Så många ingenjörer sägs upp från Northvolt

Northvolt labs

Northvolt Labs är en av tre enheter där förhandlingarna är klara om vilka som sägs upp. Foto: Northvolt

Nu är förhandlingarna om neddragningar på Northvolt klara på enheterna Labs, Materials och Group functions. Där sägs 235 tjänstemän upp – varav en tredjedel är akademiker och de flesta av dem är ingenjörer.  

Förhandlingarna på Northvolt görs en enhet i taget och fortfarande har man kvar att förhandla om produktionsenheten i Skellefteå. Även där kan tjänstemän sägas upp, men hur många det blir är fortfarande oklart.

Men på tre av enheterna är man alltså klara: labbverksamheten Labs; Materials, med utveckling av materialtyper; och Group functions, med bland annat IT. Av de 235 tjänstemän som sägs upp där är drygt 70 akademiker.  

– Mer eller mindre alla av akademikerna är ingenjörer. Det är ingenjörstunga enheter, konstaterar Markus Evers, ombudsman från Sveriges Ingenjörer, som varit med under i princip hela förhandlingen.

Omplaceringar och egna uppsägningar

Från början var det sagt att 600 tjänster skulle bort i Stockholm och Västerås. De enheter som är klara motsvarar inte exakt de orterna, men antalet uppsagda är ändå klart lägre.

– Arbetsgivare tenderar att ta i jämfört med de slutliga siffrorna. Och utifrån de siffror man sa tidigare så känns 70 akademiker mer positivt. Samtidigt är det jättetråkigt att så många måste lämna.

Att det är färre beror dels på att många kunnat omplaceras till andra tjänster, dels att det har varit egna uppsägningar, troligen av personer som fått nytt jobb.

Behålla kritisk kompetens

Markus Evers tycker att attityden mellan parterna varit bra under förhandlingarna. Arbetsgivaren har varit transparent och lagt fram relevant information, och det har funnits en ömsesidig respekt.  

– Alla har haft ett pragmatiskt förhållningssätt och är medvetna om att det är tuffa beslut. Och dem fattar man bäst tillsammans, även om arbetsgivaren givetvis är slutligt ansvarig för besluten.

En del i förhandlingarna har varit att identifiera ”kritisk kompetens” – vilka roller som måste finnas kvar för att ha en livskraftig framtida organisation. Utöver det har anställningstid varit styrande, i linje med Las, Lagen om anställningsskydd.

Markus Evers tycker att besluten ger bra förutsättningar för företaget att kunna arbeta vidare.

De som sagts upp fick besked om det i slutet av förra veckan, 3–4 oktober.  

– Ambitionen nu är att hjälpa alla vidare till ett nytt arbete så snabbt som möjligt, tillsammans med trygghetsorganisationerna. Det är det viktigaste för medlemmarna, men även för arbetsgivaren.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.