Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenLundalag vann årets Teknik-SM

Lundalag vann årets Teknik-SM

Foto: Camilla Svensk.

Efter en tokspännande final på KTH:s kårhus i Stockholm knep matte- och fysiksnillena från Lund första platsen på årets Teknik-SM. Uppsala kom tvåa och Chalmers fick nöja sig med en tredje plats.

I torsdags var det dags för den elfte omgången av Teknik-SM, tävlingen där teknik- och naturvetenskapsstudenter från landets högskolor och universitet får visa sig på styva linan och använda sina tekniska kunskaper, på både ett teoretiskt och praktiskt sätt.

Tävlingen som arrangeras av Sveriges Ingenjörer och sponsras av bland annat Saab, Sandvik och Vinnova, utförs i tre etapper: kvaltävling, semifinal och slutligen själva finalen som gick av stapeln i går eftermiddag på KTH:s campus i Stockholm.

Första pris i tävlingen är förutom den prestigefyllda pokalen, en studieresa till Peking i Kina samt ett rekommendationsbrev från KTH professorn Göran Grimvall som är med och tar fram frågorna till tävlingen och som också var med under några av tävlingsmomenten.

Stor uppslutning i Teknik-SM
I år deltog 400 studenter från 20 olika universitet i tävlingen. Konkurrensen var som vanligt tuff och efter att fem lag valts ut till kvaltävlingen gick tre lag vidare: Lag Gerty, från Lunds tekniska högskola, Lag Mogna män leker med lego från Uppsala universitet och lag Poissons fläck från Chalmers.

Inför en förtjust publik fick de tre lagen sedan under tidspress genomgå olika tävlingsmoment.

Lagen löser teknikrebusar. Foto: Camilla Svensk.

Ett moment var att klura ut teknikrebusar, ett annat var att skriva ned från vilket årtionde olika uppfinningar kom ifrån (en symaskin och en GSM-telefon var bland annat med). Grabbarna fick även gissa namnen på kända personligheter inom teknik- och vetenskapsvärlden (Håkan Lantz, Steve Jobs och Karin Boys var några av kändisarna).

Vilket årtionde kommer symaskinen ifrån egentligen? Lagen funderar koncentrerat. Foto: Camilla Svensk.

Tidigare under dagen hade de tre tävlande lagen också fått genomgå andra tävlingsmoment och de resultaten räknades också in i slutresultatet. Poängställningen var jämn in i det sista men efter att kvaltävlingarna räknats in var lag Gerty från Lund med sina 196 poäng överlägsna vinnare. Uppsala laget Mogna män leker med lego hamnade på andra plats med 152 poäng och Poissons fläck från Chalmers kammade hem 144 poäng och kom således trea.

Stolta vinnare
Vinnarlaget var nöjda med sin insats och glada inför den Kinaresa som nu väntar dem. Att tävla inför publik verkade inte bekymra dem.

Det vinnande laget. Foto: Camilla Svensk.

–- Vi hann inte bli nervösa, vi var så koncentrerade att vi bara totalfokuserade på frågorna, det här var jäkligt kul, säger Olof Troeng och hans lagkamrater nickar instämmande.

Till vardags läser Olof Troeng tredje året tekniskt fysik medan Adam Wiman och Per Sidén läser tredje året på teknisk matematik.

–- Skriv att det är en jättebra utbildning där man får använda matten i mer praktiska tillämpningar, säger Per Sidén som vill flagga för utbildningen som har funnits sedan 2002 på Lunds tekniska högskola.

Spännande projekt att jobba med
Elisabeth Arbin som under de tre senaste åren varit projektledare för Teknik-SM går nu vidare till jobbet som ombudsman inom industrin för Sveriges Ingenjörer.

— Det har varit jätteroliga år och jag har träffat så mycket intressanta människor men nu känner jag att jag vill gå vidare till något nytt. Det är viktigt att tävlingen inte går på rutin och det ska bli kul att se vad den nya projektledaren Lisa Bondesson (som nu jobbar som studentrekryterare på förbundet) kommer att ha för upplägg, säger Elisabeth.

Läs mer om Teknik-SM här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.