Första vertikala vindkraftverket är rest

Jens Melin

 Förra veckan sattes den sista vingen upp på Sveriges första större vertikalaxlade vindkraftverk. Totalt ska fyra stycken byggas i en park i Falkenberg.  De styrs elektriskt och tornet är byggt av träkomposit i stället för stål och betong.

Principen bakom ett vertikalaxlat vindkraftverk är samma som får ett flygplan att lyfta. Kraftverkets vingar har en profil som får dem att vilja lyfta, men då vingarna sitter fast i en turbin på vindkraftverket är det just den kraften som driver turbinen som – via en generator – tillverkar elektricitet.
— Fördelen med ett vertikalaxlat vindkraftverk är att det är billigare att driva och att det har potential att låta mindre. Detta tack vare att vi har tekniken på marknivå, förklarar Vertical Winds VD Björn Hellström.

Den nya konstruktionen innehåller en rad innovationer. Vindkraftverket styrs elektriskt till skillnad från landets övriga som är mekaniskt reglerade. Dessutom är tornet byggt av träkomposit i stället för stål och betong. Något som ger en rad ekonomiska, miljömässiga och tekniska fördelar.

Totalt ska fyra vertikalaxlade vindkraftverk byggas i Falkenberg. Kraftverket är en prototyp med syfte att demonstrera ett nytt koncept för vindkraft. Bakom projektet ligger Eon, Vertical Wind och Falkenberg energi som också samarbetar med Energimyndigheten. Alla fyra tillverkas i Vertical Wind nyetablerade lokaler i Falkenberg. Varje verk är på 200 kW, cirka en tiondel av storleken för dagens konventionella vindkraftverk.
— Det är roligt att forskningsresultat och svensk ingenjörskonst används av energibolag. Jag hoppas att myndighetens stöd ska hjälpa företagen vidare i utvecklingen mot den stora vindkraftmarknaden, säger Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger i en kommentar.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar