Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjörer har jämställt arbetsliv

Ingenjörer har jämställt arbetsliv

Kvinnor och män som är ingenjörer vill bli – och blir chef – lika ofta. Önskan om ett vidare steg i karriären är i stort sett oberoende av kön visar en enkätundersökning från Sveriges Ingenjörer. Och barn är inte något hinder i karriären.

Kvinnliga ingenjörer som vill bli chefer hindras inte i sin karriär av att de skaffar barn. För Mammor är chefer i något större omfattning än kvinnor utan barn men skillnaden är liten. För manliga ingenjörer har däremot barn en större inverkan på karriären. Bland manliga chefer är pappor kraftigt överrepresenterade. 24 procent av män med barn men bara fyra procent av män utan barn är chefer. Svaren kommer från en enkätundersökning som Sveriges Ingenjörer genomfört med 1350 medlemmar i åldersgruppen 31-50 år    

— Det verkar inte som män blir chefer när de får barn, utan snarare som att män utan barn inte är lika intresserade av att bli chefer. Eller så är män utan chefsposition inte lika intresserade av att få barn. Det är inte lätt att veta vad som är hönan och vad som är ägget, säger Heléne Sjöman på Sveriges Ingenjörer, ansvarig för jämställdhetsfrågor på förbundet. 

Hon tycker att undersökningens mest överraskande resultat är att kvinnor och män på många områden är så lika, har samma upplevelser från arbetslivet, samma värderingar och erfarenheter. Förbundet har bland annat frågat om ingenjörernas önskan att bli chef, byta arbetsgivare, vidareutbilda sig och vad som hindrar deras karriär.
— Kvinnor och män har svarat förvånansvärt lika men givetvis finns det skillnader. Kvinnor tycker att det är något svårare än männen att kombinera barn och familj. Kvinnorna får också mindre stöd och uppmuntran från chefer, säger Heléne Sjöman. 

Hon är också förvånad över att  kvinnor får ett sämre bemötande, bland annat runt mötesbordet. Sex av tio kvinnor men kanske mer förvånande, tre av tio män, anser att män tas på större allvar och bemöts med större respekt vid mötesbordet.
— Jag hade förväntat mig skillnader men jag är överraskad att så många kvinnor upplever att de inte möts med respekt och även att så många män upplever att kvinnorna bemöts annorlunda, säger Heléne Sjöman. 

Undersökningen visar också att ingenjörer ofta fattar tycker för varandra. Mer än varannan gift kvinnlig ingenjör och var tredje gift manlig ingenjör har en partner som är civil- eller högskoleingenjör. Och chefsambitionerna förenar ofta paren. Drygt hälften av de kvinnliga ingenjörerna och knappt hälften av de manliga ingenjörerna som är chefer eller specialister har en partner som också har någon av dessa befattningar

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.