På tio år har antalet teknologer som tar ut sin examen minskat både på civilingenjörsprogrammen och på högskoleingenjörsprogrammen.
På tio år har antalet teknologer som tar ut sin examen minskat både för dem som går på civilingenjörsprogram och dem som går på högskoleingenjörsprogram.
Sedan 2000 har andelen civilingenjörsexamina minskat med 10 procent. Mellan åren 2000 och 2006 ökade antalet examina för varje år och läsåret 2006 utfärdades cirka 4 700 civilingenjörsexamina för att därefter minska till cirka 3 400 det senaste läsåret. Under de kommande två åren räknar man med att antalet civilingenjörsexamina ska minska ytterligare. Andelen högskoleingenjörsexamina har under de senaste tio åren minskat med 20 procent.
–Med tanke på att det har varit färre sökande till utbildningarna är det inget att förvånas över, säger Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer. Eftersom antalet sökande nu ökar kan vi kanske se fler examina inom några år.
Att många teknologer börjar jobba utan att ta examen är ett gammalt problem för utbildningarna. I högkonjunktur är företagen ofta ivriga att anställa och många hoppar på sitt första jobb utan att ha alla poäng med i bagaget.
–Det går kanske bra med den första arbetsgivaren och första jobbet du får, säger Olle Dahlberg. Men ska du läsa vidare någon gång eller ta din karriär utomlands bör du se till att ha examen. Det första jobbet är ju inte det enda du ska ha och då kan du behöva alla papper i ordning.
Per Fagrell, ubildningsexpert på Teknikföretagen håller med.
— Visserligen är det våra medlemmar som anställer dem som bara har några poäng kvar men i det långa loppet är det klokt att ha sin examen färdig. Utomlands kräver många företag att du har det och som bevis på att du förmår slutföra saker är det bra att ha.
JG