Northvolt-ingenjörerna: ”Medlemmar måste få veta vad som händer”

Northvolt Labs Västerås

Alla orter där Northvolt finns i Sverige drabbas. Här Northvolt Labs i Västerås. Pressbild från oktober 2021.

Varsel tar ofta många månader. Men den tiden har inte Northvolt. Därför pågår förhandlingarna mellan företaget och facken nu i intensivfart. Fördelningen av varsel per ort ger en indikation om hur många tjänstemän som får sluta.

Officiellt har Northvolt inte gått ut med hur många arbetare respektive tjänstemän som kommer att sägas upp. Men Teodor Mellström, ordförande för Akademikerföreningen på Northvolt och medlem i Sveriges Ingenjörer, säger att fördelningen mellan orterna ger en indikation: 1 000 tjänster ska bort i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.

– Skellefteå är den största produktionsenheten och där är det rimligtvis fler arbetare. I Stockholm är det egentligen bara tjänstemän och i Västerås är det en blandning.

Teodor Mellström, ordförande för Akademikerföreningen på Northvolt och medlem i Sveriges Ingenjörer.

Behöver gå fort

Man är nu inne på den tredje veckan av förhandlingar, som pågår intensivt hela dagarna. Till skillnad från många andra varsel i Sverige där en sådan här process kan pågå i många månader.

– Vi är i en omöjlig situation och behöver en lösning snabbt. Vi försöker komprimera en lång process så att den ska ske fortare. Men det ska ändå vara så kontrollerat som möjligt. Trots situationen sätter vi ändå vissa krav, säger Teodor Mellström.

Inga kriterier klara

Några kriterier för vilka som får stanna och vilka som får gå är inte klara.

– Det är en del av arbetet. Först behöver vi få förståelse: Vad är företagets resonemang? Är det sunda resonemang?

Många anställda är i Sverige på arbetsvisum. Det gör att de behöver hitta ett nytt jobb inom ungefär tre månader efter anställningens slut för att få stanna. 

– Där har vi som fack inte resurser för att ge expertrådgivning. Vi samarbetar med företaget för att använda de resurser som finns för att få korrekt hjälp. Och vi kan visa på vilka resurser som finns.

”Inte komma som en bomb när vi är klara”

Förhandlingarna är hemliga och de som förhandlar har tystnadsplikt. Men facken driver på för att företaget ska gå ut med information.

– Anställda och medlemmar måste få veta något om vad som händer. Det kan inte komma som en bomb när vi är klara.

Facken som representerar tjänstemännen – Sveriges Ingenjörer och de andra förbunden i Akademikerföreningen samt Unionen och Ledarna – samarbetar nära och informerar tillsammans. På tisdagskvällen, dagen efter att företaget informerade, den 23 september, hade de ett gemensamt medlemsmöte för att svara på frågor.

Teodor Mellström hoppas att man så snart som möjligt kommer att kunna fatta konkreta beslut.

– Det är inte kul oavsett vad som händer. Alla går och är rädda. Men det hjälper inte mot oron om det drar ut på tiden. 

Läs mer om varsel och uppsägning på Sveriges Ingenjörers webb.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Korta arbetstiden – också för dem som förhandlat bort övertiden

Korta arbetstiden – också för dem som förhandlat bort övertiden

Sex motioner till Ingenjörsfullmäktige vill se kortare normalarbetstid och mindre övertidsarbete. Dessutom föreslår en motion att det ska bli lättare att gå ner i arbetstid från 55.
Fler artiklar