Myndigheter olika snabba med växling till fler semesterdagar

Lantmäteriförrättning

På Lantmäteriet har flera anställda utnyttjat möjligheten att växla till sig fler lediga dagar. Foto: Lantmäteriet/Natasja Kamenjasevic (personerna på bilden har inget med artikeln att göra)

Från och med 2024 kan akademiker inom den statliga sektorn byta ut semestertillägget mot tre extra semesterdagar. Men medan en del myndigheter redan är igång är andra fortfarande inte klara inför nästa år.

Det var hösten 2023 som ändringen infördes i det statliga avtalet. Då fick medlemmar i Saco-S möjlighet att byta semestertillägget (det extra belopp man får när man tar ut semesterdagar) mot tre extra dagar ledigt.

För att utnyttja möjligheten gör man en individuell överenskommelse med sin chef. Överenskommelsen gäller ett år i taget och ska träffas senast 1 december året före.

– Många medlemmar är glada för det här. Ledig tid är något som efterfrågas, säger Ingrid Karlsson som är avtalsansvarig för statlig sektor på Sveriges Ingenjörer.

Olika snabba

I avtalet står det att möjligheten skulle finnas från 2024, men olika myndigheter har varit olika snabba, visar en enkät som Ingenjören skickat till sex myndigheter, där fem av dem har svarat.

Svenska Kraftnät och Lantmäteriet införde möjligheten direkt och där har 8 respektive 4 personer gjort växlingen och fått extra semesterdagar under 2024.

Patent- och registreringsverket är klara med förberedelserna inför 2025 och har informerat de anställda.

Försvarets Materielverk, FMV, svarar att möjligheten kommer att införas till 2025, men att alla rutiner inte är klara. Därför har man inte informerat de anställda än.

Trafikverket pågår en dialog med Saco-S om införandet och ”inriktningen är att det ska fungera från 2025”.

– Det som en del myndigheter sagt är att de inte har system som klarar det här, men då måste de skaffa bättre system, säger Ingrid Karlsson på Sveriges Ingenjörer.

Möjlighet, inte rättighet

FMV skriver i sitt enkätsvar att växlingen är en möjlighet, inte en rättighet.

Ingrid Karlsson säger att man kan få nej på sin ansökan om man har fler än 5 dagars sparad semester när året börjar. Man får heller inte ha en längre ledighet inplanerad utöver semester. Men arbetsgivaren ska inte kunna säga att ”du har för mycket att göra” eller ”vi har brist på folk”.

– Tanken är ju att det ska vara något som gör arbetsgivaren attraktiv, något man kan lyfta fram som positivt när man ska attrahera ingenjörer.

Större intresse än för annan löneväxling

Magnus Landgren, ordförande för Saco-S på Lantmäteriet, berättar att införandet fungerat väldigt bra hos dem. HR tog snabbt fram en särskild mall och förlängde också deadline till slutet av januari 2024, så att alla som ville skulle hinna söka.

– Det var ett stort intresse. Direkt när avtalet kom märkte vi att vi fick flera frågor om vad det skulle vara för växlingsvärden. Och sedan när det öppnades upp så tecknades det direkt en handfull överenskommelser, nästan lika många som tecknats under ett år för de övriga löneväxlingsmöjligheterna.

Finns också brister

Carolina Gomez-Lagerlöf, ordförande för Saco-S PRV Stockholm, har inte upplevt så stort intresse från sina kollegor.

– När jag informerade om möjligheten på min enhet så var det ingen som tyckte den var intressant. Det är villkoret att man max får ha fem sparade semesterdagar och att man redan ska ha tagit ut hela årets semester som gör att den inte är intressant för de flesta.

Magnus Landgren tycker att det finns en brist med upplägget:

– Eftersom man har olika antal semesterdagar beroende på ålder inom staten, och avtalet är skrivet som att man byter bort hela sitt semestertillägg men alltid får 3 dagar, så är det ju dyrare för de som har fler semesterdagar.

Så beräknas vad det kostar

För att få tre extra lediga dagar så avsäger man sig alltså sitt semestertillägg.

I staten är semestertillägget = månadslönen * 0,49 % per använd semesterdag.

För den som har 40 000 kronor i månadslön och 28 semesterdagar blir det 40 000 * 0,0049 * 28 = 5 488 kronor före skatt för tre dagars extra ledighet.

Här är fler exempel:

Läs mer

Läs mer på Sacos sida om växling av semestertillägg med fler fakta om vad som gäller.

Se också Saco-S broschyr om enskild överenskommelse, den tar också upp andra delar man kan göra en överenskommelse om.

Lämna en kommentar

Senaste nytt