Coacha dig till framgång

På samma sätt som en boxare behöver stöd från sin coach för att gå in i ringen kan vi alla till mans ibland behöva lite hjälp på traven. Ingenjören har träffat coachen Bengt Kallenberg som brinner för att hjälpa andra.

På samma sätt som en boxare behöver stöd från sin coach för att gå in i ringen kan vi alla till mans ibland behöva lite hjälp på traven. Ingenjören har träffat coachen Bengt Kallenberg som brinner för att hjälpa andra.

Alldeles bredvid Humlegården, mitt i centrala Stockholm, ligger Bengts kontor. I ljusa, luftiga lokaler, som han delar med åtta andra personer som arbetar med coaching, rekrytering och ledarskapsutveckling, tar han emot klienter i alla åldrar.  Det de har gemensamt är att alla vill förändra något i sina liv. Allt ifrån att bli en bättre chef till att våga ta steget och byta jobb efter 10 år på samma arbetsplats.

— 90 procent av dem som vill bli coachade har redan ett jobb, de övriga är för tillfället arbetslösa.  De som har jobb känner ibland att de har fastnat men vet inte hur de ska gå vidare och det är här jag kommer in, förklarar Bengt.

Han hjälper klienten att göra en slags självinventering. Tillsammans listar de klientens värderingar, kompetens, förmågor, hur det ser ut i livet just nu, vilka begränsningar som finns och hur han eller hon ska göra för att komma vidare.

Bengt Kallenberg. Foto:Privat.

— Coachning handlar om lärande och att nå de resultat som går att nå. Tillsammans tittar vi på de olika vägarna som finns och vad som behöver göras för att klienten ska nå dit. Under coachningen har vi kontinuerlig uppföljning och jag ger feedback, säger Bengt.

Bengt har en bakgrund som civilingenjör i Väg- och Vattenbyggnad och det var när han jobbade som IT-chef på ITT Flygt som han blev intresserad av coaching på allvar och  nu, 3 år senare, har han cirka 1200 dokumenterade coachningstimmar och erfarenhet av både karriärcoachning för vanliga anställda och utveckling av chefer och ledare.

Men hur vet man att en coach är vettig och hur går det rent praktiskt till att bli coachad?
— Börja med att ring eller träffa coachen eller för att se om personkemin stämmer. Det är väldigt viktigt att den gör det. Fråga också hur många coachtimmar han eller hon har och om de är certifierade. Man kan också ha ett provsamtal där man känner sig för vad coachning handlar om. Det vanligaste är att man sedan har mellan 6-10 samtal. Men för en del räcker det med tre. Det brukar gå 2-4 veckor mellan samtalen och klienten får uppgifter som ska göras mellan gångerna. Det går även att bli coachad via telefon, det kan vara en bra lösning för dem som reser mycket.

Har du haft några hopplösa klienter som verkligen inte kan utvecklas?
— Nej (skratt) men alla människor är inte coachningsbara. Om du inte vill förändras så går det inte.

Vad brukar ingenjörer vilja ha hjälp med?
— De gillar struktur och vill gärna ha en plan att följa. De som inte har sökt ett nytt jobb på ett tag behöver ofta hjälp och feedback med sitt CV och hjälp med hur man söker jobb. Många har varit på sina jobb länge och vet inte vad de ska skriva på CV: et. Kanske har de en kompis som har kollat på det och sagt ”Det ser ju bra ut…”. De vill ha en ärlig åsikt och det är mitt jobb som coach att ge dem det, säger Bengt.

Läs mer om coachning här.

Som medlem i Sveriges Ingenjörer kan du få tre kostnadsfria samtal med en coach (Bengt Kallenberg är en av dem). En nyhet är att förbundet också erbjuder gruppcoachning. Mer information hittar du här.

Läs mer om Bengt Kallenbergs verksamhet här.

Malin Lindström, karriäransvarig på Sveriges Ingenjörer berättar om förbundets coachningsservice:
https://ingenjoren.se/2010/01/ta-hjalp-for-att-ta-dig-vidare/

Lämna en kommentar

Senaste nytt