KTH-professorns tips: Så får du svalare inne när det är varmt ute

En fläkt ger lite svalka när inomhustemperaturen är för hög. Men det knep för att förhindra att värmen kommer in i bostaden. Foto: Getty Images.

Redan i juni fick Sverige årets första värmebölja och fler kommer det bli i takt med att klimatet förändras. I en artikel i Dagens Nyheter ger Björn Palm, professor i energiteknik på KTH, smarta tips för att få ner inomhustemperaturen.

För att förhindra att den heta utomhusluften tar sig in i bostaden påminner Björn Palm om två enkla grundregler: Värme rör sig från varmt till kallt, och all energi omvandlas förr eller senare till värme.

Den stora boven när det blir olidligt varmt inomhus är solljuset. Solstrålar som inte reflekteras bort omvandlas till värme. Därför bör man skärma av så mycket som möjligt och helst på utsidan med markiser.

Om du avskärmar med gardiner, tänk på att en ljus gardin reflekterar solstrålarna bättre än en mörk och är därför mer effektiv för att sänka temperaturen.

En annan värmekälla är elektriska prylar, trots att de flesta har blivit energisnålare. Men all el omvandlas precis som solstrålarna till värme.

Att vädra är det bästa sättet att undvika att temperaturen stiger inomhus. Men Björn Palm påpekar att det finns bättre och sämre sätt att vädra på.

Vädra inte på förmiddagarna, när huset fortfarande är svalt efter natten.

– Så länge det är varmare ute än inne kommer utomhusvärmen bara att värma upp inomhusluften, så att det blir ännu varmare hemma, säger Björn Palm till Dagens Nyheter.

Försök att vädra så mycket som möjligt under kvällar och nätter, när det är svalare. Bäst effekt blir det med ett ordentligt korsdrag.

Och under dagarna gäller det alltså att försöka stänga värmen ute.

Fem tips från Björn Palm för att hålla inomhustemperaturen nere

  1. Håll fönster och dörrar stängda när det är varmare ute än inne, men det måste alltid finnas ventilation.
  2. Vädra ut den varma inomhusluften när det är svalare utomhus, till exempel på natten eller på skuggsidan av huset.
  3. Skärma av solljuset, helst med en markis eller fönsterluckor. Om du skärmar av med gardiner bör de vara så ljusa som möjligt. Det ljus som absorberas av gardinen omvandlas till värme i bostaden (ju mörkare gardin desto mer värme).
  4. Minska användningen av apparater som drar mycket el. All elektricitet som går in i bostaden omvandlas förr eller senare till värme.
  5. Blöta tygstycken kyler ner luften när vattnet förångas, på samma sätt som när vi svettas.

2 kommentarer

  • Lennart Hjalmarsson

    Bra tips! Bara ett påpekande: luften har samma temperatur i alla väderstreck, så det spelar ingen roll var ventilationsluften tas in.

    06 juli 2023
    • Per Karlsson

      Solsidan är varmare än skuggsidan på huset och luften värms därför upp mer på solsidan. Därför öppnar man på skuggsidan om det är svalare i skuggan än inomhus. Väderstrecket i sig är kan man inte prata om generellt, men solen är ju förstås kopplad till ett visst väderstreck för en specifik tidpunkt.

      18 augusti 2023

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar