Nu förbereder ingenjörerna flytten av Kiruna kyrka

I augusti kommer Kiruna kyrka flyttas till stadens nya centrum. Illustrationen ovan är från LKAB:s animerade film av flyttvägen. Till höger: Kjell Olovsson, projektchef på Veidekke.

I augusti kommer Kiruna kyrka flyttas till stadens nya centrum. Illustrationen ovan är från LKAB:s animerade film av flyttvägen. Till höger: Kjell Olovsson, projektchef på Veidekke.

Den 19-20 augusti är det dags. 600 ton trä, en skör altartavla och en transport i rekordformat gör flytten av Kiruna kyrka till en ingenjörsutmaning utöver det vanliga. Kjell Olovsson, projektchef på Veidekke berättar vilka tekniska utmaningar som måste lösas.

Vilka är de största tekniska utmaningarna i att flytta en 600 ton tung och 112 år gammal kyrka?

– Att kunna förutse hur byggnaden kommer att uppföra sig i de olika skedena och hitta lösningar som gör genomförandet så rationellt och säkert som möjligt. En stor utmaning är också att skydda altartavlan som måste vara kvar under hela flytten. Duken är limmad på en porös puts som sitter på en murad vägg. Det gör att den är extremt känslig.

Vad kan överraska er under flytten?

– Byggnaden kommer att röra på sig – det vet vi. Det är en träkonstruktion och sådana beter sig annorlunda vid lastförändringar och rörelser. Det gäller att förutse rörelserna och hantera dem med balkning, förspänning av vissa balkar och förstärkningar där det behövs.

Hur genomförs själva flytten rent praktiskt?

– Transporten sker med så kallade SPMT:er (Self Propelled Modular Transporters), som har egen drivning, kan byggas ut i sektioner och varje axel kan justeras individuellt i höjdled. Målet är att hålla kyrkan i så horisontellt läge som möjligt under hela transporten. Vi använder 56 axellinjer för kyrkan och 20 axellinjer för klocktornet. Innan lyftet förstärks byggnaden med tre lager stålbalkar för att fördela belastningen.

Kiruna kyrka ska flyttas till en plats i anslutning till Kirunas nya centrum.. Flyttvägen är omkring fem kilometer och flytten pågår under två dagar, 19-20 augusti. Karta LKAB.

Vad är det mest kritiska momentet i flytten?

– Själva transporten, och särskilt när vi kommer in på den nya grunden. Allt måste passa ihop perfekt.

Hur påverkas flytten av väder och vind?

– Vi har en vindbegränsning på tolv meter per sekund. Transporten planeras utifrån väderprognoser och vi använder vindmätare för att kunna ta rätt beslut under själva flyttdagen.

Behöver kyrkan förstärkas inför flytten?

– Ja, rötskadat virke byts ut, orgeln täcks in och piporna stabiliseras. Altartavlan får en transportsäkring med skyddsfilm, tryckplattor och ett skyddsstativ. Hela konstruktionen har FEM-beräknats för att vi ska kunna förutse och minimera rörelser i byggnaden.

Hur säkrar ni att altartavlan verkligen klarar transporten?

– Vi har satt en transportsäkring med lätt tryck mot tavlan och monterat balkar under som är specifikt dimensionerade för att minimera rörelser just där. Dessutom täcker vi in den och ser till att allt är stabilt genom hela transporten.

Måste vägar förstärkas eller byggas om för att klara belastningen?

– Ja, vi breddar vägar och bygger en parallell väg bredvid den befintliga. Totala vägbredden blir 24 meter. Vid svagare partier placeras körplåtar ut för att breda ut belastningen.

Hur ser ni till att kyrkan hamnar exakt rätt på sin nya plats?

– Geotekniska undersökningar har gjorts för att hitta den bästa placeringen. Källarväggarna gjuts i förväg med viss tolerans, men kyrkan måste stå ganska exakt. Vi skapar marginaler genom bredare väggar och större ursparningar för balkarna, men den sista finjusteringen görs med murning och schims.

FEM-beräkningar används för att simulera rörelser – var är de mest kritiska punkterna?

– Området runt altartavlan, sakristian och samlingssalen är mest utsatt. Där finns tunga laster och många utstickande byggnadsdelar, vilket skapar spänningar i konstruktionen. Därför har vi plockat ner delar av murstocken i förväg, för att minska belastningen.

Är höjden på kyrkan ett problem?

– Inte mer än att vi behöver flyghinderbelysning och att vi måste rensa bort vägportaler och skyltar för att få fri höjd.

Är kyrkor mer komplicerade att flytta än andra byggnader?

– Ja. Inte rent konstruktionsmässigt, men på grund av alla intressenter och lagkrav. Som exempel innebär kyrkoordningen och kulturmiljölagen att allt behöver beskrivas hur det ska genomföras i förväg för godkännande av länsstyrelsen.

Vad gör det här projektet extra spännande ur en ingenjörs synvinkel?

– Att det är ett massivt och komplext projekt – utan färdiga lösningar att luta sig mot. Det krävs insatser från många specialister och alla deras bidrag ska bilda en helhet som alla är nöjd med.

Om du fick flytta vilken byggnad som helst i världen, bara för utmaningens skull – vilken skulle du välja?

– Kiruna kyrka! Det känns som den ultimata utmaningen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt