1 400 tjänster ska bort från Ericsson: ”Det blir en frivillig lösning”

Nedskärningarna väntas beröra alla, från ingenjörer till administrativ personal.

Förhandlingarna kring besparingarna på Ericsson är nu klara. Enligt uppgifter från företaget ska cirka 1 400 tjänster bort och tanken är att det ska ske genom frivilliga avgångspaket. 

I samband med Ericssons tredje kvartalsrapport i höstas flaggade bolaget för att de skulle behöva dra ner på kostnaderna, inklusive personal. Totalt handlar det om en besparing på nio miljarder kronor i hela koncernen.

Nu är de fackliga förhandlingarna är klara och lösningen blir frivilliga avgångspaket.

Per Norlander, koncernförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson.

– Vi är överens om en frivillig lösning som jag tror kommer att vara attraktiv för många. Givet att det blir en frivillig lösning så är vi nöjda, ingen ska känna sig pressad att gå, säger Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för Sveriges ingenjörer.

Kom som en överraskning

Sedan 2017 har facket tillsammans med bolaget drivit en linje där de varit öppna med företagets vägval och hur framtiden ser ut för olika typer av produkter och tjänster. Det har gett medarbetarna en chans att själva se hur deras kompetens passar in och behöver utvecklas för att passa in i företagets utveckling.

– Det har gjort att ingen har behövt sägas upp sedan 2017, berättar Per Norlander.

Höstens besked kom därför som en överraskning.

– Tydligen kräver marknaden snabba besparingar och företaget har inte tid att jobba långsiktigt.

Mycket är fortfarande oklart

Exakt hur erbjudandet ser ut är ännu inte offentliggjort och hur företaget ser på framtiden för verksamheterna i Sverige är oklart.

De medarbetare som är intresserade kommer att kunna ansöka om avgångsvederlaget, därefter avgör bolaget vilka som blir beviljade. Ericsson har alltså även rätt att säga nej till personer de vill ha kvar.

Jämfört med en övertalighetsprocess, där förhandlingar om vilka som måste gå sker i slutna rum, är detta bättre, poängterar Per Norlander.

– De som inte antar erbjudandet har ju dessutom jobbet kvar.

1 400 tjänster ska bort

Nedskärningarna väntas beröra alla, från ingenjörer till administrativ personal och ska genomföras under våren. Enligt uppgifter till TT handlar det om en minskning med med 1 400 tjänster i Sverige, vilket är nästan 10 procent av de anställda.

Vad händer om inte tillräckligt många nappar på erbjudandet?

– Det har vi inte gjort upp om. Jag antar att vi då återgår till den långsiktiga modell vi hade innan, där man justerar område för område, säger Per Norlander.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarna vill få drogtesta anställda i offentlig sektor

Arbetsgivarna vill få drogtesta anställda i offentlig sektor

Inför samma regler för drogtestning i offentlig sektor som finns i privat sektor. Det är ett förslag som Arbetsgivarverket och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, nu har framfört till regeringen.
Fler artiklar