Konsulter, missa inte chansen till anställning eller extra lön

Ta tag i möjligheterna som uthyrningslagen ger när du varit eller närmar dig att ha varit två år hos en kund, uppmanar Sveriges Ingenjörer. Foto: Getty images

Sedan oktober ska konsulter som varit uthyrda till en kund i två år och stått under kundens arbetsledning erbjudas anställning – eller två månadslöner. Får man inget erbjudande behöver man själv agera och för vissa går tiden snart ut.

Det är en ändring i uthyrningslagen som gör att konsulter nu har rätt till en tillsvidareanställning hos kundföretaget, om de vill det. Erbjuds ingen anställning ska konsulten begära två månadslöner som ersättning.

Kraven är:

  • Att ha jobbat hos en kund på en och samma driftsenhet under 24 av de senaste 36 månaderna.
  • Att man står under kundens arbetsledning.

Det finns också två tidsregler till: kundföretaget ska lägga fram erbjudandet inom en månad efter att de 24 månaderna gått. Gör de inte det så har konsulten fyra månader på sig att agera, innan möjligheten blir preskriberad.

”Kom inte den 28 februari”

För de första som omfattas – alltså de som uppfyllde tvåårskravet den första oktober 2024 – upphör alltså möjligheten den 1 mars.

– Men man kan inte komma till oss på Sveriges Ingenjörer den 28 februari för att få hjälp, utan man bör ta kontakt med sin fackliga organisation omedelbart, för att ge möjlighet att hitta en lösning, säger Magnus Bäckström, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.  

Och det är facket centralt man vänder sig till, inte lokalt varken på konsultföretaget eller kundföretaget.

”Våga ställa frågan”

Marie From, ombudsman på Sveriges Ingenjörer med ansvar för bemanningssektorn, tycker verkligen att konsulter ska ta den här chansen.

– Många vill vara försiktiga gentemot kunden, men man kan föra ett samtal på ett bra sätt. ”Är ni nöjda med mig? Jag trivs bra och är intresserad av att vara kvar”.

Marie From tycker att det räcker med en kort avstämning och att det är bra att ta upp det redan när man närmar sig att ha varit 24 månader hos kunden.  

Olika åsikter om vilka som omfattas

En fråga som det är diskussion om är vilka som arbetsleds av kunden. Konsultföretaget Sigma har gått ut och sagt att deras anställda inte arbetsleds av kunderna och därför inte omfattas. Men Sveriges Ingenjörer håller inte med.

– Det är inte så solklart, det kan vara så till viss del. Om det är en outsourcingverksamhet, det vill säga att man tagit över en funktion hos kunden, så omfattas man ju inte, men annars ser vi en gråzon här, säger Marie From.

Sveriges Ingenjörer har fått en hel del frågor från medlemmar som jobbar på företag inom innovation och IT. Också hur tiden räknas har det varit frågor om, till exempel vad som gäller vid föräldraledighet och sjukdom.

Några har fått två månadslöner

Marie Froms råd är att medlemmar som berörs ska fortsätta höra av sig till Sveriges Ingenjörer om de har frågor eller behöver hjälp.

– Vi stöttar, och det är svåra bedömningar i vissa fall.

(Kontaktuppgifter till rådgivning och förhandling hittar du här)

Hon vet några medlemmar som fått två månadslöner från kundföretaget och andra som blivit anställda av kunden. I ett fall har Sveriges Ingenjörer haft en förhandling med ett konsultföretag, där företaget då gick med på att konsulten omfattades och kunde bli anställd hos kunden.  

Mer information

Lyssna på Ingenjörspoddens avsnitt om hur uthyrningslagen tillämpas.

Mer information hittar du också på Sveriges Ingenjörers sida om uthyrningslagen. Där finns också en länk till Sveriges Ingenjörers webbinarium om det här ämnet (för medlemmar bakom inlogg).

3 kommentarer

  • Pelle

    Hänt flera gånger i min närhet att uppdraget sägs upp, om inte uppdragsgivaren vill anställa.

    Vem tjänar på denna regeln?

    17 januari 2025
  • Magnus

    Räcker det med att kundföretaget lägger ett skambud för att slippa betala två månadslöner?

    16 januari 2025
    • Karin Thorsell

      Här kommer ett svar från Magnus Bäckström på Sveriges Ingenjörer: Enligt lagen har kundföretaget rätt att utforma tillsvidareanställningserbjudandet på ett sätt som kundföretaget anser lämpligt för verksamheten. Det går alltså inte ställa några krav på till exempel en viss befattning, vissa arbetsuppgifter eller en viss lönenivå. Samtidigt betonas det i förarbetena till lagen att om kundföretaget, i syfte att kringgå lagstiftningen, lämnar ett oskäligt erbjudande i syfte att arbetstagaren ska tacka nej till erbjudandet så ska ett sådant agerande kunna angripas rättsligt.
      Så länge kundföretaget lämnar ett erbjudande vars anställningsvillkor faktiskt ligger i paritet med vad som är gängse för den typ av anställning som är aktuell så har kundföretaget gjort vad som kan krävas. Att arbetstagaren hellre skulle ha önskat en annan tjänst på andra villkor än de som erbjuds innebär givetvis inte i sig något kringgående.

      16 januari 2025

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingen arbetstidsförkortning för ingenjörer i kommuner och regioner

Ingen arbetstidsförkortning för ingenjörer i kommuner och regioner

I avtalsrörelsen är arbetstidsförkortning en huvudfråga i privat sektor. Men för ingenjörer i kommuner och regioner finns den inte på förhandlingsbordet. Varför? Och hur viktig är frågan för ingenjörerna?  Ingenjören frågade förhandlarna och några förtroendevalda ingenjörer.
Fler artiklar