Ljus arbetsmarknad för ingenjörer

Ny statistik från Sveriges Ingenjörer visar att arbetslösheten för ingenjörer nu är nere i 1,4 procent. Siffran kom innan varslen på Ericsson i Gävle lagts. Men de nya varslen innebär bara en marginell förändring i statistiken, menar utredaren Olle Dahlberg.

Nu är arbetslösheten bland ingenjörer nere på 1,4 procent, visar ny statistik från Sveriges Ingenjörer. Och varslen fortsätter att minska på arbetsmarknaden totalt sätt, enligt arbetsförmedlingen. Men trots många goda tecken tycker Olle Dahlberg, utredare på förbundet, att det är för tidigt att lita på att arbetslösheten redan börjar falla.

Enligt arbetsförmedlingens senaste arbetsmarknadsrapport räknar man med att arbetslösheten kommer att plana ut under andra halvåret 2010 men man tror att det kommer att dröja fram till 2012 innan minskningen tar fart på riktigt.

För ingenjörer ser dock framtiden fortfarande ljus ut. Tidigare under hösten låg arbetslöshetssiffrorna bland ingenjörer på 1,5 procent och nu visar statistik från november månad att vi nu är nere på 1,4 procent.

Eftersom skillnaden mellan 1,4 och 1,5 procent är ytterst marginell (tre till arbetslösa ingenjörer gör att siffran höjs till 1,5 procent) kan man i princip säga att arbetslösheten sett likadan ut sedan augusti månad.

De varsel som precis ägt rum på Ericsson i Borås (90 tjänstemän varslade) kommer inte att ge en stor inverkan på arbetslösheten bland ingenjörerna. Av Sveriges Ingenjörers medlemmar är det statistiskt sett sju stycken medlemmar som kommer att räknas som arbetslösa.

— Även om de ingenjörer som blir arbetslösa naturligtvis kommer att känna av det spelar ett enskilt varsel inte så stor roll när det gäller arbetslösheten rent generellt för ingenjörerna. Det är de långa tendenserna man studerar och det lutar fortfarande åt en utplaning, säger Olle Dahlberg, utredare och statistiker på förbundet.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar