Ta en paus: Fem övningar du kan testa på jobbet
Foto: Getty Images
Små korta pauser, regelbundet och ofta, har bevisat goda effekter på både välmående och arbetsklimat. Men vad är en effektiv mikropaus och hur tar man sig tid till det i en stressig arbetsvardag? Här är fem övningar som du själv kan testa.
En mikropaus är en kort paus i vardagen där man medvetet ger hjärnan möjlighet att slappna av. Det kan vara att ta ett par minuters paus vid datorn, vid kaffemaskinen eller innan du går in i ett möte.
– Mikropauser är viktiga för din återhämtning, de bryter mönstret, ger ny energi och fungerar som en omstart för hjärnan, berättar Ulrika Borén, beteendevetare, författare och föreläsare inom ämnet återhämtning.
”Vila får jag göra sen”
Det var när Ulrika Borén drabbades av en hjärntumör och epilepsi för tio år sedan som hon själv upptäckte vikten av att pausa. Det blev ett verktyg för henne att klara av vardagen och lära sig att fokusera på rätt saker i livet.
För nio år sedan skrev hon en handbok om återhämtning och hur man skapar sig goda rutiner i vardagen. Nu är hon aktuell med uppföljaren, Mikropausa: 52 stunder av återhämtning, en bok som är fylld av konkreta exempel på olika typer av mikropauser.
– Återhämtning blir ofta något vi tänker ska hända sen, till helgen eller till semestern. Men om vi lever så är risken stor att vi blir sjuka. Jag vill dela med mig av enkla övningar som inte tar någon tid eller kostar några pengar, men som ger så mycket effekt, förklarar hon.
Naturliga pauser saknas
Vi lever i en tid där vi hela tiden översköljs med information och nya intryck och de naturliga pauserna och tid för återhämtning kommer inte automatiskt. Ulrika Borén poängterar att vi behöver skifta fokus – istället för att fråga oss hur vi får bort stressen behöver vi fundera mer på hur vi kan skapa tid för återhämtning i vardagen.
– Mikropauser handlar om att skapa utrymme istället för att jaga vilan. Det är ett annat fokus, förklarar hon.
Boken innehåller, precis som titeln antyder, 52 olika övningar som tar några minuter att göra, men som ger hjärnan och kroppen möjlighet till återhämtning. Tanken är att man ska kunna testa en ny övning varje vecka, eller välja och hitta sina egna favoriter.
– De övningar jag har med är de som jag fått feedback på, som jag vet fungerar för andra. Sedan kan det vara väldigt individuellt vilka övningar man trivs med. Min tanke är att det ska vara enkelt att ta sin mikropaus – du kan ha med dig boken i handväskan, göra hundöron eller bara slå upp en sida när du behöver bryta av och ta en mikropaus.
Många av övningarna innehåller olika typer av andningsövningar. Varför är det viktigt?
– Andningen är grundfundamentet till mikropauser. Andningen lugnar ned oss och ger hjärnan en chans att vila. Det sänker puls, blodtryck och stressnivåerna i kroppen och är det i särklass mest effektiva verktyget för att motverka och hantera stress, oro och ångest, konstaterar Ulrika Borén.
Bryter av och lugnar ned
Poängen med mikropausen är att bryta av, lugna ned och skifta fokus från det som stressar till att vara mer i nuet. Och det finns mycket forskning som pekar på de goda effekterna för både individer och organisationer.
I en studie från Lunds universitet som Ingenjören tidigare skrivit om gav mikropauser under arbetstid tydliga effekter i de verksamheter där man införde mikropauser. Stressen minskade, medarbetarna kände sig lugnare och mer energiska och välmåendet ökade, både det fysiska och det psykiska. Dessutom upplevde många att arbetsklimatet blev mer öppet och positivt.
– Mikropauser löser inte organisatoriska och strukturella problem, men jag har mött många exempel där mikropauser blivit ett effektivt verktyg för att skapa utrymme för återhämtning.
Påminn dig själv
För att komma igång med mikropauser tipsar Ulrika Borén om att skapa rutiner och vanor som påminner oss om att pausa. Det kan vara påminnelser i mobilen, post-it-lappar eller att ta som vana att ta en mikropaus innan man drar igång ett möte.
Men det gäller också att ha lite tålamod i början. Ju mer vi tränar oss på att pausa, desto mer kommer det att trigga hjärnans belöningssystem – vilket gör att pauserna blir något positivt som vi vill ha mer av.
– Genom att öva upp den delen av hjärnan kommer du dessutom att bli bättre på att hantera stressiga situationer, reglera dina känslor och ta beslut utifrån dina egna värderingar, poängterar hon.
Ett par minuter räcker
Den stora styrkan med mikropauser är att de inte tar så mycket tid i anspråk – ett par minuter räcker.
Ulrika Borén berättar att många arbetsplatser som hon föreläst på har skapat nya gemensamma vanor kring mikropauser där de påminner och uppmuntrar varandra om återhämtningen. Vissa inleder till och med arbetsdagen eller sina möten med att göra en övning gemensamt.
En av hennes egna favoritövningar är 180 sekunder. Det är en övning som handlar om att djupandas.
– Jag har gjort det till en vana att ta tio djupa andetag innan jag går ut ur bilen. Det är en enkel övning som inte tar lång tid att göra, men som gör så stor nytta.
Fem mikropauser: Så kan du pausa effektivt
180 sekunder. Enkel att ta till sig och bra att börja med om du är ovan.
- Sätt ett alarm på mobilen på tre minuter.
- Lägg ena handen på bröstkorgen och den andra på magen. Blunda.
- Andas in och låt magen expandera. Fyll lungorna med luft.
- Andas ut och låt bröstkorgen sjunka ihop och magen dras in mot ryggraden. Fortsätt så tills de tre minuterna är över.
Skifta fokus. Hjälper dig att släppa taget eller skingra tankarna genom att lägga uppmärksamheten på någonting annat en stund.
- Sitt bekvämt och blunda. Mjukna i ansiktet, ta några andetag och låt axlarna sjunka ner.
- När du känner dig redo riktar du all uppmärksamhet mot din andning. Fokusera på hur syret kommer in genom näsan, går genom luftstrupen, ner i bröstkorgen och magen och sedan vänder upp igen samma väg och försvinner ut genom näsan.
- Ta fem andetag och fokusera på just andningen. Växla sedan och rikta all uppmärksamhet mot ljuden du hör. Både inom dig och utanför dig. Lyssna intensivt i cirka femton sekunder.
- Växla tillbaka och lägg allt fokus på andetagen igen. Ta fem andetag till på samma sätt.
- Växla om återigen och rikta all uppmärksamhet mot ljuden inom och runt dig.
- Växla tillbaka en sista gång och lägg allt fokus på andningen igen. Ta fem andetag.
- Öppna sedan mjukt dina ögon och kom tillbaka till här och nu igen.
Rulla axlarna. Perfekt om du behöver en mikropaus, eller om du känner dig spänd i nacke och axlar.
- Stå upp eller sitt ner. Blunda om det känns okej, eller fäst blicken på en fast
- punkt framför dig.
- Ta några andetag. Mjukna i ansiktet och släpp taget om spänningar i dina kinder och käkar.
- Ta ett andetag med näsan och dra upp axlarna mot dina örsnibbar. Rulla bak och sänk ner axlarna medan du andas ut. Känn hur du mjukar upp skulderbladen.
- Upprepa så många gånger som känns bra. Prova att andas något långsammare när du påbörjar nästa varv.
- Öppna ögonen och tacka dig själv för att du har gett dig en kort men oj så välgörande mikropaus.
Energikicken. En mikropaus för att öka energin och bli piggare.
- Stå upp. Andas in och låt magen expandera. Fyll bröstkorgen med luft, och när du andas ut låter du bröstkorgen sjunka ihop och magen sjunka in och dras mot ryggraden. Känn efter med handen så att magen rör sig när du andas.
- Gör en inandning genom näsan i två till tre sekunder. ΐ Håll sedan andan och gå runt i rummet med pendlande armar – eller en annan rörelse där armarna får jobba.
- När du känner att du behöver stannar du, andas ut och tar några andetag innan du börjar om igen.
- Upprepa gärna fyra–fem gånger.
Sinnenas magi. Handlar om att rikta om uppmärksamheten mot det som ger dig mer av det du behöver just nu, glädje, lugn eller något annat.
Fokusera och lägg nyfiket märke till:
- Fem saker som du kan se omkring dig där du är.
- Fyra olika ljud som du kan höra.
- Tre saker som du kan känna fysiskt. Det kan till exempel vara luften mot huden, ringen på fingret, skorna på fötterna.
- Två saker som du kan känna doften av.
- En sak som du kan smaka på.
Alla tipsen är hämtade från Ulrika Boréns bok Mikropausa: 52 stunder av återhämtning.