Åtta tips för att undvika jobbångest efter semestern 

Det finns en hel del du kan göra redan nu för att höstens jobbstart ska bli så bra som möjligt. Foto: Getty Images

Semestern ska vara en tid för återhämtning, men jobbet har en tendens att spilla över både i början och i slutet av ledigheten. Här är några tips på hur du redan nu kan se till att återgången blir så bra som möjligt. 

Semestern är snart här och det känns kanske onödigt att redan nu tänka på höstens arbete. Men faktum är att det finns en hel del du kan göra nu för att  lägga grunden för en lugnare jobbstart.

Planera för att kunna varva upp arbetshösten på ett mer sunt sätt tipsar Eva Svärd.

– Det som brukar stressa mest när man kommer tillbaka efter semestern är en överfylld mejlkorg, en kalender fullknökad med möten och att direkt kasta sig in i nya projekt och gamla surdegar. Att gå från vila till 180 knyck är inte ett bra sätt att starta arbetsvardagen igen, konstaterar Eva Svärd, expert på stresshantering och självledarskap.

Avsluta våren med en storstädning bland arbetsuppgifterna, använd semestern för att skapa nya rutiner och ge dig själv utrymme för en mjukstart till hösten är några av hennes knep.

– Se till att planera så att du kan varva upp arbetshösten på ett mer sunt sätt, tipsar hon.

Här är Eva Svärds bästa knep som lägger grunden för en smidigare jobbstart:

1. Avsluta våren. Tänk till vad du behöver göra under de sista arbetsveckorna innan semester. Hur många dagar har du till förfogande? Vad måste du hinna med? Eva Svärd tipsar om att gå igenom att-göra-listan och värdera de uppgifter som finns där. Dela upp den i vad som ska göras nu, vad som kan göras till hösten och vad du kan slänga.

– Ofta bär vi med oss uppgifter som vi aldrig tar tag i, de blir en energitjuv och ett dåligt samvete. Om det finns uppgifter som har hängt med under hela våren, fundera över om de verkligen är så viktiga eller om du kan slänga dem, säger hon.

Prioritera och planera in vad som ska göras när. Tänk på att lägga på 50 procent när du uppskattar hur lång tid en uppgift tar att göra – de allra flesta är tidsoptimister. Listan ger dig dessutom koll på vad som ska hända till hösten. Det hjälper dig att släppa arbetet under semestern och ger dig även en bra start när du kommer tillbaka.

2. Börja och sluta semestern mitt i veckan. Att börja hösten med en kortvecka gör att jobbstarten inte känns lika oöverstiglig som när du börjar på en måndag.

3. Se till att de första arbetsdagarna är mötesfria. Det är frestande att boka in många möten direkt efter semestern, men försök hålla de första dagarna fria. Det ger dig tid att hälsa på kollegor, rensa i mejlen, uppdatera dig och mjukstarta höstens arbete. Och det minimerar även risken att du stressar upp dig för jobbet innan semestern faktiskt är slut.

4. Använd autosvaret på ett smart sätt. Sätt autosvar två, tre timmar innan du faktiskt går på semester och meddela även att du är tillbaka dagen efter du faktiskt har börjat igen. Det minimerar risken för att det kommer att rassla in mejl du behöver ta tag i första arbetsdagen.

– Skriv inte heller att du ska kolla mejlen sporadiskt under semestern, det sätter en förväntan på avsändaren att du har koll på mejlen. Se istället till att det finns någon annan du kan hänvisa till om det rör sig om akuta ärenden. Och stäng av notiser, tipsar Eva Svärd.

5. Varva ned, och varva upp. Använd sista arbetsveckan för att verkligen komma in i semesterlunken. Lägg inte för många tunga arbetsuppgifter de sista dagarna, utan ge hjärnan möjlighet att varva ner. Använd tiden för att städa och sortera så att du har rensat när du kommer tillbaka. Inled höstens arbetsår på samma sätt, se till att hålla kvar sommaren, ta lite längre luncher och nyttja flexen om det går.

6. Använd semestern för att skapa goda rutiner. Bygg inte upp en milsvid to-do-lista på vad som ska göras under sommaren. Se istället till att använda ledigheten för att skapa goda rutiner för vila och återhämtning som du kan ta med dig till jobbvardagen. Det kan handla om att börja lunchpromenera, träna dig på att tomglo eller att göra annat som ger dig återhämtning i vardagen.

– Forskningen säger att vi behöver minst tre veckors semester för att varva ned ordentligt. Men det räcker inte till resten av året. Därför måste vi lära oss att hitta återhämtning i vardagen och semestern är en bra tid för att skapa nya goda rutiner, poängterar Eva Svärd.

7. Gör noteringar. Skriv ned ditt lösenord till datorn och annat du behöver komma ihåg. Om du verkligen kopplat av under semestern kommer du att behöva det när du kommer tillbaka.

8. Planera din semester i god tid. Sätt redan nu en notering i april som påminner dig om hur du skapar bra förutsättningar för en sund semester. Då ökar chansen att du faktiskt lyckas skapa hälsosamma rutiner både inför, under och efter semestern.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar