Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFler pendlar inom Norden

Fler pendlar inom Norden

Allt fler jobbpendlar inom Norden, svenskarna allra mest. Vi står för 80 procent av den inomnordiska pendlingen. Under 2000-talet har antalet svenskar som gränspendlar fördubblats. Välbetalda jobb i grannländerna lockar samtidigt som det är förhållandevis billigt att bo kvar i Sverige.

Under 2007 pendlade cirka 40 000 svenskar till sitt arbete i Danmark eller Norge. Det är lika många som förvärvsarbetar i en kommun av Eskilstunas storlek. Ökningen beror dels på högre löner och större efterfrågan på arbetskraft i Norge och Danmark, dels på Öresundsbron som har gjort det enklare att ta sig till Danmark. Ytterligare en faktor är att Sverige har billigare boende än Danmark och Norge.

Med undantag av Malmö och Haparanda rör det sig främst om kommuner som gränsar till Norge. I vissa bildas gränsöverskridande lokala arbetsmarknader som har ett bredare utbud av jobb.

De flesta svenska gränspendlarna arbetar i branscher som fastighets-, bygg- eller tillverkningsbranschen. En liten grupp norrmän pendlar till Sverige. De flesta av dem jobbar i handeln och pendlar från Oslo och Halden till Strömstad, Stockholm och Göteborg.

Statistiskt har gränspendlarna utgjort ett problem. De har räknats som ej sysselsatta eftersom de inte har arbete i Sverige. Deras löneinkomster inte registrerats i Sverige och därför räknas de som om de har låg eller ingen inkomst alls. Det har gett vissa kommuner med stor andel gränspendlare sämre underlag för sin planering.

Läs mer om gränspendlingen här.

3 KOMMENTARER

  1. Håller med Göran. Mycket hyckleri hos svenska arbetsgivarna, som tycker att de kan behandla sina anställda hur som helst för att för få vågar säga ifrån och facken har ingen riktig inflytelse…
    Resultat: Folk behandlas illa av arbetsgivaren (låga löner, ingen hänsyn till arbetsuppgifterna, till kompetenserna, eller till avtalen allmänt), folk tröttnas, slutar, och söker jobb i andra länder där man är (som Göran säger) mer rak på sak. Nyfiken av att veta hur Sverige kommer att behålla kompetent och motiverad folk på det sättet… Man pratar ofta om att arbetsmarknaden blir mer och mer internationellt, men Sverige finns inte med på kartan idag, utom kanske av en enda anledning: de bästa vilkor ang. föräldrarledighet. OBS: är det lika viktigt för alla, eller bara för dem som är i den åldern? Är det realistisk att behålla den ”förmånen”? Framtiden visar det… jag följer utvecklingen från en av grannländerna.

  2. Det är inte bra att pendla som en jojo fram och tillbaka. Jag håller med Göran att i Sverige är tryggheten falsk. Jag tror situationen är på väg mot sämre tider fram över, just när det gäller anställnings former.

  3. Siffrorna talar för sig själv. Jag jobbar i Danmark. Det är inte för att lönen är bättre, för att arbetsmarknaden är mer flexibel. Blir erbjuden minst ett nytt jobb i veckan. Detta sker inte i Sverige. Den tryggheten folk inbillar sig finns i Sverige är bara en bubbla av nonsens. Känner mig tryggare med Danmark där arbetsmarknaden är mer rakt på sak. Här håller man sig också till anställningskontraktet! Allt annat är kontraktsbrott (läs övertid, ändrade arbetsuppgifter m m)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.