Om prestigen i att ta den svåra vägen upp för vulkanen, kvinnornas plats i historien och normens betydelse bloggar Pia Höök, genusforskare på KTH som satt avtryck i svenska storföretag. Om prestigen i att ta den svåra vägen upp för vulkanen, kvinnornas plats i historien och normens betydelse bloggar Pia Höök, genusforskare på KTH som satt avtryck i svenska storföretag.
Pia Höök, genusforskare som under två år har varit ansvarig för mångfaldsarbetet på AB Volvo är tillbaka på KTH. Nu fortsätter arbete med att analysera projektet Maktresurs som ledde till jobbet på ett av Sveriges största industriföretag. En grupp kvinnor från svenska storföretag tittade på sina organisationer och tog fram förändringsstrategier ur ett jämställdhetsperspektiv.
— På vissa av företagen ledde projektet till konkreta förändringar. På Ringhals var det till exempel många som hade varit med i projektet och då fick det genomslag. Nu skulle vi behöva följa upp vad som har hänt på alla företagen men det har vi inte riktigt hunnit än.
Att komma ut och arbeta som diversity manager i ett företag var en helt ny erfarenhet för Pia. På Volvo gick deltagarna från Maktresurs tillbaka och formulerade en strategi för att matcha fram kvinnliga kandidater till toppositioner inom företaget. Och så rekryterades Pia.
— Volvo har arbetat med mångfald på många plan sedan tidigare. Det var otroligt spännande för mig att komma dit samtidigt som de kunde dra nytta av allt mitt jobb med de här frågorna. Jag har kvar ett uppdrag att arbeta med två nätverk jag var med om att starta där.
Pia är också en av de forskare på KTH som har börjat blogga för att göra forskningen mer synlig. På http://piahook.wordpress.com/ skriver hon om jämställdhet, mångfald och sin forskning.
— Det är väldigt roligt men också svårt att vara personlig utan att bli privat. Det kräver litet träning, säger hon på telefon från sin semester i Västindien någonstans.
JG