Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSveriges Ingenjörer varslar om strejk på Klarna

Sveriges Ingenjörer varslar om strejk på Klarna

Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar om strejk mot betaltjänstföretaget Klarna. Orsaken är de strandade förhandlingarna om kollektivavtal.

Från den 7 november lägger Sveriges Ingenjörers och Unionens medlemmar ned arbetet på Klarnas huvudkontor i Stockholm, om inte företaget och fackförbunden innan dess blir överens om ett kollektivavtal.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Förhandlingarna har pågått under åtta månader och men avslutades på fackens initiativ i slutet av förra veckan. Orsaken var ett bristande engagemang från Klarnas sida för att nå fram till ett avtal. Genom att skjuta fram möten och inte sätta sig in i frågorna har förhandlingarna under en längre tid stått och stampat.

Nu vill Sveriges Ingenjörer och Unionen sätta större press på Klarna och varslar därför om strejk.

Det här innebär strejkvarslet på Klarna

Fullständig arbetsnedläggelse för tjänstemän anställda på huvudkontoret i Stockholm, Sveavägen 46. Samtidigt förklaras dessa arbetsuppgifter lagda i blockad. Det innebär att ingen får utföra arbetsuppgifter som omfattas av arbetsnedläggelsen.

Förbud mot inhyrning eller nyanställning som har till syfte att utföra blockerat arbete.

Varsel om ytterligare stridsåtgärder kommer att läggas mot Klarna Bank AB om de försöker kringgå konflikten och dess verkningar. Hit räknas också inhyrning av arbetskraft och/eller anlitande av entreprenörer om detta sker i syfte att kringgå konflikten.

Vi kommer inte framåt i förhandlingarna och då är tyvärr ett strejkvarsel nödvändigt, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Unionen har, till skillnad från Sveriges Ingenjörer, sedan tre år tillbaka en lokal fackklubb på Klarna. Klubbens ordförande Sen Kanner har kommenterat strejkvarslet i tidningen Kollega.

”Vi har rätt att påverka beslut som rör oss anställda men det kan inte uppnås utan kollektivavtal. Klarna har ingen motivation eller vilja att blanda in oss anställda i beslutsfattandet”, säger hon.

Men hur vet Sveriges Ingenjörer att deras medlemmar på Klarna också vill ha kollektivavtal?

I våras ringde vi runt och pratade med våra medlemmar på Klarna och en betydande andel är positiva till kollektivavtal för att få rätt till insyn och medbestämmande. Nu har dessutom fler ingenjörer på företaget kontaktat oss och sedan i går har mer än en handfull valt att bli medlemmar hos Sveriges Ingenjörer.

Camilla Frankelius betonar att fackförbunden hoppas att Klarna väljer att teckna ett kollektivavtal.

Vi vill undvika en strejk och hoppas på konstruktiva förhandlingar. Målet är inte att konflikten ska bryta ut. Det är att komma överens.

Om ingen överenskommelse nås mellan parterna träder strejken i kraft tisdagen den 7 november 2023 kl. 10.30.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?