Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadRekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

Arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar ligger kvar på samma låga nivå där den legat i över ett år. I april var arbetslösheten för ingenjörerna 0,8 procent, att jämföra med 0,9 procent i april 2022, berättar Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer.

Totalt i befolkningen var arbetslösheten 6,3 procent i april, en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med april 2022.

Två grupper ökar – men marginellt

Bland utbildningsinriktningarna är det två som har högre arbetslöshet än för ett år sedan. Den ena är civilingenjörer inom kemi och bioteknik.

– Men det är en mycket liten ökning, från 0,7 till 0,8 procent, säger Olle Dahlberg.

Högskoleingenjörer i byggteknik är den andra inriktningen där det ökat, från 1,0 procent för ett år sedan till 1,2 procent i april. Men inte heller det tycker han är en förändring som betyder så mycket.

– Bygg är en stor motor i samhället. Om det hackar till rejält så kommer vi att se helt andra förändringar än de här.

Varslen inom bygg ligger högre än för ett år sedan, men det är inga höga nivåer.

– Det tar emot för företagen att göra sig av med ingenjörer, för de behöver vara kvar och jobba med projekt. Men även om det inte är så höga siffror så svider det så klart för dem som drabbas.

Sjunker för 60-plussare

Av åldersgrupperna är ingenjörers arbetslöshet högst i gruppen över 60 år, men den har sjunkit rejält sedan början av 2021, från 4,3 procent till 2,4 procent nu i april.

– Allt annat lika så är det jätteroligt att arbetslösheten går ner för 60-plussarna, säger Olle Dahlberg.

Han konstaterar att det finns många osäkerheter för den här gruppen, till exempel att den som blir arbetslös kanske väljer att gå i pension.

– Men att minskningen skett över så lång tid, talar ändå för att det betyder något. Om det var på grund av arbetsmarknadsprogram så skulle nedgången inte vara så stabil.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.