Bytte bransch: ”Jag gick från spetälsk till popstjärna på några månader”

Johnny Slätt
När Johnny Slätt blev uppsagd och utköpt använde han de månadslöner han fick för att byta bransch. Foto: Mia Slätt

Hur gör man för att byta bransch utan att plugga flera år till på högskolan? Ingenjören Johnny Slätt hade jobbat 11 år i kemiindustrin när han bestämde sig för att sadla om till it-säkerhet. Och han valde dessutom en ovanlig väg.

Johnny Slätt är civilingenjör i kemiteknik och har doktorerat i organisk kemi på KTH. Efter flera år i kemiindustrin återvände han till KTH och jobbade som forskningsingenjör inom solceller.

Högskolan kändes som en trygg arbetsgivare men i april 2016 berättade hans chef plötsligt att han skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist.

– Det var ju egentligen inte brist på arbete utan brist på medel och jag och en kollega fick sluta. Vi blev båda utköpta med en ekonomisk kompensation.

Johnny tvekar på frågan hur många månadslöner han fick.

– Det var tillräckligt många för att på allvar börja fundera på vad jag egentligen ville göra.

Under de 15 år som gått sedan han valde att plugga kemi hade mycket läkemedelsforskning flyttat från Sverige. Pharmacia avvecklades steg för steg och köptes till slut upp av amerikanska Pfizer. Astra Zeneca la ner i Lund och Södertälje.

En bransch som haft motsatt utveckling är it-säkerhet där efterfrågan har vuxit. Det var en bransch som också lockade Johnny. Han har alltid varit intresserad av datorer och it.

– Jag bestämde mig ganska snabbt för att sadla om till it-säkerhet. Problemet var att jag saknade både erfarenhet och kompetens och som 40-åring med nästan tio års högskolutbildning var jag inte sugen på att plugga några år till.

Genom Trygghetsstiftelsen fick han gå några omställningskurser, bland annat om hur man vässar sin Linkedinprofil. KTH erbjöd också omställningsmedel och betalade för några kortare kurser.

Tjatade till sig ett möte med vd:n

Johnny funderade på hur han skulle kunna byta bransch och bestämde sig för att testa en annan väg än utbildning. Han mejlade ett mindre företag inom it-säkerhet som han hittade på nätet och erbjöd sig att jobba för dem utan lön, för att få erfarenhet.

– Jag förklarade att jag hade pengar och inte behövde ha lön men de var tveksamma. Jag ringde ett par gånger och tjatade och fick till slut till ett möte med företagets vd. När mötet var slut sa han ”kan du komma i morgon?”.

Johnny Slätt fick en delad roll på företaget. Halvtid jobbade han med projektledning och projektstyrning som han kunde. Halvtid fick han sitta på företagets Security operations center för att lära sig.

Parallellt läste han också en YH-utbildning för att bli it-säkerhetsarkitekt.

Efter 3-4 månader utannonserades en tjänst internt på företaget. Johnny sökte och fick den framför nästan på två kollegor som jobbat längre på företaget.

När han fått tjänsten ändrade han också sin Linkedin-profil och det beskriver han som en intressant upplevelse.

– Efter några veckor började rekryterare höra av sig. Under mina 11 år inom kemiindustrin och högskolan hade det aldrig hänt. Jag fick från spetälsk till popstjärna på några månader.

Johnny Slätt jobbade kvar 1,5 år på it-företaget där han börjat och sedan dess har han bytt jobb nästa en gång om året. Varje gång utom en har han dessutom höjt sin lön.

– Jag sänkte lönen när jag blev konsult på Knowit, men det var ett strategiskt beslut och på sikt en bra investering. Som konsult fick jag en större bredd i min kompetens.

”Det bästa jag har gjort”

I början av det här året valde Johnny en ny riktning på sin karriär och startade eget. Utmaningen är att få ett jämnt flöde av uppdrag men fördelarna överväger. När han fakturerar själv får han bättre betalt eftersom konsultcheferna tog en betydande del.

– Att byta bransch är det bästa jag har gjort och det kan jag varmt rekommendera andra som blir utköpta och får möjligheten. Ta beslutet snabbt så har du mer tid på dig. Och testa andra möjligheter än långa högskoleutbildningar.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.