Tillsammans blir de starkare

Foto: Redaktionen.

Med ingenjörsnätverket SIV får kvinnliga ingenjörsstuderande i Uppsala chansen att utbyta erfarenheter och umgås med tjejer från andra ingenjörsutbildningar.
–- Vi tjejer måste hjälpa varandra mer. SIV är till för att inspirera, stötta och ge energi, säger nätverkets ordförande Lovisa Mörner.

Med ingenjörsnätverket SIV får kvinnliga ingenjörsstuderande i Uppsala chansen att utbyta erfarenheter och umgås med tjejer från andra ingenjörsutbildningar.
–- Vi tjejer måste hjälpa varandra mer. SIV är till för att inspirera, stötta och ge energi, säger nätverkets ordförande Lovisa Mörner.

Lovisa Mörner läser sista året inom molekylär bioteknik och har varit med i SIV sedan starten för två år sedan.

Foto: Redaktionen.

– Det var en kompis i årskursen över mig som frågade om jag ville vara med och starta upp nätverket och det kändes som en jättebra idé. Under de första två åren av min utbildning funderade jag ofta över om jag verkligen hade valt rätt. Hade jag haft ett nätverk att vända mig till som kunde synliggöra möjligheter i framtiden redan då så hade det varit lättare, förklarar Lovisa och tar en klunk av sin cappuccino.

Vi sitter på Eko-caféet i Uppsala som ligger ett stenkast från Stockholms nation där Lovisa och de andra SIV:arna ska träffa lite senare.

–- I kväll ska vi ha en spelkväll och bara umgås. Vi bjuder på enklare pubmat och ska testa ett nytt sällskapsspel för teknologer som vi har fått genom vårt samarbete med Academic Board Games, förklarar Lovisa med en gest mot kassen där spelen ligger nedpackade.

De träffas några gånger per termin
SIV brukar ordna ungefär tre event per år vilket Lovisa tycker är ganska lagom. Varje träff har ett tema.

— Vi har till exempel haft flera inspirationsevent med inspirerande kvinnliga talare och ett event om utlandsstudier och praktik. I andra event har vi haft fokus på karriär där företag sponsrar kvällen, presenterar sig själva och vilka möjligheter som finns i deras bransch, säger hon.

Tjejer stöttar tjejer
Tanken bakom SIV är att tjejerna på de olika civilingenjörsutbildningarna ska inspirera, stötta och ge energi till varandra. Genom träffarna vidgad man sitt nätverk och utbyter erfarenheter.

–- Som första- och andraårsstudent känner man kanske inte att det här med nätverk och karriär är så viktigt. Det blir mer intressant för dem som är i slutet av sin utbildning, därför försöker vi ha lite olika teman på träffarna så att det finns något som kan intressera alla, som i kväll, säger Lovisa och syftar på spelkvällen. Förutom de olika eventen har SIV också ett fadderprogram.

–- Vi hade några ”fadderbarn” förra terminen och det blev väldigt uppskattat. Vi berättade om våra erfarenheter under utbildningen och tog med tjejerna ut på nationerna. Det är många som hoppar av teknikutbildningen i början och då kan det vara bra att ha någon att prata med som kan berätta om hur det är och kanske förklara att det blir lättare senare när man läser andra lite roligare kurser.

Det är gratis att vara med
Att vara med i SIV kostar inget och föreningen är ett ideellt och partipolitiskt obunden. Den ekonomiska biten har man löst genom sponsring som till exempel jämställdhetsbidrag. 

Enda kravet för att man ska få vara med i SIV är att man är civil- eller högskoleingenjörsstudent vid universitetet eller högskolan i Uppsala.
För närvarande har SIV 85 medlemmar och 9 personer som sitter i styrelsen.

–- Allt bygger på att vi är engagerade. Vi samarbetar mycket i styrelsen och delar på arbetsuppgifterna så att det inte tar för mycket tid för någon. Vi brukar träffas och ha planeringsmöten ungefär en gång i månaden. Man lär sig mycket genom att vara med och dessutom har vi väldigt roligt tillsammans, säger Lovisa.

Är du intresserad av att gå med i SIV? Läs mer här
Eller skicka ett mejl till siv.uppsala@gmail.com

Vad står SIV för?
Inget speciellt, menar Lovisa. Det är ett gammalt skolboksnamn och har ingen anknytning till ingenjörer (förrän nu förstås, red anm).

Nästa SIV-event äger rum den 24 mars. Då kommer SIV att träffa KTH:s kvinnliga nätverk Malvina på ett event med temat ”Nätverkande” samt ”Kvinna-Konsult-Karrär”, dit topptalangnätverket Nova 100 och deras samarbetspartner Accenture kommer och talar.

2 kommentarer

  • Henrik

    Tack för en bra artikel!

    25 april 2016
  • Carolina

    Detta borde expanderas till övriga högskolor!

    11 mars 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar