Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKTH-professorns tips: Så får du svalare inne när det är varmt ute

KTH-professorns tips: Så får du svalare inne när det är varmt ute

Redan i juni fick Sverige årets första värmebölja och fler kommer det bli i takt med att klimatet förändras. I en artikel i Dagens Nyheter ger Björn Palm, professor i energiteknik på KTH, smarta tips för att få ner inomhustemperaturen.

För att förhindra att den heta utomhusluften tar sig in i bostaden påminner Björn Palm om två enkla grundregler: Värme rör sig från varmt till kallt, och all energi omvandlas förr eller senare till värme.

Den stora boven när det blir olidligt varmt inomhus är solljuset. Solstrålar som inte reflekteras bort omvandlas till värme. Därför bör man skärma av så mycket som möjligt och helst på utsidan med markiser.

Om du avskärmar med gardiner, tänk på att en ljus gardin reflekterar solstrålarna bättre än en mörk och är därför mer effektiv för att sänka temperaturen.

En annan värmekälla är elektriska prylar, trots att de flesta har blivit energisnålare. Men all el omvandlas precis som solstrålarna till värme.

Att vädra är det bästa sättet att undvika att temperaturen stiger inomhus. Men Björn Palm påpekar att det finns bättre och sämre sätt att vädra på.

Vädra inte på förmiddagarna, när huset fortfarande är svalt efter natten.

– Så länge det är varmare ute än inne kommer utomhusvärmen bara att värma upp inomhusluften, så att det blir ännu varmare hemma, säger Björn Palm till Dagens Nyheter.

Försök att vädra så mycket som möjligt under kvällar och nätter, när det är svalare. Bäst effekt blir det med ett ordentligt korsdrag.

Och under dagarna gäller det alltså att försöka stänga värmen ute.

Fem tips från Björn Palm för att hålla inomhustemperaturen nere

  1. Håll fönster och dörrar stängda när det är varmare ute än inne, men det måste alltid finnas ventilation.
  2. Vädra ut den varma inomhusluften när det är svalare utomhus, till exempel på natten eller på skuggsidan av huset.
  3. Skärma av solljuset, helst med en markis eller fönsterluckor. Om du skärmar av med gardiner bör de vara så ljusa som möjligt. Det ljus som absorberas av gardinen omvandlas till värme i bostaden (ju mörkare gardin desto mer värme).
  4. Minska användningen av apparater som drar mycket el. All elektricitet som går in i bostaden omvandlas förr eller senare till värme.
  5. Blöta tygstycken kyler ner luften när vattnet förångas, på samma sätt som när vi svettas.

Karin Virgin

2 KOMMENTARER

  1. Bra tips! Bara ett påpekande: luften har samma temperatur i alla väderstreck, så det spelar ingen roll var ventilationsluften tas in.

    • Solsidan är varmare än skuggsidan på huset och luften värms därför upp mer på solsidan. Därför öppnar man på skuggsidan om det är svalare i skuggan än inomhus. Väderstrecket i sig är kan man inte prata om generellt, men solen är ju förstås kopplad till ett visst väderstreck för en specifik tidpunkt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.