Företaget missade att betala in flera miljoner i pensionspremier

Ett litet fel i inbetalningen till ITP kan få stora konsekvenser. Därför kan det vara smart att dubbelkolla sifforna på Collectum. Foto: Getty Images

Av en slump upptäckte Sara att arbetsgivaren under många år betalat felaktiga premier till tjänstepensionen – och det handlade om stora summor som hon och hennes kollegor gått miste om. Så här enkelt kan du själv kolla om arbetsgivaren gjort rätt.

Det var när arbetsgivaren bytte pensionsförmedlare som felet med inbetalningarna till tjänstepensionen upptäcktes. Sara som är ordförande för den lokala Akademikerföreningen hade tidigare, av en annan anledning, sammanställt sina lönespecifikationer och när pensionsförmedlaren flaggade upp att något inte stämde med inbetalningarna till tjänstepensionen kunde hon snart hitta felet.

– Det var när vi började räkna på detta som vi insåg vidden av problemet. För mig och mina kollegor som arbetat länge i företaget handlade det om stora summor pengar som vi gått miste om, berättar Sara. 

Fel som pågått under många år

Felet gällde anställda som omfattas av ITP2 och alternativ ITP, även kallad tiotaggarlösning. Arbetsgivaren hade helt enkelt missat att räkna med rörliga ersättningar som beredskap, restid, övertid och bonusar när pensionspremierna betalades in – och felet hade gjorts under många år. 

– Även små felaktigheter i inbetalningar kan få stora konsekvenser för den enskilde och påverka den slutliga pensionen, förklarar Frida Elfving, ombudsman på Sveriges Ingenjörer som hjälpt det lokala facket i förhandlingarna med arbetsgivaren.

Med ränta på ränta gör felaktiga inbetalningar att felet växer och det kan innebära mindre pengar i plånboken den dagen det är dags att börja ta ut pension. 

Ingen data före 2012

Att arbetsgivaren gjort fel rådde det ingen tvekan om. Det som däremot blev utmaningen i förhandlingarna var hur felet skulle rättas till. Hur långt tillbaka i tiden skulle man gå och vilken procentsats för ränta skulle man utgå ifrån?

– Problemet var att arbetsgivaren inte hade data före 2012 och de ville därför dra en gräns där. Men många av oss har jobbat i företaget länge och skulle då drabbas av tio års felaktiga inbetalningar, förklarar Sara.

Efter många förhandlingar, beräkningar och diskussioner hittade man till slut en lösning som båda parter var nöjda med. Sara poängterar att stödet från facket var ovärderligt. 

– De kunde hjälpa oss med pensionsregler, beräkningar och preskriptionstider för att ta fram en plan för hur vi skulle hantera ärendet. Dessutom var de ett viktigt stöd i förhandlingarna. 

1,5 miljoner till kontot

Arbetsgivaren gick till slut med på att räkna ut ersättningen från första anställningsdag och utgå från en ränta på åtta procent per år.

Slutsumman till de enskilda anställda varierade stort, beroende på hur stora de rörliga delarna varit och hur länge man arbetat i företaget. Den som hade det största felet fick 1,5 miljoner kronor återfört till ITP konto. För Sara handlade det om 500 000 kronor.

– För mig som har 15 år kvar till pensionen gör det väldigt stor skillnad, förklarar hon.

Lätt att saker missas

Sara har valt att vara anonym i artikeln av hänsyn till företaget hon arbetar på. Hon poängterar att arbetsgivaren hela tiden varit angelägen om att rätta till felet och man gick även ut och informerade alla anställda direkt när felet upptäcktes. 

Däremot tycker hon att det är viktigt att berätta så att fler får upp ögonen för hur viktigt det är att hålla koll på sina pensionspengar.

– Jag arbetar i en bra organisation där man är mån om att följa reglerna. Ändå blev det så här. Om man däremot arbetar i ett företag som inte är lika insatt, som kanske inte ens har en HR-organisation i Sverige, då är det nog lätt att saker missas.

Kan vara värt att dubbelkolla siffrorna

Att ta reda på om inbetalningarna stämmer är dock inte särskilt svårt. Det handlar bara om att logga in hos Collectum och dubbelkolla siffrorna.

– Det gäller att man som enskild individ är observant och kollar, verkar siffrorna stämma? Tänk också på att spara dina lönespecar så att du kan gå tillbaka och bevisa hur din lön har sett ut om det skulle bli aktuellt, påminner Frida Elving.

Om något inte stämmer bör man ta kontakt med sin akademikerförening, alternativt kontakta rådgivningen på Sveriges Ingenjörer för råd och stöd. Tänk också på att det inte enbart är hos din nuvarande arbetsgivare du kan ha rätt till att få fyllnadsinbetalningar om det blivit fel. Kontakta i så fall förbundet, påminner Frida Elfving.

– Ett bonustips till alla förtroendevalda är att bjuda in våra pensionsexperter till ett medlemsmöte om pensionsfrågor. Det brukar alltid vara en väldigt uppskattad medlemsaktivitet, säger Frida Elving.

4 kommentarer

 • K

  Logga in i Collectum är väl enkelt, men hur ska jag ha någon aning om ifall siffran är rätt eller inte?

  01 februari 2024
  • Karin Virgin

   Hej! Det är en bra fråga du ställer. Ingenjören ska försöka ta reda på hur man kan kontrollera på Collectum att den inbetalade tjänstepensionen stämmer. Vi planerar för en uppföljande artikel om detta./Redaktionen

   01 februari 2024
  • C

   Tack för att du frågade. Jag undrade nämligen precis samma sak..

   05 februari 2024
  • Karin Virgin

   Stefan Holmberg som arbetar med pensionsinformation på Sveriges Ingenjörer tipsar Ingenjörens läsare att jämföra med sitt lönebesked. Är det ITP 1 så ska all kontant utbetald bruttolön (månadslön) vara det som är inrapporterat till Collectum. Kostnadsersättningar till exempel traktamente är inte pensionsgrundande.
   Är det ITP 2 så kan man ta sin fasta månadslön och multiplicera den med 12,2. Har man rörliga löndelar som provision och bonus så tar man ett rullande 3-årssnitt.

   Här kan man kolla vilka löner som ska ingå i den pensionsmedförande lönen som arbetsgivaren rapporterar till Collectum: https://collectum.se/foretag/rapportering/pensionsmedforande-lon

   Om summorna skiljer sig tydligt så kan man ana att något inte stämmer. Detta kan man först kolla med HR-avdelningen om det finns någon orsak till differensen och om det uppstår någon oenighet så tar man kontakt med sitt lokala fack./Redaktionen

   06 februari 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket skiljer sig ingenjörers löner

Så mycket skiljer sig ingenjörers löner

Hur mycket skiljer lönen mellan ingenjörer som är chefer och de som inte är det? Mellan storstäder och övriga landet, privat och offentlig sektor och mellan civil- och högskoleingenjörer? Det får du svar på här. 
Fler artiklar