Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv1 400 tjänster ska bort från Ericsson: "Det blir en frivillig lösning"

1 400 tjänster ska bort från Ericsson: ”Det blir en frivillig lösning”

Förhandlingarna kring besparingarna på Ericsson är nu klara. Enligt uppgifter från företaget ska cirka 1 400 tjänster bort och tanken är att det ska ske genom frivilliga avgångspaket. 

I samband med Ericssons tredje kvartalsrapport i höstas flaggade bolaget för att de skulle behöva dra ner på kostnaderna, inklusive personal. Totalt handlar det om en besparing på nio miljarder kronor i hela koncernen.

Nu är de fackliga förhandlingarna är klara och lösningen blir frivilliga avgångspaket.

Per Norlander, koncernförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson.

– Vi är överens om en frivillig lösning som jag tror kommer att vara attraktiv för många. Givet att det blir en frivillig lösning så är vi nöjda, ingen ska känna sig pressad att gå, säger Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för Sveriges ingenjörer.

Kom som en överraskning

Sedan 2017 har facket tillsammans med bolaget drivit en linje där de varit öppna med företagets vägval och hur framtiden ser ut för olika typer av produkter och tjänster. Det har gett medarbetarna en chans att själva se hur deras kompetens passar in och behöver utvecklas för att passa in i företagets utveckling.

– Det har gjort att ingen har behövt sägas upp sedan 2017, berättar Per Norlander.

Höstens besked kom därför som en överraskning.

– Tydligen kräver marknaden snabba besparingar och företaget har inte tid att jobba långsiktigt.

Mycket är fortfarande oklart

Exakt hur erbjudandet ser ut är ännu inte offentliggjort och hur företaget ser på framtiden för verksamheterna i Sverige är oklart.

De medarbetare som är intresserade kommer att kunna ansöka om avgångsvederlaget, därefter avgör bolaget vilka som blir beviljade. Ericsson har alltså även rätt att säga nej till personer de vill ha kvar.

Jämfört med en övertalighetsprocess, där förhandlingar om vilka som måste gå sker i slutna rum, är detta bättre, poängterar Per Norlander.

– De som inte antar erbjudandet har ju dessutom jobbet kvar.

1 400 tjänster ska bort

Nedskärningarna väntas beröra alla, från ingenjörer till administrativ personal och ska genomföras under våren. Enligt uppgifter till TT handlar det om en minskning med med 1 400 tjänster i Sverige, vilket är nästan 10 procent av de anställda.

Vad händer om inte tillräckligt många nappar på erbjudandet?

– Det har vi inte gjort upp om. Jag antar att vi då återgår till den långsiktiga modell vi hade innan, där man justerar område för område, säger Per Norlander.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.