Sveriges Ingenjörer varslar om strejk på Klarna

Nu vill Sveriges Ingenjörer och Unionen sätta större press på Klarna för att få fram ett kollektivavtal. Därför varslar facken om strejk.

Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar om strejk mot betaltjänstföretaget Klarna. Orsaken är de strandade förhandlingarna om kollektivavtal.

Från den 7 november lägger Sveriges Ingenjörers och Unionens medlemmar ned arbetet på Klarnas huvudkontor i Stockholm, om inte företaget och fackförbunden innan dess blir överens om ett kollektivavtal.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Förhandlingarna har pågått under åtta månader och men avslutades på fackens initiativ i slutet av förra veckan. Orsaken var ett bristande engagemang från Klarnas sida för att nå fram till ett avtal. Genom att skjuta fram möten och inte sätta sig in i frågorna har förhandlingarna under en längre tid stått och stampat.

Nu vill Sveriges Ingenjörer och Unionen sätta större press på Klarna och varslar därför om strejk.

Det här innebär strejkvarslet på Klarna

Fullständig arbetsnedläggelse för tjänstemän anställda på huvudkontoret i Stockholm, Sveavägen 46. Samtidigt förklaras dessa arbetsuppgifter lagda i blockad. Det innebär att ingen får utföra arbetsuppgifter som omfattas av arbetsnedläggelsen.

Förbud mot inhyrning eller nyanställning som har till syfte att utföra blockerat arbete.

Varsel om ytterligare stridsåtgärder kommer att läggas mot Klarna Bank AB om de försöker kringgå konflikten och dess verkningar. Hit räknas också inhyrning av arbetskraft och/eller anlitande av entreprenörer om detta sker i syfte att kringgå konflikten.

Vi kommer inte framåt i förhandlingarna och då är tyvärr ett strejkvarsel nödvändigt, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Unionen har, till skillnad från Sveriges Ingenjörer, sedan tre år tillbaka en lokal fackklubb på Klarna. Klubbens ordförande Sen Kanner har kommenterat strejkvarslet i tidningen Kollega.

”Vi har rätt att påverka beslut som rör oss anställda men det kan inte uppnås utan kollektivavtal. Klarna har ingen motivation eller vilja att blanda in oss anställda i beslutsfattandet”, säger hon.

Men hur vet Sveriges Ingenjörer att deras medlemmar på Klarna också vill ha kollektivavtal?

I våras ringde vi runt och pratade med våra medlemmar på Klarna och en betydande andel är positiva till kollektivavtal för att få rätt till insyn och medbestämmande. Nu har dessutom fler ingenjörer på företaget kontaktat oss och sedan i går har mer än en handfull valt att bli medlemmar hos Sveriges Ingenjörer.

Camilla Frankelius betonar att fackförbunden hoppas att Klarna väljer att teckna ett kollektivavtal.

Vi vill undvika en strejk och hoppas på konstruktiva förhandlingar. Målet är inte att konflikten ska bryta ut. Det är att komma överens.

Om ingen överenskommelse nås mellan parterna träder strejken i kraft tisdagen den 7 november 2023 kl. 10.30.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarna vill få drogtesta anställda i offentlig sektor

Arbetsgivarna vill få drogtesta anställda i offentlig sektor

Inför samma regler för drogtestning i offentlig sektor som finns i privat sektor. Det är ett förslag som Arbetsgivarverket och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, nu har framfört till regeringen.
Fler artiklar