Vila på jobbet och känn mindre stress

Mikropauser är ett bra sätt att återhämta sig. Det kan vara att ta ett djupt andetag, stretcha, lyssna på musik. Foto: Getty Images

Återhämtning handlar inte bara om sömn. Minst lika viktigt för vårt välmående är att ge utrymme för pauser och vila under själva arbetsdagen. Det visar en studie från Lunds universitet.

Är du helt slutkörd efter en maxad arbetsdag? Så behöver det inte vara, även om du har en stressig arbetsvardag. Tricket är att ge utrymme för återhämtning.

– Återhämtning är det absolut viktigaste för hälsan. Och det som påverkar din hälsa mest är den återhämtning du får under arbetsdagen, säger Lina Ejlertsson, forskare vid Lunds universitet.

Det vi gör på arbetet har betydelse

I en interventionsstudie har hon studerat sex olika vårdcentraler i Skåne där man aktivt jobbat med att få in återhämtning under arbetstid. Resultaten är tydliga. Oavsett vilket utgångsläge de olika vårdcentralerna hade när det gäller arbetsmiljön så upplevde alla positiva effekter av att få in mer återhämtning i arbetsvardagen. Stressen minskade, medarbetarna kände sig lugnare och mer energiska och välmåendet ökade, både det fysiska och det psykiska. Dessutom upplevde många att arbetsklimatet blev mer öppet och positivt.

Även om studien är gjord inom vårdsektorn så tror Lina Ejlertsson att resultaten är överförbara till andra typer av verksamheter.

Lina Ejlertsson, forskare Lunds universitet. Foto: André de Loisted

– Ofta pratar vi om återhämtning som något vi gör på fritiden, att exempelvis sova bra och göra aktiviteter som ger oss ny energi. Men det är tydligt att även det vi gör på arbetet har betydelse. Det ville jag ta reda på mer om.

Tre avgörande områden

I studien har Lina Ejlertsson därför kartlagt själva begreppet återhämtning och kan peka ut tre viktiga områden som har betydelse för vår förmåga till återhämtning på arbetet: variation, gemenskap och att känna att arbetet är hanterbart.

– Återhämtning behöver inte betyda rast. Att skratta tillsammans, reflektera över vårt arbete och känna att vi har tid att göra klart en uppgift innan vi börjar med nästa är också viktigt för vår förmåga att återhämta oss.

Lina Ejlertsson ville dessutom ta reda på om det var möjligt att öka medarbetarnas känsla av återhämtning genom att jobba med dessa tre områden. Det blev utgångspunkten i interventionsstudien. De sex olika arbetsplatserna som deltog fick själva ta fram en modell för hur de skulle kunna öka förutsättningarna för återhämtning utifrån deras olika förutsättningar och behov. Det resulterade i sex olika modeller med en rad verktyg och aktiviteter för att främja återhämtning. Allt från morgonmöten, inspirationstavlor och gemensamma lunchpromenader till klisterlappar på speglar och kaffeautomater som påminner om att ta mikropauser.

Tre tips för återhämtning

  1. Planera för variation i din arbetsvardag. Det kan handla om att du växlar mellan mentalt krävande uppgifter och mer rutinmässiga, att växla tempo, variera möten med skrivjobb eller att byta arbetsmiljö under dagen.
  2. Ta mikropauser. Hitta sätt att påminna dig själv och dina kollegor om att ta paus. Gör det själv, men även med varandra. 
  3. Reflektera. Detta är den absolut viktigaste aktiviteten för återhämtning. Rusa inte vidare till nästa uppgift. Reflektera över arbetet, gärna tillsammans. Hur lägger ni upp arbetet, känner ni att ni har kontroll över arbetsbördan och vet ni hur ni kan prioritera?

Okej att ta paus

– En viktigt förutsättning är kulturen på arbetsplatsen, att medarbetarna känner att det är okej att ta pauser för återhämtning och att det finns en medvetenhet hos både chefer och kollegor om varför detta är viktigt, konstaterar Lina Ejlertsson.

Lina Ejlertsson tror inte heller att det finns en lösning som passar alla. Om man vill jobba med att stärka medarbetarnas hälsa och förmåga till återhämtning under arbetet så måste man alltid utgå från den egna verksamheten och själv hitta lösningarna.

Ett bra tips är att börja med en liten aktivitet, exempelvis mikropauser. Det är små korta pauser som man lägger in under dagen, exempelvis mellan aktiviteter eller när man väntar på papper i skrivaren. Det kan vara att ta ett djupt andetag, stretcha, lyssna på musik, smörja händerna – eller hänga tvätt, om man arbetar på distans hemifrån.

– Tänk också på att ge dig själv tid för reflektion. Ett bra tips är att summera arbetsdagen innan du går hem. Städa bort datorn och markera slutet på dagen om du jobbar hemma. Då blir det lättare att känna att du är ledig.

Tips på aktiviteter

Lina Ejlertsson har nyligen disputerat med sin avhandling om återhämtning och nu planerar hon att samla ihop alla bra idéer för att på så vis inspirera fler att jobba mer hälsofrämjande.

– Min plan är att ta fram en verktygslåda för verksamheter som innehåller konkreta tips på återhämtande aktiviteter. Jag vill inte att min forskning ska stanna i en bokhylla, utan hoppas att mina resultat då kan bidra till att göra skillnad på arbetsplatserna, säger hon.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar