Om du erbjuds provanställning i staten: Förhandla om det
Många myndigheter tillämpar provanställning även för erfarna ingenjörer. För den som vill slippa bli provanställd är ett råd att testa om det går att förhandla om det. Så här säger några myndigheter – och Sveriges Ingenjörer.
Provanställning i staten har en bra och en sämre del. Den bra delen är att den som redan jobbar statligt har rätt att vara tjänstledig för att prova ett annat jobb inom staten. Det gör att man kan testa ett jobb, men ha anställningstryggheten kvar.
– Det bidrar till ökad rörlighet inom staten, vilket är positivt för både kompetensförsörjning och kompetensutveckling, säger Elin Lehto, HR-chef på Energimyndigheten.
Och den här möjligheten används. Myndigheterna som Ingenjören pratat med har både anställda som går till och kommer från andra myndigheter – och ibland återvänder efter provanställningen.
– Som arbetsgivare är det okomplicerat. Det enda är att man får avvakta med ersättningsrekryteringen tills man vet om personen kommer tillbaka, säger Sven-Johan Dahlstrand, sektionschef för rekrytering och bemanning på Polismyndigheten.
Osäker anställning
Men för den som lämnar en fast anställning i privat eller kommunal sektor så är läget ett annat. ”Provanställning är en osäker anställningsform eftersom anställningen när som helst kan avbrytas i förtid av både arbetsgivaren och arbetstagaren utan att man behöver ange orsak”, skriver Sveriges Ingenjörer på sin webbplats.
En provanställning får vara högst sex månader, sedan övergår den till en tillsvidareanställning. Men tanken är att det ska finns ett uttalat prövobehov, till exempel när man anställer någon som är oerfaren i yrket eller befattningen.
I statlig sektor används provanställning mycket – men olika på olika myndigheter. Trafikverket, som anställer många ingenjörer, skriver på sin hemsida att de tillämpar sex månaders provanställning. Men i ett mejl till Ingenjören skriver de att ”Verksamheten gör dock en bedömning i varje enskilt fall och kan komma överens om tillsvidareanställning direkt”.
”Kan alltid ställa frågan”
På Polismyndigheten (som anställer ingenjörer till IT-avdelningen och som forensiker) är provanställning praxis.
– Vi håller hårt på det. Kanske vid någon högre chefstillsättning att det går att diskutera, men det är i undantagsfall, säger Sven-Johan Dahlstrand, som är sektionschef för Nationella Rekryterings och Bemanningsenheten.
Men trots det så tycker han att man kan ta upp frågan för diskussion.
– Man kan alltid ställa frågan, om det är viktigt för en.
Han tycker också att man kan fråga sin nuvarande arbetsgivare om att få tjänstledigt för att prova ett statligt jobb, även om det inte är en rättighet i privat och kommunal sektor. Ett annat råd är att förhandla om kortare provanställning, kanske tre månader. Ytterligare ett råd är att fråga om budgetläget.
– Det finns fall där olika myndigheter har avbrutit provanställningar på grund av budgetläget. Detta är så klart olyckligt för den enskilda individen. Därför är det bra att fråga under rekryteringsprocessen hur budgetläget ser ut, så att man vet vad man tackar ja till.
Används som det är tänkt
På Skatteverket (där ingenjörer ofta anställs till IT-avdelningen) används provanställning som det är tänkt, säger Camilla Hallberg, enhetschef för kompetensförsörjning. Alltså när man har ett prövobehov.
– Det är vanligare att vi har provanställning för juniora tjänster, men vi tar det från fall till fall. Vi ska följa, men inte överutnyttja möjligheten, säger hon.
Även för erfarna personer kan det bli provanställning, om man till exempel saknar erfarenhet av den aktuella befattningen. Då kan det bli en förhandlingsfråga.
– Men bedömer vi att vi behöver pröva en medarbetare så står vi fast vid det. Men jag tycker inte att man ska vara nervös över att bli provanställd. När vi hittat någon vi vill anställa, som då har gått igenom vår rekryteringsprocess, ska det mycket till för att det ska bli avbrutet. Det är relativt få fall där en provanställning avbryts.
”Grundprincip att inte ha provanställning”
På Fortifikationsverket, som utvecklar och förvaltar fastigheter för totalförsvaret, skiljer man sig från andra myndigheter. Visserligen står det i vissa annonser att ”Provanställning kan komma att tillämpas”, men i andra nämns det inte alls.
– Vår grundprincip är att inte ha provanställning, men HR brukar ha en dialog med rekryterande chef och anpassa efter behov. Inom de yrken där vi ofta rekryterar från näringslivet, till exempel inom ingenjörsområdet är det vanligast att vi inte har provanställning, säger HR- och kommunikationsdirektör Tatjana Mineur.
Hon har jobbat på andra myndigheter där hon ser en poäng med provanställning. Men för många yrken på Fortifikationsverket menar hon att man bygger kompetens över lång tid och ska se långsiktigt på anställningen, och det gäller ofta ingenjörer.
– Eftersom alla våra anställda är säkerhetsklassade är våra rekryteringar väldigt grundliga och vi känner oss trygga med att vi har en kvalitetssäkrad process där vi rekryterar rätt från början.
”Förklara hur vi gör bedömningen”
På Energimyndigheten används provanställning fullt ut, berättar HR-chefen Elin Lehto.
– Men om du känner dig tveksam när du söker jobb hos oss, berätta det. Då kan vi prata om vad tveksamheten rör sig om och förklara hur vi gör bedömningen.
Känner man sig osäker på om man har tillräcklig kompetens så tycker hon att det kan vara en bra idé att vara ärlig om det.
– Det ger bättre förutsättningar att få det stöd man behöver som nyanställd. Och är man slutkandidat så är vi ju måna om att anställa personen.
”Ställ frågor åt båda håll”
Ingrid Karlsson är avtalsansvarig för statlig sektor på Sveriges Ingenjörer. Om man blir erbjuden en provanställning tycker hon att det viktiga är att se det som en förhandlingsfråga.
– Fundera: Hur påverkar det mig och min privata situation. Det stämmer att det är långa rekryteringsprocesser så att det inte är så stor risk att provanställningen avbryts. Men risken finns.
Hon instämmer också i rådet att fråga sin nuvarande arbetsgivare om möjligheten att få tjänstledigt.
– Våga ställa frågan åt båda håll. Både dit du ska och till arbetsgivaren du lämnar. Det finns företag och organisationer som säger ja till tjänstledighet.
Och om man får nej till att vara tjänstledig så kan man ha det som ett argument.
– Då kan man säga ”Jag har stämt av och jag får inte tjänstledigt, och jag kan inte chansa. Det här är en så osäker anställning, så om ni vill ha mig får det vara en fast anställning”.
Här hittar du Sveriges Ingenjörers information om vad som gäller för olika anställningsformer.
Här hittar du Ingenjörens undersökning från 2022: Hur vanligt är det med provanställning av ingenjörer? 27 arbetsgivare svarar