Starta eget? Här är hindren du behöver komma över

Foto: Getty Images

Är du lockad av att starta eget, men känner osäkerhet inför att ta det steget? Det är inget konstigt. Här är några av de vanligaste myterna kring att starta eget – och tipsen som hjälper dig att gå från tanke till handling.

Det finns en rad myter och rädslor kring att starta eget. Hur blir det med ekonomin? Hur hittar jag kunder? Kräver det att jag jobbar dygnet runt? Vad händer om jag misslyckas?

Men den största farhågan brukar ofta vara själva förändringen i sig, ”jag vet vad jag har, men inte vad jag får”.

– Det är klassiskt när man står inför en förändring. Att starta eget innebär att du ger dig in på en ny arena, ibland något helt nytt i förhållande till det du gör idag. Dessutom finns det inga garantier för att det nya steget blir bra. 

Bengt Kallenberg

Det konstaterar Bengt Kallenberg som själv gjort den resan – från anställd civilingenjör till att idag driva ett eget företag där han jobbar som konsult och coach inom bland annat ledarskap.

– Du står i begrepp att ge dig ut på något nytt och det är inte konstigt att du känner dig orolig eller rädd. Det är ett tecken på att det nu sker något nytt och spännande, poängterar han.

Visualisera dina alternativ

Något Bengt Kallenberg brukar rekommendera för den som bär på tankar att göra en förändring är att visualisera sina alternativ. 

Ta fram papper och penna och rita upp det vägskäl du står inför. Vilka olika vägar framåt ser du? Ge vägarna namn och utforska var de leder.  Vilka för- och nackdelar finns det för de olika vägvalen? Finns det saker du behöver ta reda på innan du fattar ett beslut?

En viktig fråga att ställa sig själv är ”varför?”, vad vill du uppnå med din förändring? Kanske känner du att du inte längre utvecklas på ditt nuvarande jobb, att du vill kunna jobba med det du brinner för eller längtar efter att kunna styra över din egen tid. 

– Ibland finns det även möjlighet att ta tjänstledigt för att starta eget. Kolla upp vad som gäller för dig och om det kan vara ett alternativ för att kunna testa att starta eget, tipsar Bengt Kallenberg.

Har jag råd?

En fråga som är viktig när man står inför att starta eget är förstås ekonomin. Att dra igång en egen verksamhet tar tid och det första halvåret kanske du inte ens kan ta ut någon lön. Man brukar även säga att det tar minst tre år innan ett nystartat företag är i full gång. 

Innan man startar kan det därför vara bra att göra en affärsplan och skissa på en budget för det första året – och även bygga en buffert för tuffare tider. 

– Om du lever i en relation är det också bra att prata igenom konsekvenserna med din partner, hur detta kan påverka er gemensamma ekonomi, men även vilka insatser som krävs. Det är otroligt viktigt att ha stödet från din partner på din resa, konstaterar Bengt Kallenberg.

Prata med andra

Bolla även dina tankar med andra som startat eget. Hur gick de tillväga? Hur har de hittat kunder? Hur vet de att de får in tillräckligt med pengar så att de kan ta ut lön varje månad?

– Att starta eget innebär en ekonomisk risk, men innebär också många andra fördelar och en möjlighet att tjäna mer pengar om det går bra. Genom att prata med andra och skissa på din egen affärsplan blir du tryggare och mer klartänkt inför beslutet.

Men vad krävs av mig som person för att starta eget, passar det alla?

– När du lämnar en anställning och startar eget innebär det också att du byter identitet. Den förändringen kan vara tuff och det kan vara bra att fundera över den frågan. Passar detta mig? Vem är jag som person? Trivs jag med att nätverka, mingla och knyta nya kontakter och sälja in mig själv och min kompetens? Ibland vet man inte det förrän man testat. 

En annan utmaning är att kunna hantera den osäkerhet som eget företagande innebär. 

– Att vara sin egen handlar också om att vara trygg med att man inte alltid har kontroll över framtiden. Plötsligt befinner vi oss i en pandemi eller i en osäker omvärld med en oberäknelig president i väst. Både små och stora händelser utanför din kontroll kan påverka din lönsamhet på ett drastiskt sätt. Den osäkerheten är något du måste kunna leva med. 

Även dina egna tankar om dig själv kan vara ett hinder. Det så kallade bluffsyndromet, känslan av att inte vara så kompetent som alla omkring dig tror, att du är rädd för att misslyckas och lägger onödigt stor energi på små misstag som du gjort.

– Går man och bär på detta kan det också vara ett hinder som gör att man inte väljer att bli företagare.

Omgärdat av myter

Bengt Kallenberg vill dock passa på att slå hål på några av de vanligaste myterna kring att starta eget:

”Du måste jobba dygnet runt” 

– Nej, det behöver du inte. Visst kommer det att krävas mycket av dig, särskilt i början, men att vara sin egen innebär tvärtom att du kan styra mer fritt över din tid.

”Du måste vara expert på allt”

– Visst är det bra att ha koll på ekonomi, bokföring och momsrapporter, att se till att ha de försäkringar man behöver och att även ha koll på hur man syns på internet och i sociala medier. Men du kan ju även köpa in tjänster för det.

”Du måste ha ett erbjudande som är helt nytt och unikt”

– Nej, du behöver inte komma på något helt nytt. Bara det faktum att du är den du är gör att du har något eget att erbjuda. Din erfarenhet och personlighet i kombination med ditt nätverk gör att du kan erbjuda något som även andra gör, men som ändå blir helt unikt.

Saker kommer att bli annorlunda

Planering i all ära, Bengt Kallenberg varnar dock för att fastna i planeringsfasen. Allt behöver inte vara på plats och perfekt när man bestämmer sig för att dra igång.

Saker kommer att bli annorlunda än man tänkt sig, vissa saker kommer inte att fungera och nya möjligheter kommer att dyka upp som förändrar allt. Våga börja, och var beredd att utveckla ditt företag under vägen, är hans råd.

– Jag tycker att alla borde prova på att vara egenföretagare någon gång i livet – det är ju inget livsavgörande beslut. Och det ger dig dessutom värdefull insikt i mekanismerna som styr ett företag och en ödmjukhet inför alla utmaningar med att driva ett företag – något du har stor nytta av, även som anställd.

Fem tips för att våga starta eget

1. Utforska dina funderingar. Hur ser dina vägval ut, varför vill du starta eget, vilka möjligheter ser du med det? Hitta någon att bolla dina tankar med. Prata även med andra som startat eget. Hur gjorde de? Hur hittar de sina kunder? Hur tänker de kring osäkerheten att inte ha en fast inkomst? Skriv ned för- och nackdelar med dina olika vägval och vad du behöver göra för att komma vidare.

2. Identifiera dina styrkor. Vilka kunskaper, erfarenheter och styrkor har du? Vad kan du bidra med? Och hur kan du paketera det för att nå ut till kunder? Vilka skulle kunna vara intresserade?

3. Ta fram en affärs- och marknadsplan och börja skissa på en budget. Räkna på hur mycket du behöver dra in på kort och lång sikt för att klara din ekonomi. Ta stöd från de tips och checklistor som finns på Verksamt.se och Sveriges Ingenjörer. Det finns även bra hjälp att få via exempelvis Nyföretagarcentrum. 

4. Ha en långsiktig plan. Det kan ta tid innan företaget ger inkomster som du kan leva på. Se till att du har realistiska ekonomiska förväntningar och ge ditt företag tid att komma igång. 

5. Lita på din förmåga – våga ta steget. Allt behöver inte vara på plats den dagen du drar igång. Du måste inte ha alla svar just nu. Hur förberedd du än är kommer du ändå att behöva göra justeringar och lösa problem under vägen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt