Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVila på jobbet och känn mindre stress

Vila på jobbet och känn mindre stress

Återhämtning handlar inte bara om sömn. Minst lika viktigt för vårt välmående är att ge utrymme för pauser och vila under själva arbetsdagen. Det visar en studie från Lunds universitet.

Är du helt slutkörd efter en maxad arbetsdag? Så behöver det inte vara, även om du har en stressig arbetsvardag. Tricket är att ge utrymme för återhämtning.

– Återhämtning är det absolut viktigaste för hälsan. Och det som påverkar din hälsa mest är den återhämtning du får under arbetsdagen, säger Lina Ejlertsson, forskare vid Lunds universitet.

Det vi gör på arbetet har betydelse

I en interventionsstudie har hon studerat sex olika vårdcentraler i Skåne där man aktivt jobbat med att få in återhämtning under arbetstid. Resultaten är tydliga. Oavsett vilket utgångsläge de olika vårdcentralerna hade när det gäller arbetsmiljön så upplevde alla positiva effekter av att få in mer återhämtning i arbetsvardagen. Stressen minskade, medarbetarna kände sig lugnare och mer energiska och välmåendet ökade, både det fysiska och det psykiska. Dessutom upplevde många att arbetsklimatet blev mer öppet och positivt.

Även om studien är gjord inom vårdsektorn så tror Lina Ejlertsson att resultaten är överförbara till andra typer av verksamheter.

Lina Ejlertsson, forskare Lunds universitet. Foto: André de Loisted

– Ofta pratar vi om återhämtning som något vi gör på fritiden, att exempelvis sova bra och göra aktiviteter som ger oss ny energi. Men det är tydligt att även det vi gör på arbetet har betydelse. Det ville jag ta reda på mer om.

Tre avgörande områden

I studien har Lina Ejlertsson därför kartlagt själva begreppet återhämtning och kan peka ut tre viktiga områden som har betydelse för vår förmåga till återhämtning på arbetet: variation, gemenskap och att känna att arbetet är hanterbart.

– Återhämtning behöver inte betyda rast. Att skratta tillsammans, reflektera över vårt arbete och känna att vi har tid att göra klart en uppgift innan vi börjar med nästa är också viktigt för vår förmåga att återhämta oss.

Lina Ejlertsson ville dessutom ta reda på om det var möjligt att öka medarbetarnas känsla av återhämtning genom att jobba med dessa tre områden. Det blev utgångspunkten i interventionsstudien. De sex olika arbetsplatserna som deltog fick själva ta fram en modell för hur de skulle kunna öka förutsättningarna för återhämtning utifrån deras olika förutsättningar och behov. Det resulterade i sex olika modeller med en rad verktyg och aktiviteter för att främja återhämtning. Allt från morgonmöten, inspirationstavlor och gemensamma lunchpromenader till klisterlappar på speglar och kaffeautomater som påminner om att ta mikropauser.

Tre tips för återhämtning

  1. Planera för variation i din arbetsvardag. Det kan handla om att du växlar mellan mentalt krävande uppgifter och mer rutinmässiga, att växla tempo, variera möten med skrivjobb eller att byta arbetsmiljö under dagen.
  2. Ta mikropauser. Hitta sätt att påminna dig själv och dina kollegor om att ta paus. Gör det själv, men även med varandra. 
  3. Reflektera. Detta är den absolut viktigaste aktiviteten för återhämtning. Rusa inte vidare till nästa uppgift. Reflektera över arbetet, gärna tillsammans. Hur lägger ni upp arbetet, känner ni att ni har kontroll över arbetsbördan och vet ni hur ni kan prioritera?

Okej att ta paus

– En viktigt förutsättning är kulturen på arbetsplatsen, att medarbetarna känner att det är okej att ta pauser för återhämtning och att det finns en medvetenhet hos både chefer och kollegor om varför detta är viktigt, konstaterar Lina Ejlertsson.

Lina Ejlertsson tror inte heller att det finns en lösning som passar alla. Om man vill jobba med att stärka medarbetarnas hälsa och förmåga till återhämtning under arbetet så måste man alltid utgå från den egna verksamheten och själv hitta lösningarna.

Ett bra tips är att börja med en liten aktivitet, exempelvis mikropauser. Det är små korta pauser som man lägger in under dagen, exempelvis mellan aktiviteter eller när man väntar på papper i skrivaren. Det kan vara att ta ett djupt andetag, stretcha, lyssna på musik, smörja händerna – eller hänga tvätt, om man arbetar på distans hemifrån.

– Tänk också på att ge dig själv tid för reflektion. Ett bra tips är att summera arbetsdagen innan du går hem. Städa bort datorn och markera slutet på dagen om du jobbar hemma. Då blir det lättare att känna att du är ledig.

Tips på aktiviteter

Lina Ejlertsson har nyligen disputerat med sin avhandling om återhämtning och nu planerar hon att samla ihop alla bra idéer för att på så vis inspirera fler att jobba mer hälsofrämjande.

– Min plan är att ta fram en verktygslåda för verksamheter som innehåller konkreta tips på återhämtande aktiviteter. Jag vill inte att min forskning ska stanna i en bokhylla, utan hoppas att mina resultat då kan bidra till att göra skillnad på arbetsplatserna, säger hon.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.