Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenBättre kår utan obligatoriet

Bättre kår utan obligatoriet

Den 1 juli försvinner kårobligatoriet. För teknologkårerna gäller det att marknadsföra sitt jobb mot studenterna.
Tobias Porserud har examensjobbet kvar när han lämnar sitt jobb som ordförande för Tekniska Högskolans Studentkår THS i juni. Hans uppdrag har haft ett mål – att förbereda för kårobligatoriets avskaffande.
— Jag ser det bara som positivt, säger han entusiastiskt. Nu måste vi visa vad vi gör och det har vi aldrig behövt göra tidigare. Det är bra.
Kårobligatoriet på KTH fyller hundra år samtidigt som det upphör. För den som inte längre vill betala 350 kronor till kårens verksamhet är det fritt fram att låta bli. Men en kår kommer det att finnas om inte för annat så för att representera studenterna i högskolans olika beslutande organ.
–Vi måste göra klart når vi representerar studenterna och när vi representerar våra medlemmar, säger Tobias. De som är medlemmar hos oss ska inte behöva betala för den verksamhet som vi gör för alla studenter.
Liksom andra institutioner slåss studentkårerna mot svårigheten att visa vad de faktiskt gör. För många flyter arbetsmarknadsdagar, utbildningsförbättring, spex och annat ihop som något som händer på KTH och de ser inte vilket arbete som görs av kåren genom deras avgifter och vilket som görs av kåren men bekostas av högskolan. Och vet man inte vem som ser till att saker händer är man kanske inte så benägen att betala en avgift dit.
Att många inte känner till vad kåren gör var en av insikterna när THS gjorde en medlemsundersökning. En annan var att ju mer de tillfrågade kände till verksamheten desto bättre tycket de om den.

— Det speglar läget när vi ska få studenter att arbeta med olika verksamheter ganska bra, säger Tobias Porserud. Vi har 2000-3000 ideellt arbetande och det är lättast att hitta folk som vill arbeta med näringslivsverksamheten och med den studiesociala verksamheten. Alla vill ha ett bra jobb så kontakten med företagen är populär och alla vill träffa nya vänner.
Däremot är det svårare att engagera teknologerna för att påverka utbildningarna.
— Hittills har det hetat att vi ska bevaka utbildningen och det inte klart har framgått att vi faktiskt kan påverka utbildningarna och bidra till att de blir bättre, säger Tobias. Förra året fick vi till exempel igenom att alla KTH:s lärare ska genomgå en högskolepedagogisk utbildning vilket är ett stort steg för att förbättra kvaliteten på vår utbildning, både nu och på sikt.
JG

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.