Prata inte med chefen om stress

Undvik att beklaga dig över stress under ditt medarbetarsamtal. Risken är stor att du anpassar dig till chefens förväntningar. Och på sikt kan du riskera lägre lönepåslag visar forskare vid Karlstads universitet.

Det är inte riskfritt att ta upp frågan om stress under medarbetarsamtalet. Studien visar att det kan få motsatt effekt. Den enskilde medarbetaren kan själv få ansvar att lösa problemet. Det här visar resultatet av en studie vid Karlstads universitet.

Studien ingår i projektet Jämväxt som arbetar för att skapa jämlika villkor i arbetslivet. Forskarna studerade ett tjänsteföretag som hade en mall för medarbetarsamtal. I mallen fanns frågor som ”Känner du dig stressad?” och ”Beskriv din livssituation, balansen mellan arbete och fritid”.

— Det blir svårt att vara ärlig och lyfta problem på det sätt man skulle vilja. Då får man betala någon annanstans, säger Christina Olin-Scheller lektor i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet.

Om man tar upp frågor om balans i livet så blir det ett problem för individen som den ska lösa.

— Det blir sårbart eftersom medarbetarsamtalen är nära kopplade till prestation och lönesamtal, säger Christina Olin-Scheller.

Studien visar att fler kvinnor än män saknar balans mellan arbete och fritid. Ett exempel är sena möten på eftermiddagarna som gör det svårt att hinna hämta på dagis. Att ta upp problemet på medarbetarsamtalet kan få motsatt effekt.

— Den enskilda medarbetaren får ansvar för att lösa det.

Risk finns att den som tar upp stressen att hinna i tid till dagis på medarbetarsamtalet i förlängningen får lägre lönepåslag eller inte får befordras.

I en fortsatt studie ska forskarna undersöka vad resultatet blir om de anställda har möjlighet att ta upp frågor om stress i något annat forum, till exempel i grupp eller enkäter.

— Då läggs inte ansvaret på individen, utan på hela arbetsplatsen, säger Christina Olin-Scheller

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar