Högre inkomst med examen

Foto: Andrey Popov/GettyImages
Bara runt hälften av dem som börjar plugga till civilingenjör tar ut examen. Men när hoppar flest av? Jobbar de som ingenjörer fast de inte gått klart? Och hur påverkas lönen av om man tagit examen eller inte? Det har SCB tittat på.
Andelen ingenjörsstudenter som tar ut examen har ökat något, men ligger fortfarande under 60 procent.
Nu har Statistiska centralbyrån, SCB, specialstuderat de studenter som påbörjade ett civilingenjörsprogram hösten 2010 eller 2011 (cirka 6 500 personer respektive läsår).
I studien har de tagit bort några grupper: de som inte tog några poäng alls innan de hoppade av, de som bytte till ett högskoleingenjörsprogram och de som inte läst sin gymnasieutbildning i Sverige. Och av den grupp som då är kvar var det 55 procent, något fler än i diagrammet ovan, som tog ut examen.
Av dem som hoppade av slutade den största gruppen, 17 procent, när man tagit max ett års högskolepoäng (alltså 60 hp) inom civilingenjörsprogrammet. För övriga som hoppade av var det ganska jämn fördelning mellan åren: 5 procent hoppade av när de hade upp till 120 högskolepoäng (två år), 7 procent när de hade upp till 180 högskolepoäng (tre år), 7 procent när de hade upp till 240 högskolepoäng (fyra år) och 8 procent läste nästan hela utbildningen (minst 241 av utbildningens 300 högskolepoäng) men tog inte ut examen.
Det var större andel kvinnor än män som tog ut examen.
Av gruppen studenter var det alltså 8 procent som läste nästan hela utbildningen, men utan att ta ut examen. Att de inte slutförde utbildningen kan bero på att de fick jobb innan de var klara, skriver SCB i sin artikel.
Där står det också att många av dem som hoppade av under det första året bytte till en annan utbildning.
Hälften jobbar som ingenjör eller med IT
Av hela gruppen som började plugga till civilingenjör 2010 eller 2011 var de vanligaste yrkena åtta år senare: civilingenjör, ingenjör/tekniker och IT/systemutvecklare (IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare med flera). 56 procent jobbade inom något av de yrkena.
Bland dem som tagit ut examen var det 64 procent som jobbade i något av de här tre yrkena. Men för dem var det också vanligt att jobba inom lednings- och organisationsutveckling eller som universitets- och högskolelärare.
Bland dem som hoppade av sent under utbildningen är det alltså ännu fler, 69 procent, som jobbar som civilingenjör, ingenjör/tekniker eller inom IT än bland dem som tagit examen. Varför det är så är svårt att uttala sig tvärsäkert om, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.
– Men eftersom inkomsterna är högre bland dem som tagit examen (se längre ner) kan det vara så att en högre andel i examensgruppen blivit chefer. I den yrkesindelning som SCB använder (SSYK) utgör chefer en egen yrkesgrupp.
Annat inom teknik eller naturvetenskap
Lägst andel som jobbar som civilingenjör, ingenjör/tekniker eller inom IT är det, som väntat, bland dem som tagit max ett års högskolepoäng (60 hp). Men det är ändå 23 procent av dem som jobbar inom något av de yrkena.
En förklaring är att 60 procent av den gruppen har fullföljt en annan eftergymnasial utbildning på minst 3 år. Och bland de som jobbar inom de här områdena är det vanligt att det är en utbildning med teknisk eller naturvetenskaplig inriktning, berättar Annica Wallerå på SCB, som genomfört studien.
Att det är färre kvinnor som jobbar inom de tre vanligaste yrkena skulle kunna bero på att det finns flera närliggande yrken i SCBs indelning, tror Johan Kreicbergs på Sveriges Ingenjörer.
– Jag tror inte att det beror på att fler kvinnor blivit chefer. Men vi vet att andelen kvinnor på till exempel kemiinriktningen är betydligt högre än på många andra inriktningar och det finns en egen yrkesgrupp för kemister. Men det skulle vara jätteintressant att se hur fördelningen mellan män och kvinnor skiljer sig åt inom andra yrkesgrupper än de tre som studeras.
Högre inkomst med examen
Så hur är det med lönen? SCB har tittat på inkomsterna åtta år efter påbörjad utbildning (inkomst av tjänst plus inkomst av näringsverksamhet, 2018 respektive 2019).
Där ser man att de som tagit examen har högre inkomst oavsett yrke. För civilingenjörsyrken 7 procent högre, inom IT 6 procent högre och för ingenjör/tekniker 10 procent högre.
Högst snittinkomst är det för dem som tagit examen och jobbar i andra yrken än de tre vanligaste. Det kan förklaras av att många av dem arbetar som lednings- och organisationsutvecklare eller någon form av chef.
Att inkomsterna för 2018 och 2019 är lägre än snittlönerna då kan förklaras av att de är just inkomster. För den som jobbar deltid räknas inkomsten inte om till heltid. Dessutom räknas föräldrapeng och andra ersättningar från socialförsäkringen som förvärvsinkomst. Det betyder att de genomsnittliga förvärvsinkomsterna nästan alltid är lägre än genomsnittslönerna.
Läs också vår tidigare artikel: Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret
9 kommentarer
Jag tog aldrig ut examen (Civ.Ing Teknisk fysik) men har alltid haft bättre lön de flesta av mina kurskamrater. Jag gick i pension vid 65, 2018. Jag jobbar sedan dess fortfarande kvar heltid hos min senaste arbetsgivare, fast nu som konsult och debiterar just nu 1250/tim till mitt företag
2006 gick jag klart högskolan. Tog inte ut examen då det saknades 2,5 p (dåtidens system) på grund av nån tenta jag missat. Tänkte att jag tar dom poängen sen vid tillfälle. Fick jobb direkt och jobbat sedan dess, dock bytt några ggr. Har inte dom lönerna som visas ovan, trots att jag kan titulera mig både som senior och med spetskompetens inom hydraulik. Men, har aldrig lyckats ta mig för att ta dom där sista poängen. Rätt knas faktiskt.
Efter gymnasiet räknade jag livsinkomst för gymnasie-ingenjör och civil-ingenjör. Konstaterade då att det aldrig kunde löna sig att bli civil-ingenjör, men pengar hade liten betydelse för mitt beslut.
Det skulle vara intressant att se skillnaden för de som ’nästan’ tagit examen och examinerade också för lönen.
Kan det vara ännu mindre skillnad för t ex någon som tagit 241+HP men inte avslutat?
Fått högre lön! Jag är byggingenjör och tog examen förra sommaren. Även om jag har examenbevis och jobbar i en kommun så tjänar jag ändå lika mycket som den arbetare som inte ens har någon utbildning men bara har erfarenhet i 2-3 år!!!
Sökt överallt och fick till slut jobb som drifttekniker!!!!
Även om jag kämpat i många år, med olika utmaningar, har barn plus andra svårigheter, pendling. PLUS att jag är jättedriven person så får jag inte alls bra lön och jobb!!!
5 års studier, till lägsta av medellönerna blir 5x349k=1,745M i inkomstbortfall för att 116k mer i lön. 1745/116 =15 år…. Det lönar sig att ta examen efter 15 år och då har jag inte räknat med marginalskatteeffekten eller studielånet som tillsammans tvingar upp tiden till 20-25 år lätt.
Den här ekvationen gjorde jag med helt andra siffror 1997 när jag sökte KTH och kom fram till att studier lönar sig inte för mig och jag kommer inte att ta anställning. Samma år startade jag mitt företag. För vem lönar sig examen om en svensk ingenjör är 3-4ggr billigare än en amerikansk?
Jag blir återigen förvånad över vad folk uppenbarligen tjänar så kort tid efter examen. Jag tog civ-ing examen 2006 efter att ha jobbat som systemutvecklare i 8 år vid sidan av studierna. Jag jobbar fortfarande som systemutvecklare. Men min inkomst ligger idag i paritet med de ljusblåa staplarna ovan. Trots 27 år i arbetslivet. Min lön har med andra ord mer eller mindre följt inflationen, men inte mer. Erfarenhet och kunskap premieras tydligen inte inom IT. Tråkigt.
Jag förstår att det känns tråkigt men det är även knas åt andra hållet där nyeximerade inte ges en chans att komma in på arbetsmarknaden i trots att företag och myndigheter uppger sig för att söka mycket kompetens. Har själv sökt massvis med jobb under min utbildning (ca 2 sista åren av den) och ville hitta både exjobb och en potentiell arbetsgivare i god tid för att bygga bra kontakter. Har fått nej på i princip alla ansökningar, varit på ett tiotal intervjuer men det slutar nästan alltid att de anställer någon med 2-5 års erfarenhet även på juniora roller eller att de inte anställer överhuvudtaget, man ser ju på Linkedin när de publicerar nya anställda ett par veckor senare ifall de anställt någon. Å andra sidan så blev jag erbjuden mycket mer krävande och ansvarstagande roller direkt efter min examen via personer jag känner (chefsroller, forskningsingenjör etc) utan att jag explicit sökt dem. Jag är inte kvalificerad för att börja en junior roll på en avdelning men jag är kvalificerad för att bli deras nya chef trots att jag inte haft ledarskap som del av min utbildning? Det finns såklart andra aspekter såsom företagskultur och hur väl man passar in socialt med sina kollegor som spelar roll när man anställer men är fortfarande konstigt för mig.
Jag coachade en kille som fick 35k/mån på sitt första jobb, 75k efter två år och fakturerar 1200:-/timmen efter 5 år. I mitt team finns folk som tjänar 350k/mån i lön och hos min förra kund var de 3 pers med dem lönerna – så du behöver leta dig till ett sånt ställe. Det är inte åren som räknas.