IGEday för tredje gången i mars

Totalt 42 företag på 31 orter deltar i årets upplaga av IGEday, Introduce a Girl to Engineering day, och i dag öppnar anmälan för unga tjejer som vill delta. Ingenjören passade på att ställa några frågor till projektledare Sandra Grosz.

Totalt 42 företag på 31 orter deltar i årets upplaga av IGEday, Introduce a Girl to Engineering day, och i dag öppnar anmälan för unga tjejer som vill delta. Ingenjören passade på att ställa några frågor till projektledare Sandra Grosz.

Projektledare Sandra Grosz berättar att IGEday, Introduce a Girl to Engineering day, är ett ideellt projekt vars mål är att ge unga tjejer i åldern 12–19 år en möjlighet att få en bättre bild av vad en ingenjör kan göra.

Sandra Grosz, projektledare IGEday. Foto: Moa Bäck

Sandra Grosz, projektledare IGEday. Foto: Moa Bäck

– Vi gör detta genom att anordna en dag på olika orter i Sverige där de får besöka företag inom olika branscher där ingenjörer arbetar. Under dagen får tjejerna träffa ingenjörer och göra någon aktivitet kopplat till ingenjörskap på företaget i förhoppningen om att de ska gå därifrån och se ingenjör som ett möjligt framtida yrke, förklarar Sandra Grosz.

IGEday startade för tre år sedan av Katarina Stensson på Womengineer, en organisation som drivs av målet att det 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga.

– Katarina Stensson hade hört talas om Introduce a Girl to Engineering day i USA och tyckte att konceptet var något som skulle fungera här i Sverige för att locka fler tjejer till ingenjörsutbildningar. Därför startades IGEday och första omgången arrangerades den 20 februari 2014, berättar Sandra Grosz.

Förra året var 48 företag på 25 orter med i IGEday och 1 258 unga tjejer deltog. I år är antalet företag något färre, 42 stycken, men finns på totalt 31 orter, från Kalix i norr till Malmö i söder. Sandra Grosz hoppas att drygt 1 000 tjejer ska anmäla sitt intresse för att besöka något av företagen. I så fall är alla platser fyllda.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.