Bildade förening: ”Vår röst väger tyngre nu”
För att bli starkare i det fackliga arbetet kan samarbete med andra vara en smart lösning. Det är något som förtroendevalda på Vinnova och i Nyköpings kommun tagit fasta på. Här delar de med sig av sina erfarenheter av att samla de fackliga styrkorna.
Susan Lehtinen är ordförande för Akademikeralliansföreningen i Nyköpings kommun som bildades sent i juni förra året. Till vardags jobbar hon som tillsynshandläggare och samordnare på kommunens bygglovsenhet och var tidigare en av två förtroendevalda inom Sveriges Ingenjörer i Nyköpings kommun.
– Vi kände att vi inte var så starka när vi drev det fackliga arbetet var för sig. Vissa förbund hade egna föreningar, medan andra inte hade det. Att gå ihop såg vi som en möjlighet att dela upp arbetet och bli mer aktiva som förtroendevalda, berättar hon.
Lättare att bli lyssnad på
När tanken väcktes om att gå ihop till en Akademikeralliansförening lyfte de frågan med först Naturvetarna och därefter arkitekterna (i Sveriges arkitekter), som båda hakade på idén. Därefter fick de med sig fler inom Akademikeralliansen och arbetet med att slå ihop de olika föreningarna till en gemensam drog igång.
Förutom det rent formella med att skriva avtal, stadgar och konstituera en styrelse behövde de även få med sig alla förbund centralt i arbetet.
– Det var lite meckigt. Akademikeralliansen centralt har mallar och rutiner för hur man går tillväga, men allt passade inte riktigt in hos oss och det tog mycket längre tid än vi trodde, berättar hon.
Som gemensam förening samlar de idag omkring 100 medlemmar inom sju olika förbund.
– Den stora fördelen är att vi har mer att säga till om, vår röst väger tyngre nu. Det är lättare att bli lyssnad på när man har 100 medlemmar bakom sig, jämfört med att bara vara två förtroendevalda.
Kraft att bevaka det som händer
Susan Lehtinen poängterar att det är viktigt att ha en förening som har kraft att vara med och bevaka det som händer i kommunen, fånga upp medlemmarnas perspektiv och ha koll på att processer går rätt till.
Styrelsen, som består av sex förtroendevalda, har en egen chattgrupp på Teams där de kan hålla varandra uppdaterade. De har även en funktionsbrevlåda dit arbetsgivaren skickar alla kallelser, dokument och underlag som hela styrelsen då får tillgång till.
– Vi som styrelse försöker också hålla våra medlemmar uppdaterade om vad som händer via mejlutskick, berättar Susan Lehtinen.
En stor del av arbetet för styrelsen handlar om samverkan. De är med på samverkansmöten både centralt och lokalt på förvaltningarna. Många gånger handlar det om organisationsförändringar.
Företräder många olika yrkesgrupper
Även om de försöker dela upp arbetet är det svårt att vara med överallt. Att vara en förening som företräder så många olika yrkesgrupper, allt från ingenjörer och naturvetare till arbetsterapeuter och bibliotekarier, är en utmaning i sig, förklarar Susan Lehtinen.
– Vi försöker fokusera på de förvaltningar där vi har flest medlemmar. Ungefär hälften av medlemmarna finns på tekniska och samhällsbyggnad. Däremot ser vi till att hålla kontakt med medlemmarna på andra förvaltningar för att hålla koll på vad som händer.
Fler medlemmar innebär dessutom fler personalärenden.
– En svårighet är att vi ibland måste företräda personer där vi egentligen inte vet så mycket om deras jobb. Därför hör vi alltid av oss till medlemmens förbund centralt för att stämma av hur deras inställning i frågan är. Ibland vill de hellre hantera det genom en ombudsman.
Vilket råd har du till andra som funderar på att göra en liknande resa?
– Gör det, även om det kan kännas svårt och krångligt så brukar det alltid lösa sig på vägen. Prata ihop er internt, stäm av med era respektive medlemmar och ombundsmän och kör igång. Det är en stor skillnad att vara fler, både som förtroendevald och som förening, poängterar hon.
Ser saker från olika perspektiv
När Karin Stenström började på Vinnova för fem år sedan fanns det ingen etablerad lokalfacklig förening med en fulltalig styrelse på myndigheten.
Hon hade tidigare arbetat på SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, där hon sett nyttan av att ha ett aktivt fackligt arbete – både för att kunna driva medlemmarnas frågor gentemot arbetsgivaren, men även för att kunna påverka avtal, rutiner och riktlinjer.
– För fem år sedan fanns det inte ens ett omställningsavtal på Vinnova, berättar Karin Stenström som idag är ordförande för Saco-föreningen på Vinnova.
Men idag är de en aktiv förening som är med och förhandlar samt ser till att hålla medlemmarna informerade. Just nu är de med och samverkar kring att ta fram nya verksamhets-, arbetsmiljö- och kompetensförsörjningsplaner.
– Den stora skillnaden med en förening är att vi blir starkare tillsammans. Arbetsgivaren och medlemmarna vill samma sak, vi vill att medlemmarna ska ha bra villkor och kunskap om vilka förmåner de har. Men vi ser saker från lite olika perspektiv och därför är det viktigt att vi också är med och påverkar.
Ökar förståelsen för löneprocessen
För att fånga upp medlemmarnas perspektiv kring olika frågor brukar de göra enkla enkäter via Menti där medlemmarna får tycka till kring allt från arbetsmiljö, stress och arbetstider till lönebildning, samverkan och ledarskap. Varje december skickar de ut en lönerevisionsenkät för att följa upp lönerevisionen. Enkätsvaren sammanställs av styrelsen och återkopplas under medlemsmötet i april till alla medlemmar.
Dessutom kallar de till ett öppet digitalt seminarium i september varje år där alla på myndigheten kan lyssna in på frågor som det lokala facket ställer till förvaltningsdirektör och HR-chef kring den kommande löneprocessen.
– Det är ett viktigt forum för att öka förståelsen kring lönefrågorna. Vem sätter löneutrymmet? Vad menas med märket? Det finns många svåra frågor som är bra att kunna lyfta på det sättet, berättar Karin Stenström.
Styrelsen består av sex ledamöter och två suppleanter som träffas varannan vecka under lunchtid. Tre gånger per år kallar de till medlemsmöten. Dessutom har de extra medlemsmöten specifikt för chefer.
– Cheferna brottas med lite andra frågor, därför är det bra att kunna samla dem för egna möten. Vi försöker också fånga upp nya chefer och presentera oss för att visa vilket stöd facket kan ge även till den gruppen, berättar Karin Stenström.
Allt handlar inte om lön
Som ordförande för Saco-föreningen företräder hon 129 medlemmar inom åtta olika förbund. Själv hör hon till Naturvetarna, men eftersom majoriteten är ingenjörer är det Sveriges Ingenjörer som är kontaktförbund. Att vara fackligt engagerad är något som hon gärna vill uppmuntra fler att pröva på.
– Man lär sig otroligt mycket om verksamheten och det är ett väldigt givande arbete, berättar hon.
Varför var det viktigt för er att starta en förening?
– Det allra viktigaste var att kunna stötta våra Saco-medlemmar och göra deras röster hörda. Men det var även bra för att få koll på vilka Saco-medlemmar som finns i verksamheten och hitta former där vi kan mötas och diskutera våra frågor. Dessutom är föreningen viktig i lönebildningsarbetet, men allt handlar verkligen inte bara om lön. Som förening kan vi vara med och påverka på ett helt annat sätt, till exempel när det gäller frågor som rör våra lokaler och vår arbetsmiljö.
– Mycket av vårt uppdrag handlar även om att hålla medlemmarna informerade, inte minst om de avtal och villkor som finns – som friskvård och möjligheter till löne- och semesterväxling. Och att se till att de lokala avtalen speglar avtalsrörelsen.
Kan påverka avtal och riktlinjer
Några av de konkreta förändringarna som föreningen fått igenom är:
- Omställningsavtal. Innan föreningen bildades fanns det inget omställningsavtal på myndigheten.
- Riktlinjer för distansarbete och tillitsbaserat hybridarbete. Här har den lokala föreningen varit med och påverkat utformningen.
- Samverkansavtalet och struktur för samverkan med arbetsgivaren – vad ska man samverka om, hur ofta och när? Här har föreningen varit mycket aktiv med att få en tydlig struktur.
Vilka är dina bästa tips för den som vill dra igång en facklig förening?
– Se till att kroka arm med andra engagerade personer. Om ni är några som drar igång arbetet, formaliserar en styrelse med tydliga roller och stadgar så kommer det snart att bli en snöbollseffekt där fler engagerar sig.
– Börja med det viktigaste, se till att det finns ett samverkansavtal och tydliggör vilka möten ni har med arbetsgivaren. Se även till att det blir ett bra samarbetsklimat och att ni har en behaglig ton i era diskussioner. Visa intresse för frågorna och problematisera där det behövs för att synliggöra era medlemmars perspektiv.
– Ett bra tips är också att göra en verksamhetsberättelse varje år. Det är viktigt för att synliggöra ert arbete för medlemmarna, tipsar Karin Stenström.