VVS-ingenjör ger ut handbok på arabiska

Zain Nadra saknade en handbok på arabiska för ingenjörer. Så hon tog saken i egna händer och skrev den själv.

Svenska byggregler, terminologi och tekniska system blev en utmaning när Zain Nadra, VVS-ingenjör från Syrien kom till Sverige. Nu har hon tagit fram en handbok för VVS-ingenjörer på arabiska.

När Zain Nadra började ÅF:s praktikprogram för nyanlända ingenjörer insåg hon snart att det fanns många nya ord och begrepp som hon behövde hålla reda på. För att skapa struktur och bättre koll på dem började hon samla dem i en ordlista.

– Varje dag mötte jag nya ord och jag behövde hitta en lösning som kunde göra det lättare för mig att komma över språkbarriären. Så jag började bygga min ordlista, berättar hon.

Men det var inte bara språket i sig som var en utmaning. Även svenska byggregler och tekniska system var annorlunda från hur det ser ut i Syrien, bland annat på grund av skillnader i klimatet. Snart väcktes tanken om att samla allt i en handbok för VVS-ingenjörer som inte bara innehåller en ordlista utan även beskriver principerna för hur VVS-system fungerar i Sverige och hur man jobbar med dem. Resultatet blev ”VVS för arabisktalande – en handbok för nyanlända ingenjörer” som finns tillgänglig att ladda ned på ÅF:s hemsida.

Ladda ner handboken

Handboken går att ladda ner som pdf från ÅF:s hemsida. Texten är både på svenska och arabiska.
Här hittar du pdf:en.

Zain Nadra arbetar idag på ÅF som VVS-ingenjör. Hon berättar att hon fått mycket positiv respons på boken.

– Det är många som hört av sig och berättar att boken är ett bra stöd för dem. Mycket i boken är generellt och på så vis inte bara en bok för VVS-ingenjörer, utan även ett hjälpmedel för andra inom byggbranschen.

Boken har dessutom inspirerat fler att göra liknande handböcker för andra områden.

– Mitt syfte med boken är att den ska bli en hjälp för alla som vill jobba i byggbranschen, inte minst kvinnor. Vi behöver kompetensen, konstaterar Zain Nadra.

Zain Nadra var en av de första som deltog i ÅF:s praktikprogram New Immigrated Engineers som startade 2016. Sedan dess har cirka 100 utrikesfödda ingenjörer anställts genom satsningen.

1 kommentar

  • Einar Lindahl

    Så himla bra att man knappt tror det är sant! Det är bara att fortsätta på samma eller liknande sätt. Det finns många områden att ta tag i och ändamålen kan skifta. Den här var för nyanlända ingenjörer. Man kan också tänka sig andra språk och på sikt även för användning vid arbete utomlands i utvecklingsländer och anpassade för dessa.

    12 oktober 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar