Missnöje på Paradox: Företaget slopar distansarbete

Alexander Hesseborn är facklig representant för den lokala föreningen för Saco-medlemmar på Paradox.
Spelföretaget Paradox Interactive tar bort möjligheten till distansarbete. Från och med i höst ska alla anställda vara på kontoret alla dagar i veckan. Missnöjet bland de anställda är stort och många har nu börjat se sig om efter nya jobb.
Beskedet om återgång till kontoret kom i december och har väckt stort missnöje bland medarbetarna. I en enkät som de lokala fackklubbarna Saco och Unionen genomfört bland de anställda på kontoret i Stockholm uppger över hälften av de 300 som svarat att de aktivt söker eller överväger att söka nytt jobb – på grund av den nya policyn.
Alexander Hesseborn är facklig representant för den lokala föreningen för Saco-medlemmar på Paradox. Han konstaterar att de flesta av medlemmarna vill ha mer frihet att jobba hemifrån – inte tvärtom.
Anställdes under andra förutsättningar
Många av de som jobbar på kontoren anställdes dessutom när hybridarbete lyftes fram som en förmån – och har på många sätt anpassat sina liv efter de förutsättningarna.
– De köpte kanske bostad lite utanför innerstaden eller skaffade barn eller husdjur. Hybridarbete blev en viktig del av det som fick vardagen att gå ihop. Nu när det inte längre erbjuds, är det då kanske inte förvånande att många funderar på att söka jobb någon annanstans, förklarar han.
Återgången till kontoret ska ske stegvis där man i ett första steg ska vara på kontoret fyra dagar i veckan och i höst fem dagar i veckan.
Inget gehör hos ledningen
Fackklubbarna har haft möten med ledningen efter resultatet av enkäten. Men hittills har ledningen inte backat från beslutet.
– Paradox har länge varit en attraktiv arbetsgivare i Sverige men vi känner tyvärr att den här typen av beslut riskerar att förändra det, synnerligen när hybridarbete är vanligt förekommande i spelbranschen i både Stockholm och Sverige, konstaterar Alexander Hesseborn.
I ett skriftligt svar i en artikel i SvD kommenterar Paradox vice vd Mattias Lilja att de är ”medvetna om att mottagandet till policyn har varit blandad” men att de tror att det i längden kommer att vara positivt för Paradox. Han konstaterar dock att reaktionerna från både fack och anställda har påverkat policyns hållning när det gäller risk, säkerhet och flexibilitet.
”Vi kommer att fortsätta diskutera och utvärdera policyn internt, och om vi ser en tydlig negativ påverkan är vi öppna för att omvärdera den vid behov”, skriver Mattias Lilja i svaret till SvD.
Företaget poängterar också att de fortfarande kan erbjuda viss flexibilitet genom speciallösningar och kortsiktiga undantag vid specifika behov.
Kan vara snårigt att hitta en bra lösning
Alexander Hesseborn poängterar att möjligheten till hybridarbete är en aktuell fråga för många Saco-medlemmar, även på andra företag. Han tror att det skulle underlätta om det fanns mer flexibilitet i form av hybridarbete inskrivet i kollektivavtalen.
– Det kan vara snårigt för både företag och lokala föreningar att hitta en bra balans mellan de för- och nackdelar som hybridarbete ger. Om de branschknutna kollektivavtalen hade tydligare rekommendationer för arbetsmiljö vid hybridarbete, skulle det kanske kunna hjälpa företag att våga tillämpa det mer, säger han.