Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbSå tar du nästa karriärsteg – utan att byta arbetsgivare

Så tar du nästa karriärsteg – utan att byta arbetsgivare

Har du tröttnat på ditt jobb? Söker du nya utmaningar eller vill du helt enkelt växla karriärspår – men trivs med din nuvarande arbetsgivare? Här delar karriärexperten Linus Zackrisson med sig av några god råd för hur du tar dig vidare.

Att ta ett nytt steg i karriären måste inte innebära att du byter arbetsgivare. Många gånger kan en intern karriär till och med vara en fördel – både lönemässigt och för ditt CV.

– En intern karriär där du haft olika roller på samma företag ser ofta bra ut på ditt CV. Det signalerar att du är en upplyft och omtyckt person med bred kompetens och erfarenhet, förklarar Linus Zackrisson, karriär- och rekryteringsrådgivare som bland annat driver rekryteringsföretaget Diversity search.

Börja hos dig själv

Men hur går man konkret till väga om man vill ta sig vidare i sin karriär på det företag där man arbetar? Börja hos dig själv och visa vad du vill, tipsar Linus Zackrisson.

Linus Zackrisson, Diversity search. Foto: Erica Meleno

1. Vad vill du? Oavsett om du ska en intern karriär eller söka ett helt nytt jobb så börjar resan alltid med att ta reda på vad det är du söker efter istället. Fundera över frågorna: Vad vill du och varför? Och våga kommunicera dina tankar.

– Vill du ha personalansvar, eller högre lön? Drömmer du om att bli specialist? Har du en dålig chef? Längtar du efter att få resa mer i jobbet, eller har du tröttnat på långa pendlingstider? Att sätta ord på vad du vill ha istället, och framför allt varför, hjälper dig att se vad du behöver för att ta dig dit, poängterar Linus Zackrisson.

2. Var lysande. Fokusera på att vara duktig på jobbet och i den roll du har just nu, även om det inte är ditt drömjobb. Om din arbetsgivare ska vilja satsa på dig så måste du också visa att du är någon att satsa på. En trött och negativ medarbetare blir knappast aktuell för nästa karriärsteg och är inte heller någon som får goda referenser av sina kollegor.

– Spana inte för mycket på nästa jobb och vad du ska göra sedan, utan lägg din glöd i det arbete du har just nu.

3. Var inte blyg, berätta för din chef att du är redo att göra något annat.

– Din chef är inte tankeläsare, du måste berätta hur dina tankar går. Utvecklingssamtalet är ett utmärkt forum att ta upp den här typen av frågor, tipsar Linus Zackrisson.

Kan det inte vara känsligt att säga det till sin chef, att man vill byta roll eller kanske till och med avdelning?

– Allt beror på hur du paketerar det. Framhåll att du trivs på din arbetsplats, att du tycker det är roligt, men att du är hungrig på nya utmaningar. När du säger det blir din chef också mer intresserad av att hjälpa dig vidare.

4. Utforska karriärvägarna. Möjligheten att göra en intern karriär kan se väldigt olika ut. I större företag har man ofta tydliga processer för detta, medan det i mindre företag är mer upp till den enskilda individen. Vissa företag utlyser alla tjänster som finns att söka, medan andra tillsätter tjänster på mer informell väg.

Ta reda på hur det funkar på ditt företag. Och underskatta inte vikten av de egna initiativen.

– På ett litet företag finns det ofta stora möjligheter att själv styra sin karriär. De flesta arbetsgivare uppskattar att de anställda själva ser och uppmärksammar behov av kompetensutveckling eller områden som behöver utvecklas för att stärka affären. Här kan du se till att styra in dina arbetsuppgifter och din kompetensutveckling mot de områden som intresserar dig.

5. Visa att du är intresserad. Det är långt ifrån alltid som företag utlyser tjänster och chefsbefattningar som ska tillsättas. Gör dig synlig, var tydlig med att du är intresserad, då ökar chansen att du får frågan.

6. Nätverka. När du söker jobb externt är det viktigt att jobba med sitt CV och Linkedin-profil och nätverka ut mot andra företag. Men när du söker jobb internt behöver du dra nytta av de interna kontaktvägarna. Bygg relationer och se till att du har goda kontakter internt med både HR, chefer och framtida kollegor.

– Det är lätt att glömma bort, men när du söker jobb internt behöver du också ha bra interna relationer. Bygg upp ditt interna nätverk. Det ger dig fördelar när det dyker upp en tjänst som du är intresserad av.

7. Spontanansökan. När du söker ett externt jobb kan du visa intresset genom att exempelvis skicka in en spontanansökan. När du söker jobb internt måste du visa ditt intresse på ett annat sätt.

–  Det kan vara att du äter lunch med en platschef där du drömmer om att få jobba och aviserar att du är intresserad av att jobba där. Eller att du hänger med på sociala aktiviteter över avdelningsgränserna.

8. Tänk på lönebiten. Innan du söker ett nytt jobb internt, ta reda på vad det innebär för din lön. Vad händer med din lön? Hur påverkas exempelvis bonus och andra förmånspaket? Låt inte det komma som en överraskning senare på resan.

– Fundera över vad du är ute efter. Hur viktig är lönen för ditt beslut och hur kommer den att påverkas? Tänk igenom det innan och så att ditt jobbyte blir en genomtänkt handling, tipsar Linus Zackrisson.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER