Företag varslar men oklart hur många ingenjörer som drabbas

Foto: Peter Kroon.

Under inledningen av året har antalet arbetsbristförhandlingar ökat. Men det är fortfarande osäkert hur många ingenjörer som berörs eftersom förhandlingarna bara startat. Sveriges Ingenjörer märker samtidigt en stor efterfrågan på ingenjörer.

Flera storföretag flaggar för personalminskningar. Sandvik har varslat 1100 anställda om uppsägning och Stora Enso 1 000 anställda. Volvo har bekräftat att det blir personalnedskärningar vid fabriken i Tuve men även andra anläggningar i Sverige och Europa.

I Helsingborg har medicinteknikföretaget Kenvue (tidigare McNeil) varslat 95 av de 670 anställda. Majoriteten av de berörda finns på tjänstemannasidan, skriver Helsingborgs Dagblad.

Elflygplanstillverkaren Heart Aerospace i Göteborg varslar nära en tredjedel av sina anställda. ”70 personer har varslats och vi har börjat att förhandla”, säger Arvid Lindholm, ombudsman hos Sveriges Ingenjörer, till Göteborgs-Posten.

Lokala fack sköter många förhandlingar

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, bekräftar att hennes medarbetare hanterar en ökad tillströmning av förhandlingsärenden som handlar om arbetsbrist.

– En del företag har en kraftigt vikande lönsamhet, andra har krav från ägarna att kunna visa bättre resultat. Skälen varierar och det är inte alltid glasklart varför man behöver göra personalminskningar, säger hon.

Hur många ingenjörer som nu riskerar att bli uppsagda är svårt att uppskatta.

– På företag där det finns en akademikerförening är det den som sköter förhandlingarna. Förbundet centralt förhandlar om arbetsbrist om det saknas en lokalförening.

Många förhandlingsärenden rör företag i byggbranschen som drabbats hårt men Camilla Frankelius påpekar att antalet medlemmar som berörs än så länge inte är stort om man jämför med andra yrken inom byggbranschen.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Många ingenjörer får nya jobb

Samtidigt som Sveriges Ingenjörer förhandlar om personalneddragningar kontaktar många medlemmar förbundet för att få hjälp när de byter jobb. De hör av sig för att få hjälp att granska nya anställningsavtal och diskutera lönekrav i samband med jobbyten.

– Jag skulle beskriva det som att arbetsmarknaden gasar och bromsar samtidigt. Och arbetslösheten bland våra medlemmar är fortfarande låg.

I januari 2024 var arbetslösheten för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer 1 procent (varav 0,3 procentenheter i arbetsmarknadsprogram med aktivitetsersättning från Försäkringskassan).

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.