Utlandserfarenhet ger män högre lön

Akademiker som har jobbat eller pluggat utomlands tjänar mer än de som saknar internationell erfarenhet. Åtminstone för män som  jobbar i privat sektor. Det visar en ny studie från Saco.

Akademiker med utlandserfarenhet har högre lön än akademiker utan utlandserfarenhet. Inkomstskillnaderna är drygt 2 procent, vilket motsvarar ungefär 7 000 kronor om året. Men resultaten gäller främst i privat sektor, och för män. Det visar en studie av Sacoekonomen Håkan Regnér.

—  Resultaten i min studie visar att utlandserfarenhet belönas på den svenska arbetsmarknaden, åtminstone för män i privat sektor, säger Sacoekonomen Håkan Regnér. Det kan betyda att internationell erfarenhet påverkar karriärmöjligheterna bara i den privata sektorn. Men det är också möjligt att chefer i privat sektor kan belöna olika typer av erfarenheter och har resurserna att göra det, medan cheferna i offentlig sektor har små möjligheter att belöna erfarenheter utöver det vanliga.

Studien visar bara små och inga statistiskt säkerställda inkomstskillnader mellan kvinnor med utlandserfarenhet och kvinnor utan sådan erfarenhet och inte heller mellan män med och utan internationell erfarenhet i offentlig sektor.  Däremot är inkomstgapet tydligt för män i privat sektor – 2,5 procent, vilket motsvarar drygt 8 600 kronor om året.
— Att utlandserfarenheten slår igenom endast för män i privat sektor är en signal om att svenska företag och myndigheter inte fullt ut tar tillvara de erfarenheter som kvinnliga akademiker tar med sig hem. Vad det beror på är en viktig fråga att granska på sikt, menar Håkan Regnér.

Resultaten från studien ger ett rungande underbetyg åt offentliga arbetsgivare, menar Sacos ordförande Anna Ekström.
— Alltfler akademiker har utlandserfarenhet, och de kunskaperna behövs i det svenska arbetslivet. Då gäller det för svenska arbetsgivare att ta tillvara på kunskap som återvändande akademiker, både kvinnor och män, tar med sig hem, och inte minst den kunskap som invandrade akademiker tar med sig till Sverige.
Anna Ekström påpekar att det är viktigt att akademiker med utlandserfarenhet tar upp sin internationella kunskap i sitt lönesamtal och betonar på vilket sätt den bidrar till verksamheten.

Studien bygger på registerdata från Statistiska Centralbyrån och akademiker med utlandserfarenhet har identifierats genom året de anmält utflyttning från Sverige. Informationen om akademiker med utlandserfarenhet kommer från svenska register och bygger på att de har fått inkomster i Sverige år 2005. Det finns ingen information om vad de gjorde när de var utomlands, vilket betyder att studien fångar upp både arbetslivs- och studieerfarenhet.

Hela rapporten Akademikers utlandserfarenhet och inkomster finns på http://www.saco.se/templates/Article.aspx?id=9193&epslanguage=SV.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar