Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningSå hög blev antagningspoängen till ingenjörsutbildningarna i höst

Så hög blev antagningspoängen till ingenjörsutbildningarna i höst

För fjärde året i rad är teknisk matematik på KTH den civilingenjörsutbildning som det krävs högst betyg för att komma in på. För högskoleingenjörerna ligger Design och produktutveckling på Chalmers kvar i topp. Här är hela listorna.

För civilingenjörsutbildningarna är det samma fyra utbildningar som tidigare som är svårast att komma in på, både på betyg och högskoleprovet: teknisk matematik, teknisk fysik, arkitektur och teknik samt industriell ekonomi.

Och som vanligt är det KTH, Lund, Chalmers, Uppsala och Linköping som har de högsta antagningspoängen. På andra högskolor kan motsvarande utbildningar ibland helt sakna betygsgräns, att alla behöriga sökande kommer in. (sök i totallistan längst ner i artikeln för att se det)

En förändring i år är att Linköpings internationella inriktningar, som brukar ligga högt, i år inte har tagit in på betyg och högskoleprov utan på andra sätt. I år har de tagit in tre studenter och bara i japanska.

Högskoleingenjör i elektro ökar

För högskoleingenjörsutbildningarna toppar alltså Chalmers design och produktutveckling både på betygspoäng och högskoleprov.

Datateknik är annars det ämnesområden som finns med flest gånger på 20-i-topp-listan för utbildningarna med hög antagningspoäng. Datateknik är med fem gånger både för betyg och högskoleprovspoäng, vilket ändå är en liten minskning mot förra året (när det var sex gånger).

Det ämne som ökat mest i antal på 20-i-topp-listan är elektroteknik/elektronik, som i år har fyra utbildningar högt både på betyg och högskoleprovet.

Det är de stora högskolorna och universiteten tillsammans med Örebro som ligger högst.

Bara läkarprogrammet hade högre

Max 2,0 eller 22,5 poäng

På högskoleprovet är den högsta möjliga poängen 2,0. På betyg 22,5 i meritvärde (20 från betyg, plus upp till 2,5 för kurser i matematik/språk).

Det är ingen tydlig höjning eller sänkning av antagningspoängen i år. En majoritet av utbildningarna på 20-i-topp-listorna har högre poäng, men förändringarna är ofta små.

Högst betyg krävs för teknisk matematik på KTH: 22,23. Det gör den till den tredje svåraste utbildningen att komma in på på betyg i Sverige. Bara läkarprogrammet i Lund och på Karolinska hade högre betygspoäng (båda 22,29). För högskoleprovet är teknisk matematik på KTH i topp med 1,8, före läkarprogrammet i Lund och industriell ekonomi i Lund på 1,75.

Störst höjning jämfört med förra året har högskoleingenjör i industriell ekonomi i Örebro: +1,58 på betyg och +0,25 på högskoleprovet.

Hitta allt på UHR

Alla uppgifter är hämtade från UHR, där du också kan hitta t ex antal antagna per utbildning. Vi har sökt på civilingenjör/ högskoleingenjör, program, urval 2, HP och BI.

För civilingenjörsutbildningarna är höjningen störst för teknisk fysik i Uppsala, +1,02 på betyg och +0,15 på högskoleprovet.

Lägre för arkitekter

Tittar man på kandidatprogrammen, arkitektutbildningarna och tekniskt basår (egen lista längre ner) har KTH:s kandidatprogram informations- och kommunikationsteknik högst antagningspoäng på betyg (21,80). För arkitektutbildningarna har antagningspoängen sjunkit i år, medan tekniskt basår i Uppsala (både med reserverad plats till högskole- och civilingenjörsprogram) ökat rejält.

Alla listor – även sökbart

Här är 20-i-topp-listorna för de två största urvalsgrupperna: BI, Betygsgrupp I (med gymnasiebetyg som inte behövt kompletteras) och HP, högskoleprovet. Grön pil upp, , betyder att antagningspoängen stigit jämfört med 2022. Röd pil ner, , visar minskning. Dubbel pil ( / ▼▼) visar de med störst förändring.  

Under topplistorna finns listan med betygs- och högskoleprovspoäng för alla högskole- och civilingenjörsutbildningar. Där går det att söka på ämne, högskola med mera.

Karin Thorsell

1 KOMMENTAR

  1. Den som skrev inledningen bör lära sig att inte ta för givet att alla som läser vet en massa om utbildningar/nivåer/program med mera, för som det nu är skrivet är det inte enkelt att hänga med. Anser en civilingenjör, journalist, kommunikatör, kärare.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.