Så här mycket kostar det att vara sjuk
Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Dagens Nyheter gjorde i början av november en sammanställning av vad det kostar att vara sjuk – från en vecka upp till ett år. Där ser man hur viktiga kollektivavtalen är för den ersättning man får när man är sjuk.
Efter tre månaders sjukskrivning får exempelvis den som har en månadslön på 70 000 kronor drygt 19 000 kronor mer i månaden före skatt om arbetsgivaren har kollektivavtal (se nedan).
Det är omöjligt att ange exakt hur stor del av inkomsten som var och en förlorar under en sjukperiod. Det beror bland annat på hur hög marginalskatten blir efter ränteavdrag
Det finns också många olika kollektivavtal och de kan skilja sig i vissa detaljer. Men de principer som redovisas i tabellerna här gäller för de flesta stora kollektivavtal som Sveriges Ingenjörer har tecknat.
Sjuk 1-2 veckor
De första 14 dagarna som du är sjuk får du en sjuklön som betalas av din arbetsgivare. Det här regleras av sjuklönelagen och gäller alla, även om arbetsgivaren inte har kollektivavtal.
Sjuklönen är 80 procent av din lön minus ett karensavdrag som motsvarar 20 procent av den genomsnittliga sjuklönen under en vecka.
Här kan du räkna ut hur stor sjuklönen och karensavdraget blir de första 14 sjukdagarna.
Sjuk 15-90 dagar
Har din arbetsgivare kollektivavtal är det nu som det kommer märkas i plånboken. Utan kollektivavtal får du enbart sjukpenning från Försäkringskassan och den är cirka 80 procent av din lön upp till 10 prisbasbelopp. 2024 är det 47 750 kr.
Den som tjänar mer men saknar kollektivavtal får bara den högsta sjukpenningen från Försäkringskassan – 36 540 kronor i månaden före skatt.
Arbetsgivare med kollektivavtal toppar upp sjukpenningen från Försäkringskassan så att du inte får bara 80 procent, utan 90 procent av hela din lön, oavsett hur hög den är.
Vissa arbetsgivare som inte har kollektivavtal erbjuder sina anställda en sjukförsäkring. Villkoren i de här försäkringarna varierar. Vissa motsvarar kollektivavtalen, andra ger lägre eller högre ersättningar. Villkoren kan också vara olika för anställda hos samma arbetsgivare.
– För att veta om försäkringen är tillräckligt bra kan man jämföra med vad kollektivavtalet ger. Sjukförsäkringen bör också vara inskriven i anställningsavtalet, inte enbart i en policy som arbetsgivaren kan ändra, säger Pia Bäckström, förhandlingschef för industrisektorn på Sveriges Ingenjörer.
Något som många inte känner till är att det inte bara är inkomsten som blir lägre när man blir sjuk. Efter 14 dagar blir skatten också högre och det beror på att man inte får jobbskatteavdrag på sjukpenningen från Försäkringskassan. Det får man däremot på den extra ersättning som man får från arbetsgivare som har kollektivavtal och även från privata sjukförsäkringar.
Beräkningarna här nedan har gjorts i Ersättningskollen och bygger på en skattesats på 32,84 procent.
Sjuk 91-360 dagar
När du har varit sjuk i 90 dagar behöver din arbetsgivare (med kollektivavtal) inte längre betala sjuklön. Kollektivavtalet ger privatanställda tjänstemän en sjukförsäkring som heter ITP sjukpension. Den toppar upp sjukpenningen från Försäkringskassan och ger dig upp till 90 procent av hela din månadslön upp till 47 750 kronor (2024).
Tjänar du mer än 47 750 kronor får du också 65 procent av den högre lönedelen upp till 20 inkomstbasbelopp (2024 är det 127 000 kronor). Tjänar du mer än så får du också 32,5 procent av lönedelen över 127 000 kronor upp till 30 inkomstbasbelopp (2024 är det 190 000 kronor).
För anställda i offentlig sektor finns en sjukförsäkring som motsvarar den i privat sektor.
Utan kollektivavtal eller en sjukförsäkring som arbetsgivaren har tecknat för anställda får du bara den högsta sjukpenningen från Försäkringskassan – 36 540 kronor i månaden före skatt.
Är du anställd i privat sektor och din arbetsgivare har kollektivavtal kan du läsa mer hos Avtalat om vilken ersättning du får när du är sjuk