Nya avtal för akademiker i kommunala bolag

Ingenjörer i kommunala bolag har nya avtal. Foto: Stockholm Vatten och avfall.

Nu finns nya branschavtal mellan AkademikerAlliansen och arbetsgivarorganisationen Sobona. Bland annat får akademikerna bättre villkor vid beredskapsarbete och för dem som tvingas bryta sin dygnsvila.

Avtalen för akademiker i kommunala bolag förhandlas mellan AkademikerAlliansen som består av 16 fackförbund och arbetsgivarorganisationen Sobona.

Totalt omfattas närmare 2 400 medlemmar i Sveriges Ingenjörer av avtalen som rör fem branscher: besöksnäring och kulturarv, energi, fastigheter, flygplatser samt vatten och miljö.

– Sveriges Ingenjörer har medlemmar i alla dessa branscher men flest ingenjörer finns inom energi, vatten och miljö, säger Oskar Falk, ombudsman på Sveriges Ingenjörer och vice ordförande i AkademikerAlliansens förhandlingsdelegation.    

Den största förändringen efter årets förhandlingar gäller arbetstid kopplad till rätten om dygnsvila.

 – Tidigare har den som tvingats bryta den lagstadgade rätten till 11 timmars dygnsvila blivit kompenserad med tid, men inte med lön. Nu får den som tvingas bryta dygnsvilan också lön för kompenserande tid när den förläggs på ordinarie arbetstid.

En annan förbättring gäller för dem med beredskapsarbete. Tidigare fick den som har beredskapstjänst inte behålla sin beredskapsersättning när han eller hon utförde arbete under sin beredskap.

Nu får man beredskapsersättning för hela den tid man har beredskap plus övertid för den tid som beredskapen övergår i aktivt arbete.

 – Det har var två viktiga frågor och vi är nöjda med att äntligen ha nått den här överenskommelsen, säger Oskar Falk.

De nya avtalen innebär fler förändringar, bland annat följande:

  • Alla ersättningar räknas upp i enlighet med märket inom industrin.
  • Tydligare villkor kring rätten till ledighet i samband med en anhörigs död
  • Anställda med graviditetsersättning som blir uppsagda på grund av arbetsbrist får samma (längre) skydd som anställda som är föräldralediga.
  • Ansökan om föräldraledighet för perioden juni-augusti måste göras före 1 april, eller om arbetsgivaren begär det, senast 15 mars.

– Att den som vill vara föräldraledig under sommaren måste begära det tidigare kanske inte uppfattas som positivt. Men nu blir det lättare för arbetsgivaren att planera bemanning under semestern och det kommer gynna alla, säger Oskar Falk.

Avtalen mellan AkademikerAlliansen och Sobona gäller ett år. Det innebär att avtalen kommer att förhandlas om redan nästa år, efter avtalsrörelsen i privat sektor som ska vara avslutad den 31 mars 2025.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar