Företag varslar men oklart hur många ingenjörer som drabbas

Foto: Peter Kroon.

Under inledningen av året har antalet arbetsbristförhandlingar ökat. Men det är fortfarande osäkert hur många ingenjörer som berörs eftersom förhandlingarna bara startat. Sveriges Ingenjörer märker samtidigt en stor efterfrågan på ingenjörer.

Flera storföretag flaggar för personalminskningar. Sandvik har varslat 1100 anställda om uppsägning och Stora Enso 1 000 anställda. Volvo har bekräftat att det blir personalnedskärningar vid fabriken i Tuve men även andra anläggningar i Sverige och Europa.

I Helsingborg har medicinteknikföretaget Kenvue (tidigare McNeil) varslat 95 av de 670 anställda. Majoriteten av de berörda finns på tjänstemannasidan, skriver Helsingborgs Dagblad.

Elflygplanstillverkaren Heart Aerospace i Göteborg varslar nära en tredjedel av sina anställda. ”70 personer har varslats och vi har börjat att förhandla”, säger Arvid Lindholm, ombudsman hos Sveriges Ingenjörer, till Göteborgs-Posten.

Lokala fack sköter många förhandlingar

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, bekräftar att hennes medarbetare hanterar en ökad tillströmning av förhandlingsärenden som handlar om arbetsbrist.

– En del företag har en kraftigt vikande lönsamhet, andra har krav från ägarna att kunna visa bättre resultat. Skälen varierar och det är inte alltid glasklart varför man behöver göra personalminskningar, säger hon.

Hur många ingenjörer som nu riskerar att bli uppsagda är svårt att uppskatta.

– På företag där det finns en akademikerförening är det den som sköter förhandlingarna. Förbundet centralt förhandlar om arbetsbrist om det saknas en lokalförening.

Många förhandlingsärenden rör företag i byggbranschen som drabbats hårt men Camilla Frankelius påpekar att antalet medlemmar som berörs än så länge inte är stort om man jämför med andra yrken inom byggbranschen.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Många ingenjörer får nya jobb

Samtidigt som Sveriges Ingenjörer förhandlar om personalneddragningar kontaktar många medlemmar förbundet för att få hjälp när de byter jobb. De hör av sig för att få hjälp att granska nya anställningsavtal och diskutera lönekrav i samband med jobbyten.

– Jag skulle beskriva det som att arbetsmarknaden gasar och bromsar samtidigt. Och arbetslösheten bland våra medlemmar är fortfarande låg.

I januari 2024 var arbetslösheten för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer 1 procent (varav 0,3 procentenheter i arbetsmarknadsprogram med aktivitetsersättning från Försäkringskassan).

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

Fackföreningar på arbetsplatser, vad gör de egentligen? Kan de stoppa förslag som arbetsgivaren vill genomföra? Och hur kan de hjälpa medlemmarna? Ingenjören har träffat Akademikerföreningen på Cytiva i Uppsala.   
Fler artiklar