8 råd för att minska semesterstressen
Hur hanterar jag rastlösheten i början av semestern? Och är det dumt att öppna jobbmejlen när man är ledig? Stressforskarens råd visar vägen mot en lugnare och skönare sommar.
Stress är ett komplext fenomen som startar i hjärnan när vi upplever att något hotar oss och vi inte längre har kontroll. Den fysiologiska reaktionen gör kroppen beredd på strid eller flykt. I en akut kris kan stresspåslaget hjälpa till att rädda liv, men i längden är höga nivåer av stresshormonet kortisol skadligt. Sömnen störs och en ond cirkel av negativa hälsoeffekter kan ta fart.
Inför sommaren är förväntningarna ofta stora, ibland orimliga, och kraven många. Slutspurten på jobbet, då mycket ”måste hinnas klart”, kan driva upp semesterstressen än mer.
Maria Nordin är docent i psykologi vid Umeå universitet och forskar om stress och stressbehandling. Den ibland hektiska perioden just innan semestern tycker hon kan hanteras med en enkel och effektiv metod:
– Man får planera, prioritera och acceptera.
En göra-lista hjälper hjärnan att reda ut kaoset. Man måste vara beredd på att sänka kvalitetskrav och acceptera att man inte hinner göra allt. Tricket är att kontrollera det som går att kontrollera – och inse vad man inte kan kontrollera. Dit hör de förutsättningar man fått av sin arbetsgivare.
– Det måste man väga in, så att man inte känner att allt är ens eget ”fel”. Det är otroligt stressande. Gör ditt bästa, efter förutsättningarna, och var nöjd med det.
Stressen kan hänga kvar i kroppen
Efter slutspurten ramlar många in i semestern med andan i halsen. Det är inte ovanligt att känna sig rastlös, improduktiv och onyttig. En del upplever ångest för att de ”inte gör något”. Stressen som hänger kvar i kroppen vill driva upp tempot igen.
– Om man inte svarar, alltså inte gör någonting, så kommer man ut på andra sidan efter några dagar. Oron släpper och kan man landa i att vara ledig. Men man behöver lite tid för det, säger Maria Nordin.
Rent generellt skulle hon önska att vi kunde fokusera mer på att ”vara” än att ”göra” under semestern. Samla ihop oss och hitta lugnet.
– Man måste inte göra så himla mycket. Det gör vi ändå, resten av tiden. Det är okej att bara vara.
Det bästa är en balanserad vardag
Maria Nordin tror att förväntningar på ”den perfekta semestern”, både för sig själv och de närmaste – med glada miner under en evig sol på en molnfri himmel – skapar onödig stress och många besvikelser.
– Ofta går ju drömmarna i stöpet. Det bästa är om man kan skruva ner förväntningarna och se semestern för vad den är.
Framför allt menar hon att vi borde tänka mer långsiktigt kring vila och återhämtning. Det bästa, visar forskningen, är en balanserad vardag året runt, med tid för regelbunden vila, stimulerande fritid och socialt umgänge.
– Då behöver man inte ha så enorma förväntningar på sommaren. Den kan i stället bli en period när man faktiskt unnar sig att ta det lugnt.
”Ska inte finnas outtalade förväntningar”
Många kollar jobbmejlen under semestern. Om det är frivilligt, och tydligt både från ledning och i arbetsplatsens kultur att man inte förväntas jobba under semestern, tror Maria Nordin inte att det är någon farlig stressfaktor.
– Det viktigaste för återhämtningen är att ha balans mellan vila och aktivitet. Att kolla mejlen kan ge en känsla av kontroll som gör att man kan slappna av bättre.
Att ingenjörens problemlösningstänkande då kan triggas i gång ser hon inte som någon nackdel, så länge mejlkollandet känns kravlöst och lite spännande.
– Det är inte farligt att vara stimulerad när man återhämtar sig. Hjärnan är till för att tänka och den gillar att lösa problem.
Men alla är olika, understryker Maria Nordin, och man måste själv bedöma om mejlen ska kollas eller inte. Tydligheten från arbetsgivaren är också viktig.
– Det får inte finnas några outtalade förväntningar på medarbetarna under semestern. Man måste inte kolla jobbmejlen. Har man semester så har man semester.
Förr eller senare brukar ett välbekant orosmoln byggas upp vid horisonten. Det är tanken: ”Bara en vecka kvar – snart börjar jag jobba!”
Det molnet tycker Maria Nordin att vi kan blåsa bort med tankekraft.
– Vänd på det: En hel vecka kvar! Vad ska jag göra med den? Här och nu är jag ledig. Jag börjar inte jobba förrän jag börjar jobba och då brukar det gå snabbt att varva upp. Det behöver jag inte oroa mig för.
8 råd för en semester med fokus på återhämtning
1. Inför jobbspurten: Planera, prioritera och acceptera att du inte hinner allt.
2. Efter jobbspurten: ta det lugnt de första lediga dagarna.
3. Skruva ner förväntningar och krav. Tänk ”vara” mer än ”göra”.
4. Om du är utarbetad, se till att vila, men gör också saker du tycker är roliga och stimulerande.
5. Bryt rutiner och hitta omväxling – det behöver inte vara stora projekt eller långa resor.
6. Kolla jobbmejlen om det känns kul, men kom ihåg att du inte måste.
7. Vänd på tankarna. Tänk: ”En hel semestervecka kvar, vad ska jag hitta på?”
8. Avsätt tid för vila och roliga intressen under hela året. Regelbunden återhämtning är bäst för hälsan.