Den 1 juli försvinner kårobligatoriet. För teknologkårerna gäller det att marknadsföra sitt jobb mot studenterna.
Den 1 juli försvinner kårobligatoriet. För teknologkårerna gäller det att marknadsföra sitt jobb mot studenterna.
Tobias Porserud har examensjobbet kvar när han lämnar sitt jobb som ordförande för Tekniska Högskolans Studentkår THS i juni. Hans uppdrag har haft ett mål – att förbereda för kårobligatoriets avskaffande.
— Jag ser det bara som positivt, säger han entusiastiskt. Nu måste vi visa vad vi gör och det har vi aldrig behövt göra tidigare. Det är bra.
Kårobligatoriet på KTH fyller hundra år samtidigt som det upphör. För den som inte längre vill betala 350 kronor till kårens verksamhet är det fritt fram att låta bli. Men en kår kommer det att finnas om inte för annat så för att representera studenterna i högskolans olika beslutande organ.
–Vi måste göra klart når vi representerar studenterna och när vi representerar våra medlemmar, säger Tobias. De som är medlemmar hos oss ska inte behöva betala för den verksamhet som vi gör för alla studenter.
Liksom andra institutioner slåss studentkårerna mot svårigheten att visa vad de faktiskt gör. För många flyter arbetsmarknadsdagar, utbildningsförbättring, spex och annat ihop som något som händer på KTH och de ser inte vilket arbete som görs av kåren genom deras avgifter och vilket som görs av kåren men bekostas av högskolan. Och vet man inte vem som ser till att saker händer är man kanske inte så benägen att betala en avgift dit.
Att många inte känner till vad kåren gör var en av insikterna när THS gjorde en medlemsundersökning. En annan var att ju mer de tillfrågade kände till verksamheten desto bättre tycket de om den.
— Det speglar läget när vi ska få studenter att arbeta med olika verksamheter ganska bra, säger Tobias Porserud. Vi har 2000-3000 ideellt arbetande och det är lättast att hitta folk som vill arbeta med näringslivsverksamheten och med den studiesociala verksamheten. Alla vill ha ett bra jobb så kontakten med företagen är populär och alla vill träffa nya vänner.
Däremot är det svårare att engagera teknologerna för att påverka utbildningarna.
— Hittills har det hetat att vi ska bevaka utbildningen och det inte klart har framgått att vi faktiskt kan påverka utbildningarna och bidra till att de blir bättre, säger Tobias. Förra året fick vi till exempel igenom att alla KTH:s lärare ska genomgå en högskolepedagogisk utbildning vilket är ett stort steg för att förbättra kvaliteten på vår utbildning, både nu och på sikt.
JG