Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSvenskar byter jobb ganska ofta

Svenskar byter jobb ganska ofta

I Sverige stannar vi på samma jobb i snitt sju år, vilket är lägre än EU-genomsnittet, visar en ny undersökning gjord av SCB på uppdrag av tidningen DU & Jobbet.

Sverige hör till de länder i Europa där rörligheten på arbetsmarknaden är störst. I EU-rapporten ”Mobility in Europe” hamnar vi på tredje plats efter Danmark och Storbritannien. Enligt forskarna finns det både positiva och negativa aspekter på rörligheten.

Gunnar Aronsson, professor i psykologi och inriktad på arbetslivsfrågor, menar att det finns många lågavlönade kvinnor med tidsbegränsade anställningar (ofta inom vården) som inte alls skulle vilja byta jobb så ofta som de tvingas till på grund av den osäkra anställningen. Den positiva aspekten som nationalekonomer brukar lyfta fram i sammanhanget är att flexibiliteten på arbetsmarknaden leder till att rätt kompetens hamnar på rätt ställe, vilket i sin tur gynnar ekonomin. Ett av skälen till att vi i Sverige har större rörlighet på arbetsmarknaden än flera andra länder skulle kunna bero på att det svenska samhället har ett utbyggt trygghetssystem vilket gör att människor inte är så rädda för att byta arbete.

Rörlighet på arbetsmarknaden
Procentandel som aldrig har bytt arbetsgivare:
Danmark: 5
Storbritannien: 7
Sverige: 10
EU-genomsnittet: 23

Anställningstid i år per jobb:
Danmark: 5
Storbritannien: 6
Sverige: 7
EU-genomsnittet: 8

Källa: Dagens Möjligheter

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.