Så hög blev antagningspoängen för att plugga till ingenjör i höst

KTH

KTH har de utbildningar till civilingenjör som var svårast att komma in på 2024. För högskoleingenjörer ligger Chalmers i topp.

Teknisk fysik på KTH är den civilingenjörsutbildning det krävs högst betyg för att komma in på i höst. För högskoleingenjörerna ligger Design och produktutveckling på Chalmers kvar i topp. Här är hela listorna.

Totalt var det 8 procent fler som sökte in till högskolan i höst jämfört med förra året. Och antalet antagna ökade med 6 procent. Enligt UHR, Universitets- och högskolerådet, beror ökningen av sökande troligen på det mer osäkra läget på arbetsmarknaden.

Bland de utbildningar som ökade mest finns både civil- och högskoleingenjörer. Till civilingenjörsutbildningarna var det 12 procent fler förstahandssökande och 3 procent fler blev antagna. Till högskoleingenjörsutbildningarna var det 9 procent fler förstahandssökande och 6 procent fler blev antagna.

Det här har pressat upp antagningspoängen för många utbildningar jämfört med förra året. Men det är inte lika höga meritpoäng som krävs som under pandemiåret 2021.

Data och elektro – teknisk fysik och industriell ekonomi

För högskoleingenjörer är datateknik och elektroteknik de utbildningar som är med flest gånger på 20-i-topplistan över utbildningar det var svårast att komma in på.

För civilingenjörer är teknisk fysik och industriell ekonomi de som finns flest gånger på topplistan. En förändring är att ingen civilingenjörsutbildning i datateknik finns med på topplistan i år.

Max 2,0 eller 22,5 poäng

Det finns många urvalsgrupper vid antagningen till högskolan. Här har vi med de två största: BI, gymnasiebetyg utan komplettering, och HP, högskoleprovspoäng. För betyg är 22,5 högsta möjliga meritvärde (20 från betyg, plus upp till 2,5 för kurser i matematik/språk). På högskoleprovet är den högsta möjliga poängen 2,0.

Topplistor + alla utbildningar sökbart

Här är 20-i-topp-listorna för betyg och högskoleprovspoäng, för högskole- respektive civilingenjörer. Grön pil upp, , i kolumnen längst till höger betyder att antagningspoängen stigit jämfört med 2023. Röd pil ner, , visar minskning. Dubbel pil (▲▲ / ▼▼) visar de med störst förändring.  

Under topplistorna finns listan med betygs- och högskoleprovspoäng för alla högskole- och civilingenjörsutbildningar samt tekniskt basår. Där går det att söka på ämne, högskola med mera.

Hitta allt på UHR

Alla uppgifter är hämtade från UHR, där du också kan hitta t ex antal antagna per utbildning och poäng för alla urvalsgrupper. I den här sammanställningen har vi sökt på civilingenjör/ högskoleingenjör, program, urval 2, HP och BI.

Antagningspoängen 2019-2023

Här hittar du Ingenjörens artiklar om antagningspoängen för tidigare år.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Forskare har studerat  särskild ingenjörshumor

Forskare har studerat särskild ingenjörshumor

När ingenjörsstudenter löser problem i grupp spelar humor även en viktig roll för lärandet. Det menar Maria Berge, forskare i utbildningsvetenskap. Och på nätet florerar särskilda skämt om fysiker och dataingenjörer.
Fler artiklar