Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivPensionerFå koll på pensionen på webben

Få koll på pensionen på webben

Har du funderingar över din pension? Vet du vad som händer om du blir långvarit sjuk och hur ditt efterlevandeskydd ser ut? Och hur stor blir din pension? I dagarna öppnar PTK en rådgivningstjänst på webben som ger dig överblick och rådgivning.

Många upplever att det är svårt att sätta sig in i hur det svenska pensions- och försäkringssystemet fungerar. Ändå är det viktigare än någonsin att du är aktiv och väljer rätt bland de alternativ som erbjuds. Därför har PTK utvecklat en informations- och rådgivningstjänst på webben. Tjänsten ger dig möjlighet att ta reda på konsekvenserna av några av de viktigaste besluten i ditt liv. Åtminstone när det handlar om din ekonomi.

PTK Rådgivningstjänst hjälper dig att säkerställa att du har ett pensionssparande och ett försäkringsskydd som motsvarar dina behov och dina personliga preferenser.

• Räcker pengarna när jag går i pension?
• Kommer min familj att klara sig ekonomisk om jag skulle avlida?
• Har jag ett tillräckligt ekonomisk skydd om jag skulle bli långvarigt sjuk?

I tjänsten lämnas konkreta råd till dig om hur du kan anpassa ditt sparande och ditt försäkringsskydd så att det möter dina behov.

• Vi utgår från ditt existerande pensionssparande och försäkringsskydd
• Tjänsten hämtar elektronisk information från försäkringsbolag
• Du kompletterar med information som behövs för att få en fullständig bild
• Du får stöd för att uppskatta hur dina behov ser ut
• Tjänsten föreslår lämpliga sätt att justera sparandet och försäkringsskyddet
• Du väljer och genomför de förändringar som du finner lämpliga

De råd som tjänsten lämnar baserar sig på fakta om dig, dina personliga preferenser, PTK:s rådgivningsregler samt marknadsdata.

PTK Rådgivningstjänst finns på www.radgivningstjanst.se. Man loggar in med sin e-legitimation (som man kan få på sin bank).

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.