Dagis bra för kvinnors jobbchanser

2001 blev kommunerna skyldiga att erbjuda även barn med en arbetslös förälder förskola. Refomen har ökat främst kvinnors chans att hitta ett nytt jobb. 2001 blev kommunerna skyldiga att erbjuda även barn med en arbetslös förälder förskola.  Refomen har ökat främst kvinnors chans att hitta ett nytt jobb. 

Att ha möjlighet att ha barnet på förskola minst 15 timmar i veckan ökade de arbetslösa mammornas chans att hitta ett nytt jobb med 17 procent visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering. Arbetslösa pappors chans på verkades inte vilket Ulrika Vikman, forskaren som gjort studien, tolkar som att mammor kanske tar ett större ansvar för familjen.
– För mammorna betyder plats i förskolan att de får tid att söka jobb.
JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

Fackföreningar på arbetsplatser, vad gör de egentligen? Kan de stoppa förslag som arbetsgivaren vill genomföra? Och hur kan de hjälpa medlemmarna? Ingenjören har träffat Akademikerföreningen på Cytiva i Uppsala.   
Fler artiklar