det är inte så viktigt som du tror, säger Christine Nord.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER