Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbBytte bransch: ”Jag gick från spetälsk till popstjärna på några månader”

Bytte bransch: ”Jag gick från spetälsk till popstjärna på några månader”

Hur gör man för att byta bransch utan att plugga flera år till på högskolan? Ingenjören Johnny Slätt hade jobbat 11 år i kemiindustrin när han bestämde sig för att sadla om till it-säkerhet. Och han valde dessutom en ovanlig väg.

Johnny Slätt är civilingenjör i kemiteknik och har doktorerat i organisk kemi på KTH. Efter flera år i kemiindustrin återvände han till KTH och jobbade som forskningsingenjör inom solceller.

Högskolan kändes som en trygg arbetsgivare men i april 2016 berättade hans chef plötsligt att han skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist.

– Det var ju egentligen inte brist på arbete utan brist på medel och jag och en kollega fick sluta. Vi blev båda utköpta med en ekonomisk kompensation.

Johnny tvekar på frågan hur många månadslöner han fick.

– Det var tillräckligt många för att på allvar börja fundera på vad jag egentligen ville göra.

Under de 15 år som gått sedan han valde att plugga kemi hade mycket läkemedelsforskning flyttat från Sverige. Pharmacia avvecklades steg för steg och köptes till slut upp av amerikanska Pfizer. Astra Zeneca la ner i Lund och Södertälje.

En bransch som haft motsatt utveckling är it-säkerhet där efterfrågan har vuxit. Det var en bransch som också lockade Johnny. Han har alltid varit intresserad av datorer och it.

– Jag bestämde mig ganska snabbt för att sadla om till it-säkerhet. Problemet var att jag saknade både erfarenhet och kompetens och som 40-åring med nästan tio års högskolutbildning var jag inte sugen på att plugga några år till.

Genom Trygghetsstiftelsen fick han gå några omställningskurser, bland annat om hur man vässar sin Linkedinprofil. KTH erbjöd också omställningsmedel och betalade för några kortare kurser.

Tjatade till sig ett möte med vd:n

Johnny funderade på hur han skulle kunna byta bransch och bestämde sig för att testa en annan väg än utbildning. Han mejlade ett mindre företag inom it-säkerhet som han hittade på nätet och erbjöd sig att jobba för dem utan lön, för att få erfarenhet.

– Jag förklarade att jag hade pengar och inte behövde ha lön men de var tveksamma. Jag ringde ett par gånger och tjatade och fick till slut till ett möte med företagets vd. När mötet var slut sa han ”kan du komma i morgon?”.

Johnny Slätt fick en delad roll på företaget. Halvtid jobbade han med projektledning och projektstyrning som han kunde. Halvtid fick han sitta på företagets Security operations center för att lära sig.

Parallellt läste han också en YH-utbildning för att bli it-säkerhetsarkitekt.

Efter 3-4 månader utannonserades en tjänst internt på företaget. Johnny sökte och fick den framför nästan på två kollegor som jobbat längre på företaget.

När han fått tjänsten ändrade han också sin Linkedin-profil och det beskriver han som en intressant upplevelse.

– Efter några veckor började rekryterare höra av sig. Under mina 11 år inom kemiindustrin och högskolan hade det aldrig hänt. Jag fick från spetälsk till popstjärna på några månader.

Johnny Slätt jobbade kvar 1,5 år på it-företaget där han börjat och sedan dess har han bytt jobb nästa en gång om året. Varje gång utom en har han dessutom höjt sin lön.

– Jag sänkte lönen när jag blev konsult på Knowit, men det var ett strategiskt beslut och på sikt en bra investering. Som konsult fick jag en större bredd i min kompetens.

”Det bästa jag har gjort”

I början av det här året valde Johnny en ny riktning på sin karriär och startade eget. Utmaningen är att få ett jämnt flöde av uppdrag men fördelarna överväger. När han fakturerar själv får han bättre betalt eftersom konsultcheferna tog en betydande del.

– Att byta bransch är det bästa jag har gjort och det kan jag varmt rekommendera andra som blir utköpta och får möjligheten. Ta beslutet snabbt så har du mer tid på dig. Och testa andra möjligheter än långa högskoleutbildningar.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER