Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv1 400 tjänster ska bort från Ericsson: "Det blir en frivillig lösning"

1 400 tjänster ska bort från Ericsson: ”Det blir en frivillig lösning”

Förhandlingarna kring besparingarna på Ericsson är nu klara. Enligt uppgifter från företaget ska cirka 1 400 tjänster bort och tanken är att det ska ske genom frivilliga avgångspaket. 

I samband med Ericssons tredje kvartalsrapport i höstas flaggade bolaget för att de skulle behöva dra ner på kostnaderna, inklusive personal. Totalt handlar det om en besparing på nio miljarder kronor i hela koncernen.

Nu är de fackliga förhandlingarna är klara och lösningen blir frivilliga avgångspaket.

Per Norlander, koncernförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson.

– Vi är överens om en frivillig lösning som jag tror kommer att vara attraktiv för många. Givet att det blir en frivillig lösning så är vi nöjda, ingen ska känna sig pressad att gå, säger Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för Sveriges ingenjörer.

Kom som en överraskning

Sedan 2017 har facket tillsammans med bolaget drivit en linje där de varit öppna med företagets vägval och hur framtiden ser ut för olika typer av produkter och tjänster. Det har gett medarbetarna en chans att själva se hur deras kompetens passar in och behöver utvecklas för att passa in i företagets utveckling.

– Det har gjort att ingen har behövt sägas upp sedan 2017, berättar Per Norlander.

Höstens besked kom därför som en överraskning.

– Tydligen kräver marknaden snabba besparingar och företaget har inte tid att jobba långsiktigt.

Mycket är fortfarande oklart

Exakt hur erbjudandet ser ut är ännu inte offentliggjort och hur företaget ser på framtiden för verksamheterna i Sverige är oklart.

De medarbetare som är intresserade kommer att kunna ansöka om avgångsvederlaget, därefter avgör bolaget vilka som blir beviljade. Ericsson har alltså även rätt att säga nej till personer de vill ha kvar.

Jämfört med en övertalighetsprocess, där förhandlingar om vilka som måste gå sker i slutna rum, är detta bättre, poängterar Per Norlander.

– De som inte antar erbjudandet har ju dessutom jobbet kvar.

1 400 tjänster ska bort

Nedskärningarna väntas beröra alla, från ingenjörer till administrativ personal och ska genomföras under våren. Enligt uppgifter till TT handlar det om en minskning med med 1 400 tjänster i Sverige, vilket är nästan 10 procent av de anställda.

Vad händer om inte tillräckligt många nappar på erbjudandet?

– Det har vi inte gjort upp om. Jag antar att vi då återgår till den långsiktiga modell vi hade innan, där man justerar område för område, säger Per Norlander.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?