Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023
Staplarna visar arbetslösheten för Sveriges Ingenjörers medlemmar per månad från januari 2020 till april 2023. Under perioden har den varierat från som högst 1,7 procent till dagens 0,8 procent. Källa: Akademikernas a-kassa och Sveriges Ingenjörer. Bakgrundsbild: Getty images

Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

Arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar ligger kvar på samma låga nivå där den legat i över ett år. I april var arbetslösheten för ingenjörerna 0,8 procent, att jämföra med 0,9 procent i april 2022, berättar Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer.

Totalt i befolkningen var arbetslösheten 6,3 procent i april, en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med april 2022.

Två grupper ökar – men marginellt

Bland utbildningsinriktningarna är det två som har högre arbetslöshet än för ett år sedan. Den ena är civilingenjörer inom kemi och bioteknik.

– Men det är en mycket liten ökning, från 0,7 till 0,8 procent, säger Olle Dahlberg.

Högskoleingenjörer i byggteknik är den andra inriktningen där det ökat, från 1,0 procent för ett år sedan till 1,2 procent i april. Men inte heller det tycker han är en förändring som betyder så mycket.

– Bygg är en stor motor i samhället. Om det hackar till rejält så kommer vi att se helt andra förändringar än de här.

Varslen inom bygg ligger högre än för ett år sedan, men det är inga höga nivåer.

– Det tar emot för företagen att göra sig av med ingenjörer, för de behöver vara kvar och jobba med projekt. Men även om det inte är så höga siffror så svider det så klart för dem som drabbas.

Sjunker för 60-plussare

Av åldersgrupperna är ingenjörers arbetslöshet högst i gruppen över 60 år, men den har sjunkit rejält sedan början av 2021, från 4,3 procent till 2,4 procent nu i april.

– Allt annat lika så är det jätteroligt att arbetslösheten går ner för 60-plussarna, säger Olle Dahlberg.

Han konstaterar att det finns många osäkerheter för den här gruppen, till exempel att den som blir arbetslös kanske väljer att gå i pension.

– Men att minskningen skett över så lång tid, talar ändå för att det betyder något. Om det var på grund av arbetsmarknadsprogram så skulle nedgången inte vara så stabil.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Vad hjälper det om man anställer de som är smartast i hela världen om de inte känner sig bekväma med att fråga, ifrågasätta och bidra när de väl är på jobbet? Ödgärd Andersson, vd på Zenseact, ser hur inflytande och lönsamhet hänger ihop.
Fler artiklar