Fem KTH-studenter tävlar i sommarens OS

Stora bilden: Andreas Almgren, foto Mostphotos. Överst till höger: Johanna Hjertberg, Emil Järudd. Underst: Vilma Bobeck och Jonatan Hellvig. Foto: IOK.

När Olympiska spelen i Paris drar i gång den 26 juli finns inte mindre än fem KTH-studenter i den svenska truppen. Vid sommar-OS för tre år sedan fanns en KTH-student bland de tävlande.

Bland de fem KTH-studenterna i årets OS-trupp är friidrottaren Andreas Almgren en av de största stjärnorna och ett medaljhopp i löpning på distansen 5 000 meter. Han läser civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi.

Ett annat medaljhopp är herrlandslaget i beachvolleyboll – David Åhman och Jonatan Hellvig. Duon vann EM-guld 2022 och VM-silver 2023. Jonatan Hellvig läser civilingenjörsprogrammet i datateknik på KTH.

”Segling är som att driva företag”

Tre av de fem KTH-studenterna tävlar i segling, alla i olika klasser. Vilma Boberg seglar 49:er FX (tillsammans med Rebecca Netzler) och tog VM-guld i Nederländerna förra året.

Emil Järudd läser civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi och seglar mixedkatamaran Nacra 17 (tillsammans med Hanna Jonsson). Duon tog brons i VM förra året. Emil deltog också i OS i Tokyo 2021 (med Cecilia Jonsson) och kom då på plats 14.

När Ingenjören får tag i Emil via mejl berättar han att han 2022 tog en paus från studierna men ser fram emot att återuppta dem i höst. Då planerar han att plugga på heltid.

– Jag har faktiskt haft svårt att göra det samtidigt, så det har varit fullt seglande senaste åren. Seglingen är som att driva ett litet företag och lösa massa roliga problem på vägen. Och som med det mesta ger fler lagda timmar bättre resultat.

Johanna tävlar i ny OS-gren

På årets OS finns en helt ny klass i segling, IQ foil. Det är en vindsurfingbräda som med hjälp av en vinge monterad på en arm under brädan lyfter hela ekipaget så att seglaren i princip flyger fram ovanför vågorna. Med lägre vattenmotstånd kan brädan komma upp i hög fart, upp till 38 knop.    

Den enda svenska deltagaren i IQ foil är KTH-studenten Johanna Hjertberg som pluggar till civilingenjör i industriell ekonomi på KTH.

Ingenjören får tag i Johanna på mejl direkt efter SM-seglingarna i slutet av juni där hon vann guld.

Hon berättar att de särskilda möjligheter som KTH erbjuder idrottsstudenter inte alls var en av anledningarna till att hon började på KTH.

– Men det var en positiv överraskning när jag började min idrottssatsning. Jag sökte KTH för att det är bra skola och jag ville läsa i Stockholm.

Johanna läste tre år innan hon 2019 tog ett längre studieuppehåll för att kunna satsa på seglingen på heltid. Till hösten ska hon ta upp studierna igen, men inte på heltid.

– Jag kommer kombinera segling och studier. Det blir spännande och nu jag ser fram emot att läsa igen.

Då planerar hon också att nyttja använda möjligheten att läsa mer på distans och skriva tentor utomlands.

Studenterna får en individuell studieplan

Idrott på elitnivå är svårt kombinera med en högskoleutbildning. Därför har Riksidrottsförbundet tillsammans med flera lärosäten utvecklat olika modeller för att att kunna kombinera elitidrott och högre utbildning.

I dag finns det sex så kallade Riksidrottuniversitet (RIU) i Sverige och KTH är ett av dem.

– Vi har expanderat rejält med fler elitidrottare. Idag har vi 70 studenter som pluggar parallellt med en idrottskarriär, säger Jonas Willén, ansvarig på KTH för RIU och för ett nystartat masterprogram i Sports Technology.

Han är noga med att påpeka att ett Riksidrottuniversitet i Sverige inte fungerar som i USA med generösa ekonomiska bidrag.

– Vi erbjuder en individuell studieplan, möjligheten läsa lite mer på distans och skriva tentor utomlands i samband med tävlingar och träningsläger.  

RIU-studenterna beskriver han som mycket ambitiösa. Lika mycket vinnarskallar inom studierna som i sin idrott.

– Många som påbörjar en utbildning på KTH hoppar av. I genomsnitt tar omkring hälften examen men bland RIU-studenterna är det nära 100 procent som klarar utbildningen.

Tyvärr är det ofta efter examen, när de söker sina första ingenjörsjobb, som det blir svårare med dubbla karriärer. Jonas Willén skulle önska att fler arbetsgivare ser potentialen hos ingenjörer som elitidrottar och öppnar upp för mer flexibla anställningar.

– Det här personerna är högpresterande och målmedvetna. Under några år behöver de en flexibel deltidsanställning men en dag är idrottskarriären över och då kan jobbet få större fokus.

En seglare på Chalmers

Lovisa Karlsson som läser Design och produktutveckling på Chalmers tävlar också i årets sommar-OS. Hon seglar i klassen Mixed 470 (tillsammans med Anton Dahlberg).

Amir tävlar för flyktinglaget

Uppsala universitet har också en ingenjörsstudent som deltar OS i Paris. Amir Ansari, 24 år som tävlar i cykel, är en av de ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan som kom till Sverige för 9 år sedan.   

Amir Ansari har tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige och läser till byggnadsingenjör i Uppsala. I fler intervjuer i media har han berättat hur cyklingen blev ett sätt att hantera ångest och den räddade honom från självmordstankar. Amir Ansari tävlar för det olympiska flyktinglaget. 

Känner du till fler ingenjörsstudenter som tävlar i sommarens OS? Kontakta Ingenjören så kompletterar vi artikeln.

IOK:s flyktinglag

Inför OS i Rio de Janeiro 2016 startade Internationella olympiska kommittén (IOK) ett lag som representerar alla miljontals flyktingar som finns i världen. Då hade laget tio deltagare i simning, judo och löpning.

Inför OS i Paris har flyktinglaget 36 idrottare fördelat på elva idrotter.

Tidigare KTH-studenter i OS

Almida de Val tävlar i curling och vann brons i mixed dubbel i vinter-OS 2022. Läs Ingenjörens intervju.

Maja Reichard var en framgångsrik simmare som tävlade i paralympics (synskadad) 2012 och 2016. Hon har totalt vunnit fem OS-medaljer: ett guld, två silver och två brons.

1 kommentar

  • Lars Jonsteg

    Jag håller tummarna för alla ambitiösa idrottande KTH studenter
    Lars Jonsteg M59

    04 juli 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag är för nyfiken för att säga nej”

”Jag är för nyfiken för att säga nej”

I år fyller Fatima Essaidi 22 år men det är svårt att tro när man ser hennes kalander. Där varvas möten med advisory board, styrelseutbildning och poddinspelningar. Dessutom är hon snart civilingenjör.
Fler artiklar